Erfgoed bewaren met 3D

Kijker van project Duiken in de Machine

Ongetwijfeld bent u de voorbije maanden of jaren al met 3D in contact gekomen, bijvoorbeeld door het dragen van een VR-bril of door het bekijken van een uitgeprinte replica van een museumobject. Het hoeft geen betoog dat driedimensionaal digitaliseren en modelleren heel wat nieuwe mogelijkheden schept voor de cultureel-erfgoedsector, niet alleen op het vlak van publiekswerking maar ook voor wat betreft het behoud en beheer van erfgoedcollecties.

Allemaal goed en wel, maar hoe begint u eraan? Om u te helpen een antwoord te formuleren op deze vraag organiseert het ontwikkelingsgericht cultureel-erfgoedproject Duiken in de machine op 14 juni in het MIAT in Gent de studiedag 3D[IY] - erfgoedconservatie. Tijdens die dag geven de projectpartners u een overzicht van de bestaande technologie en methodologie van 3D-digitalisatie.

Hoewel dit project zich toespitste op het in 3D reconstrueren van machines die werden gebruikt in de industrie en de landbouw, werd tegelijkertijd een kritische vergelijking gemaakt met gelijkaardige 3D-technologie die wordt gebruikt bij archeologisch en architecturaal erfgoed.

Vrees niet, u zal niet murw worden geslagen met technologisch vakjargon. Na een overzicht van zowel goede als minder goede praktijkvoorbeelden geven enkele themasessies u een hands-on kijk op de praktijk.

Meer informatie over de studiedag 3D[IY] vindt u hier.

Bart De Nil