Gids voor het werken met ouderen

Detail reminiscentiekoffer

Wie de publicatie Meer dan erfgoed heeft gelezen of het nieuws rond onze piloottrajecten Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn volgt weet dat we nauwe werkrelaties onderhouden met de onderzoekers en erfgoedprofessionals die verbonden zijn aan de National Alliance for Museums, Health & Wellbeing in het Verenigd Koninkrijk.

Het evidence based onderbouwen van de voordelen die interventies met cultureel erfgoed hebben op het welzijn en de gezondheid van mensen vormt de kern van hun werk. Een van hun lopende projecten is een onderzoek naar de waarde van interventies met erfgoedcollecties voor een sociaal voorschrijvingsmodel. Kort door de bocht onderzoeken ze of sessies met cultureel erfgoed door een arts kunnen worden voorgeschreven. Recent verscheen in het kader van dit onderzoek een gids voor het werken met oudere mensen waarin enkele praktische bevindingen uit projecten met musea, gezondheids- en zorgorganisaties, sociale diensten en deelnemers aan sessies werden gebundeld. Het boekje in online beschikbaar.

U bent welkom op een studiedag op 22 februari 2018 waar u meer te weten komt over de piloottrajecten 'Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn' en het meten en evalueren van de impact van interventies met cultureel erfgoed. Hou zeker ook volgend jaar onze agenda in de gaten voor de aankondiging van een internationale conferentie die we op 29 en 30 november organiseren in Gent, en waar heel wat van de buitenlandse erfgoedprofessionals en onderzoekers met wie we samenwerken present zullen tekenen.

Bart De Nil