Brits rapport over impact oudere bevolking op musea

De Westerse bevolking veroudert, zoveel is zeker. Mensen leven langer, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Tegelijk heeft die stijgende levensverwachting een impact op onze maatschappij en worden we geconfronteerd met veranderingen die zowel uitdagingen als opportuniteiten met zich meebrengen. Over de impact van de demografische vergrijzing op musea schreven het British Museum en de Universiteit van Oxford een rapport.

Dit rapport onderzoekt niet alleen de zaken die verband houden met het feit dat mensen langer leven maar ook de impact van veranderingen in het pensioenstelsel, gezondheid en zorgnoden op de rol van oudere mensen in de museumsector. Bedoeling is een evenwichtig beeld te schetsen van de uitdagingen en de opportuniteiten die een ouder wordend publiek met zich meebrengt.

Oudere mensen zijn immers als bezoekers, stafmedewerkers, vrijwilligers, leden van vriendenverenigingen en donateurs belangrijke stakeholders in de museumsector. Een goed inzicht in de veroudering van de bevolking en de impact daarvan stelt musea in staat om kansen te zien en zich voor te bereiden op uitdagingen die zich aankondigen. U kunt het rapport gratis downloaden.

Bart De Nil