Blog van Bart De Nil

Rapport | De status en toekomst van archieven en bibliotheken in Canada

Een expertenpanel van de Royal Society van Canada publiceerde vorige maand het rapport The Future Now: Canada’s Libraries, Archives, and Public Memory. U zult ongetwijfeld denken: “Pff ... is hij daar weer met een toekomstvisie uit de erfgoedsector?” U hebt een punt, niets gemakkelijker dan de profeet uit te hangen. Maar dit rapport is toch iets anders en heeft daarom bij mij een streepje voor.


Informatie aan Zee 2015: Call for Papers

De bibliotheek- en archiefsector in Vlaanderen staat onder druk. Besparingen op alle beleidsniveaus dwingen tot reflectie over onze kerntaken. Bestuurlijke hervormingen zullen het landschap grondig hertekenen, zonder dat duidelijk is waarheen dit zal leiden. Tegelijkertijd willen de overheden een digitale sprong voorwaarts maken. Vertrouwen we in deze context op aloude zekerheden, of kiezen ook wij voor een sprong voorwaarts? Durven we het vertrouwde los te laten om te investeren in innovatie?


Filmpje Expert in de klas MIM - PXL

Voor de webconferentieverbinding tussen het restauratieatelier van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel en een klas uit de eerste graad van de ASO-Methodeschool Van Veldeke in Hasselt maakten studenten van jaar 3 Project kunstvakken aan PXL Education een introductiefilmpje.


Sfeerbeelden Expert in de klas MIM - PXL

Op 2 december realiseerden studenten van PXL Education een webconferentieverbinding tussen het restauratieatelier van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel en een klas uit de eerste graad van de ASO-Methodeschool Van Veldeke in Hasselt.


Nieuw | Handleiding digital storytelling voor archief én bibliotheek

Tijdend de conferentie Erfgoed & Storytelling lanceerde FARO de publicatie Samen inzetten op educatie. Digital storytelling voor archief én bibliotheek. Deze gids mikt op archief- en bibliotheekmedewerkers die samen een werking rond digital storytelling willen uitbouwen.


De steek van de keizer

Het was bijna volledig ingesneeuwd door de herdenking van de Eerste Wereldoorlog maar nu we 2015 naderen groeit stilaan de interesse voor de herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. De figuur van de Franse keizer Napoleon blijft immers tot de verbeelding spreken. Dit bleek nog maar eens vorige week, toen het prinselijk paleis van Monaco tijdens een veiling in Parijs bijna duizend voorwerpen van de voormalige Franse keizer te gelde maakte.


Gezocht: cultureel erfgoed uit de Franse tijd

Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo wijdt faro | tijdschrift over cultureel erfgoed in 2015 een focusdossier aan de Franse tijd. De klemtoon ligt daarbij op het roerend erfgoed. Het is immers een periode die tot hiertoe in de cultureel-erfgoedsector (vooral dan bij de publiekswerking) tussen wal en schip valt, ondanks de enorme invloed ervan op ons dagelijks leven via regelgeving en normering van onze maatschappij. Om dit focusdossier kleur te geven, zijn we momenteel op zoek naar cultureel-erfgoedobjecten uit de Franse tijd.


Leestip | Rapport over digitale innovatie in Australië

Een onderzoek bij de galerieën, bibliotheken, archieven en musea in Australië (aangeduid als GLAM industry) toont aan dat digitale innovaties in deze sector “inconsistent en geïsoleerd” zijn. Slechts enkele instellingen zijn er in geslaagd om hun werking aan te passen zodanig dat digitale diensten nu bij hun kernactiviteiten behoren, in plaats van iets dat erbij komt.


Duizenden vrijwilligers transcriberen het archief van het Smithsonian

In een poging om zijn archief doorzoekbaar te maken doet het Smithsonian Institution in Washington een beroep op het publiek. Het instituut creëerde daarvoor het Transcription Center dat elke geïnteresseerde toelaat om door de gedigitaliseerde handschriftencollectie te snuffelen en eenvoudig een getypte transcriptie in te zenden. Na goedkeuring door een medewerker van het Smithsonian komt de transcriptie online.


Rapport over het ‘uitspinnen’ van archiefdiensten

The National Archives van het Verenigd Koninkrijk publiceerde recent een rapport over de verschillende modellen voor het uitspinnen (out spinning) van archiefdiensten. Een spin out is een nieuwe term waarmee de conversie van een dienst binnen organisatie naar een nieuwe beheervorm, zoals een sociaal bedrijf of een stichting, wordt bedoeld. Spin outs hebben niets van doen met gedeelde diensten of het outsourcen van diensten.