Blog van Bart De Nil

Filmpje | Archief en bibliotheek als inspiratiebron

In een filmpje praten studenten en stafleden van de University of the Arts (UAL) in London over de inspiratie die ze halen uit de UAL Libraries and Archives.


Stadsarchief Mechelen scoort met Malinwa Archief

Bent u op zoek naar een goed praktijkvoorbeeld over sporterfgoed? Breng dan zeker eens een bezoek aan het Mechels stadsarchief. Daar kunt u sinds kort het archief van voetbalclub KV Mechelen, Malinwa voor de ingewijden, consulteren.


Filmpje | Religieuze volkscultuur aan de Amstel

In 1956 zag de Amsterdamse Ida Peerdeman voor de 52e keer de Heilige Maagd Maria voor zich verschijnen. Bij die gelegenheid wees Maria haar een plek aan op de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam waar een kerk moest worden gebouwd. Voor Stichting Lourdes aan de Amstel is deze gebeurtenis de aanleiding om op die plek een kathedraal te willen bouwen waardoor Amsterdam een pelgrimsoord zou kunnen worden. Het nieuwsprogramma EenVandaag ging met Peter Jan Margy, hoogleraar Europese etnologie en auteur van het boek ‘101 Bedevaartsplaatsen in Nederland’, naar het huis van Ida Peerdeman aan de Diepenbrockstraat. U kunt de reportage hier bekijken.


Werelddag van Verzet tegen Armoede

Op 17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Een moment om ook in de cultureel-erfgoedsector aandacht te vragen voor de strijd tegen armoede. Hoe kunnen cultureel-erfgoedorganisaties op een duurzame manier helpen bij het aanpakken van armoede? Hoe kunnen ze sterkere banden ontwikkelen met het armoedebeleid? Het concept van ‘gemeenschapsmusea’ kan hierbij helpen.


Deense soldaten in de Eerste Wereldoorlog

Den Store Krig is Deens voor De Grote Oorlog. Het is niet door het bingewatchen van Borgen dat mijn Deens zo goed is geworden, maar het is een tip van een Deense kennis die mij op spoor bracht van een online project over Denen die meevochten in het Duitse leger. Met een dramatisch Belgische connectie.


10.10 is Werelddag Geestelijke Gezondheid

Vandaag is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid onder het motto 'Samen Veerkrachtig'. Daarmee wordt opgeroepen om niet alleen je eigen mentale gezondheid in evenwicht te houden maar ook om anderen te steunen. Want door te zorgen voor elkaar zorg je ook voor veerkracht bij anderen. Ook de cultureel-erfgoedsector kan helpen! Maar hoe?


Erfgoeddag en de sociale gradiënt

Deze week in het nieuws: de armoede in Vlaanderen blijft toenemen. Uit de Armoedebarometer 2016 blijkt dat iets meer dan 11 procent van de Vlamingen in armoede leeft. Als we de kinderarmoede er uitlichten, komen we tot de hallucinante vaststelling dat één op de acht kinderen in Vlaanderen opgroeit in een gezin dat leeft onder de armoedegrens. Wat heeft dat nu te maken met de cultureel-erfgoedsector, hoor ik u denken?


Voorinschrijving Publieksonderzoek Archieven 2017

Op verzoek van heel wat archieven organiseert FARO in 2017 terug een Publieksonderzoek Archieven. Wie is het publiek van uw archief? Waarom komen uw bezoekers? Wat verwachten ze en vooral: wat vinden ze nu eigenlijk van uw dienstverlening? Zoekt uw archief al lang een antwoord op deze vragen? Neem dan deel aan het Publieksonderzoek Archieven. Archieven die interesse hebben om deel te nemen kunnen zich vanaf vandaag hier online inschrijven.


Lancering | Naar een collectieplan in 6 stappen

Tijdens de VVBAD-studiedag Een collectieplan, hoe werk je eraan? lanceerden Bart De Nil en Jeroen Walterus de nieuwe FARO-publicatie Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief. Medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken vinden hierin een handige leidraad die hen stap voor stap begeleidt naar zowel de uitwerking van een integrale visie als naar ‘goede praktijken’.


Filmpje | 50 jaar 11.11.11

Het Amsab-ISG in Gent heeft er een patent op om met behulp van zeer goed gemaakte filmpjes te communiceren over hun activiteiten. Ook nu, naar aanleiding van 50 jaar 11.11.11, produceerden ze een filmpje gebaseerd op de rijke collectie over deze jarige. Tegelijk wordt een gloednieuwe inventaris gelanceerd waarmee u de 11.11.11-collectie kunt ontdekken.