Blog van Bart De Nil

Napoleonherdenking komt op kruissnelheid

De activiteiten rond de Bicentenaire, de herdenking van de Slag bij Waterloo en de nederlaag van Napoleon, dit jaar 200 jaar geleden, springen nu overal uit de grond. Deze week opende in Parijs een tentoonstelling over de laatste honderd dagen voor Napoleons nederlaag. In het Carnavaletmuseum kan u terecht voor 53 schilderijen en ongeveer 100 munten, medailles en medaillons.


Leesbevordering is ook een zaak van de erfgoedsector: het Lezerskabinet

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat erfgoedinstellingen kunnen, ja zelfs moeten, helpen bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Leesbevordering is zo’n uitdaging. Zo kan, bijvoorbeeld, een collectie worden ingezet bij leesbevorderingsprojecten. De Stichting Lezen is benieuwd naar de visies, bekommernissen en ideeën rond leesbevordering, ook binnen de erfgoedsector. Daarom hebben ze het Lezerskabinet opgericht, een open en dynamische community rondom Stichting Lezen.


Winter School Archives and Education, a digital perspective. Schrijf nu al in!

Om de professionele ontwikkeling van archivarissen en educatieve medewerkers in archieven te ondersteunen organiseerde FARO in samenwerking met The National Archives (UK) in 2014 de Summer School Archives & Education. Dit was een succes (enkele sfeerbeelden vindt u hier). Voortbouwend op deze vruchtbare samenwerking organiseren FARO en The National Archives van 15 tot en met 18 december 2015 in Brussel de Winter School Archives & Education, a digital perspective.


Dementievriendelijke musea. Binnenkort ook archieven en bibliotheken?

Met steun van de provincie Antwerpen werden onlangs een tiental dementievriendelijke gidsen opgeleid voor de streekmusea Rupelklei (Terhagen) en ‘Omtrent den Hover’. Personen met dementie kunnen er samen met hun familie en hun mantelzorgers aangepaste rondleidingen krijgen.


Sfeerbeelden tweede Collegagroep Verhuizen @ Boekentoren Gent

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties te verzamelen en te delen namen FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek het initiatief voor de collegagroep ‘Verhuizen van documentaire collecties’. Na een succesvolle aftrap in Lier vond op 30 maart in de Gentse Boekentoren de tweede bijeenkomst van deze collegagroep plaats.


Portillo's State Secrets: geweldige televisie over archiefstukken

Met Portillo's State Secrets bewijst de BBC dat je met historische documenten onderhoudende televisie kan maken. De gewezen toppoliticus Michael Portillo maakt al enkele jaren interessante televisieprogramma’s die ook op de VRT te zien zijn. In deze nieuwe tiendelige reeks gaat hij in het nationaal archief van het Verenigd Koninkrijk op zoek naar fascinerende verhalen die iets vertellen over de geschiedenis van Groot-Brittannië. Hij doet dat aan de hand van historische documenten uit dat archief.


Onderzoekers, bemint uw profijt! Dagblad Vooruit digitaal beschikbaar

Vanaf 25 maart zijn de jaargangen 1884-1950 van het dagblad Vooruit voor het eerst digitaal beschikbaar in de leeszalen van Amsab-ISG, de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek Gent. De periode 1884-1918 wordt bovendien nog vóór de zomer online aangeboden via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en van Amsab-ISG.


Ontwikkel een aanbod rond reminiscentie voor mantelzorgers en personen met dementie: workshop

Deze maand ging de film Still Alice in première. De film vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge, sterke en onafhankelijke vrouw die door de ziekte van Alzheimer langzaam de grond onder haar voeten voelt wegzakken. Julianne Moore kreeg terecht een oscar voor haar vertolking van Alice Howland. Het is een film die ons er - terug - van bewust maakt dat dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd is. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs onomwonden van een epidemie. Het is een ziekte die op iedereen, direct of indirect, impact heeft. Ook de erfgoedsector kan helpen in het gevecht tegen dementie. In het bijzonder archieven en bibliotheken kunnen samen op lokaal vlak heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking.

Daarom organiseert FARO samen met LOCUS en het Kennispunt Mantelzorg HOWEST op donderdag 11 juni een workshop voor tien duo’s, bestaande uit een archivaris en een bibliothecaris (of educatief medewerkers van een bibliotheek en archief), over het ontwikkelen van een aanbod rond reminiscentie voor mantelzorgers en personen met dementie.


Meer bezoekers, minder diversiteit

Hoera, de Museumkaart draagt bij aan het succes van de Nederlandse musea. We zijn altijd blij als we positief nieuws uit erfgoedland kunnen brengen. Wie de Nederlandse cijfers van naderbij bekijkt, merkt inderdaad dat meer mensen een bezoek hebben gebracht aan de Nederlandse musea. Maar de aandachtige lezer merkt ook dat de diversiteit van die bezoekers allesbehalve is toegenomen. Het zijn vooral meer hoogopgeleide personen rond de pensioenleeftijd die musea bezoeken. En het zijn deze, over het algemeen ‘affluent consumers’, die met de Museumkaart goedkoper musea bezoeken.


Schrijf in voor de tweede collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties'

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties te verzamelen en te delen, gaven FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek op 27 januari in de Colibrant-kapel  in Lier de aftrap van de collegagroep ‘Verhuizen van documentaire collecties’. Vertrekkend van de wensen en verwachtingen die we toen hebben verzameld organiseren we, in samenwerking met de Gentse Universiteitsbibliotheek, op donderdag 30 maart een nieuwe bijeenkomst van de collegagroep in de Boekentoren.