Blog van Bart De Nil

Studiedag over ongewassen volkssprookjes in de klas

Tijdens een studienamiddag op 26 november introduceert Marita de Sterck leerkrachten secundair onderwijs in Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Vervolgens krijgt u tal van suggesties aangereikt om in de klas aan de slag te gaan met (literair) erfgoed.

De studiedag is bedoeld voor leerkrachten tweede en derde graad secundair onderwijs, bibliothecarissen en educatieve medewerkers.

Meer informatie vindt u hier.


Snuister eens in tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog

Tekstaffiches zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van het dagelijks leven in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het licht van de herdenkingsgolf rond de Eerste Wereldoorlog en de stijgende interesse voor de sociale aspecten van het conflict, bevatten deze affiches een schat aan informatie voor zowel professionele als niet-professionele onderzoekers, zijn het uitgelezen didactische instrumenten voor het onderwijs en kunnen ze dienst doen als een teletijdmachine waardoor geïnteresseerden het leven in oorlogstijd beter kunnen begrijpen.


First World War Seminar in Ieper

Voor het tweede jaar op rij organiseren de School of History van de University of Kent en het In Flanders Fields Museum een reeks 'open seminars' waarop alle geïnteresseerden welkom zijn. Afwisselend wordt een presentatie in Ieper en in Canterbury gehouden. Er moet niet ingeschreven worden, de inkom is steeds gratis en de taal van de voordracht is het Engels.


Collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties' in het teken van verzekeringen

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties te delen, organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en FARO op vrijdag 27 november een derde bijeenkomst van de collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties'. Centrale thema is het verzekeren van de collectie in functie van een verhuisoperatie.


Onze man in Swansea, dag 4

Mijn laatste werkdag in Swansea. De eerste afspraak was met David Hastie, directeur van Lowcs International, een kunstenorganisatie die in Swansea het Art across the city festival organiseert. Voor Lowcs was de deelname aan Creative Learning Partnership een ‘game changer’ in de manier waarop de organisatie werkt met de gemeenschap.


Onze man in Swansea, dag 3

Ik wist niet aan wat ik mij moest verwachten toen ik door Anthony Richards werd opgepikt voor een bezoek aan de projecten van Communities First van The ARC Blaen y Maes. In het gebouw van The ARC werden we opgewacht door Debbie Jones. Debbie kende ik al van mijn eerste dag in Swansea, toen kreeg ik van haar een rapport over haar projecten in het kader van het Creative Learning programma. In de streek waar ik vandaan kom zouden we Debbie Jones omschrijven als ‘nogal ne numero’.


Onze man in Swansea, dag 2

Tweede dag in Swansea en tijd voor de GEM conferentie. Plaats van afspraak is opnieuw het National Waterfront Museum. GEM is een Brits erfgoednetwerk dat zich inzet voor de promotie van het formeel en informeel leren als kerntaak van musea. Het bevordert onder meer de uitwisseling van informatie en het onderzoek over museumeducatie én zet zich in voor de professionalisering van educatie in musea.


Onze man in Swansea, dag 1

Dydd da!, of goeiedag in het Welsh. Een andere plaats en andere mensen doen mij altijd denken aan de eerste schooldag. Maar gelukkig is dit Swansea waar de mensen opmerkelijk vriendelijk en grappig zijn. Ook in het National Waterfront Museum waar ik allerhartelijkst werd ontvangen door de directeur, Steph Mastoris. Een hele voormiddag lang gidsten hij en Anthony Richards (zie foto), coördinator armoedebeleid bij het stadsbestuur van Swansea, mij door het Swansea Creative Learning Partnership, de Pioneer Areas en de rol die het museum daarin speelt. Het werd een inspirerend gesprek over alle aspecten van armoede en achterstand in Wales, het gebrek aan duurzaamheid bij projecten uit de cultuur- en erfgoedsector, het meten van de impact van projecten en de ‘zachte’ en ‘harde’ effecten op het armoedebeleid.


Onze man in Swansea

Vorig jaar verscheen in opdracht van de regering van Wales het rapport Culture and Poverty. Het onderzocht hoe culturele en erfgoedorganisaties nauwer kunnen samenwerken om armoede aan te pakken. Om de aanbevelingen uit het rapport te helpen realiseren, kondigde de regering van Wales in maart van dit jaar aan dat ze 2,7 miljoen pond gaat investeren in musea, archieven en bibliotheken. Van 7 tot 11 september verblijf ik in Swansea om er op het terrein iets te leren over de uitvoering en de effecten van het cultuur- en armoedebeleid in Wales.


TeachArchives.org, inspiratie voor het lesgeven met primaire bronnen

Tussen 2011 en 2013 bracht het project Students and Faculty in the Archives (SAFA) in New York meer dan 1.100 bachelorstudenten naar de Brooklyn Historical Society om er archiefonderzoek te verrichten. De studenten hadden voordien nog geen enkele ervaring met het werken met primaire bronnen uit een archief.

De initiatiefnemers ontwikkelden voor dit project een leermethode die lesgevers aanmoedigde om: