CHMH 2018 #3: toekomstplannen

CHMH 2018 (c) FARO

Op 29 en 30 november 2018 kwamen in het Museum Dr. Guislain in Gent professionals uit heel de wereld en uit verschillende sectoren samen voor de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery (CHMH). In een reeks van drie blogs brengen FARO-collega Bart De Nil en Bart Marius van het Museum Dr. Guislain verslag uit over deze conferentie en schrijven ze hun reflecties neer. Na enkele algemene indrukken in deel 1 en een overzicht van uitdagingen in deel 2, staan ze in dit derde deel stil bij de toekomstplannen.

Hoe gaan we verder?

De feedback van de deelnemers laat duidelijk zien dat ze het waarderen om het werk van andere musea en organisaties te zien, te netwerken en om collega-professionals te ontmoeten. Eén deelnemer beschreef het als “benchmarking against other museums.” Delen, leren en verbinden over de verschillende benaderingen en domeinen in andere landen is wat deze conferentie speciaal maakt.

Onder het motto caring is sharing hopen we in stilte om in de niet zo verre toekomst een vergelijkbare internationale conferentie te organiseren. Maar ondertussen blijven we werken aan het ambitieuze programma rond cultureel erfgoed, gezondheid en welzijn dat FARO sinds 2017 heeft opgezet in samenwerking met vele partners uit de cultureel-erfgoed- en zorgsector in Vlaanderen.

Centraal in dit programma staan ​​langetermijntrajecten gericht op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren en om de impact van die interventies te meten en te evalueren. FARO organiseert ook cursussen voor erfgoedprofessionals over verschillende onderwerpen (dementie, autisme, asset based approach, het meten van de impact, enzovoort). Tegen het einde van 2019 streven we naar een generieke toolset en een training voor professionals in de cultureel-erfgoed- en zorgsector.

Internationaliseren

In de loop van de laatste jaren is een sterke werkrelatie ontwikkeld met partners in het Verenigd Koninkrijk. Bart De Nil heeft meerdere bezoeken gebracht aan een ​​aantal best practices en verbleef gedurende langere jobshadowingperiodes in Londen, Newcastle, Swansea en Glasgow. Met concrete resultaten, zoals de winter school in samenwerking met The National Archives of het hands-onraamwerk voor gemeenschapsmusea met het Waterfront Museum in Swansea. Vanuit deze contacten ontstond de Brits-Vlaamse werkgroep Open Heritage Depots. De eerste resultaten van Open Heritage Depots werden tijdens de conferentie gepresenteerd door Julia Cort van het Horniman Museum. Sindsdien werd de groep uitgebreid met vertegenwoordigers van The National Archives UK en het Museum Dr. Guislain.

Dit netwerk en de werkgroep kunnen elementen zijn in de ontwikkeling van een internationaal kennisnetwerk over cultureel erfgoed en welzijn. Dat netwerk kan het voortouw nemen in de organisatie van een nieuwe nog grotere conferentie over cultureel erfgoed en geestelijke gezondheid. Wij zullen het zeker steunen!

Foto: (c) FARO

Bart De Nil