Blog van Bart De Nil

Voorinschrijving Publieksonderzoek Archieven 2017

Op verzoek van heel wat archieven organiseert FARO in 2017 terug een Publieksonderzoek Archieven. Wie is het publiek van uw archief? Waarom komen uw bezoekers? Wat verwachten ze en vooral: wat vinden ze nu eigenlijk van uw dienstverlening? Zoekt uw archief al lang een antwoord op deze vragen? Neem dan deel aan het Publieksonderzoek Archieven. Archieven die interesse hebben om deel te nemen kunnen zich vanaf vandaag hier online inschrijven.


Lancering | Naar een collectieplan in 6 stappen

Tijdens de VVBAD-studiedag Een collectieplan, hoe werk je eraan? lanceerden Bart De Nil en Jeroen Walterus de nieuwe FARO-publicatie Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief. Medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken vinden hierin een handige leidraad die hen stap voor stap begeleidt naar zowel de uitwerking van een integrale visie als naar ‘goede praktijken’.


Filmpje | 50 jaar 11.11.11

Het Amsab-ISG in Gent heeft er een patent op om met behulp van zeer goed gemaakte filmpjes te communiceren over hun activiteiten. Ook nu, naar aanleiding van 50 jaar 11.11.11, produceerden ze een filmpje gebaseerd op de rijke collectie over deze jarige. Tegelijk wordt een gloednieuwe inventaris gelanceerd waarmee u de 11.11.11-collectie kunt ontdekken.


21 september is Werelddag Dementie

Sinds 1994 staat 21 september synoniem voor Werelddag Dementie. Over de hele wereld vragen organisaties die werken rond Alzheimer die dag aandacht voor personen met dementie. Ook FARO heeft naar aanleiding van Erfgoeddag 2017, in het teken van Zorg, veel aandacht voor personen met dementie en hun mantelzorgers.


Sfeerbeelden workshop 'Collecties online tonen en delen' in Leuven

Op 19 september organiseerde FARO de workshop 'Collecties online tonen en delen’ in het stadsarchief van Leuven. Hier vindt u enkele sfeerbeelden. Tijdens deze vorming leerden we de deelnemers om zelf een website te bouwen (in de cloud) en in deze website verschillende tools te embedden, zoals een tijdslijn, storymap, gigapixel ...


Rapport | Gratis is niet diverser

Wat een museum vraagt als toegangsprijs heeft geen effect op de diversiteit van zijn publiek. Zowel het vragen van een toegangsprijs als een gratis entree zorgen voor gelijkaardige demografische bezoekersprofielen.


Sfeerbeelden workshop erfgoed en dementie in Antwerpen

Voor de laatste van een reeks workshops rond erfgoed en dementie waren we op 13 september te gast in het M HKA in Antwerpen. U kunt hier enkele sfeerbeelden bekijken. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe vormingen i.k.v erfgoed en dementie in 2017!


Sfeerbeelden workshop erfgoed en dementie in Gent

Voor de vierde van een reeks workshops rond erfgoed en dementie waren we op 6 september te gast in het museum Huis van Alijn in Gent. U kunt hier enkele sfeerbeelden bekijken. Voor de laatste workshop in deze reeks, in het M UHKA in Antwerpen, kunt u zich niet meer inschrijven.


Conferentie Het aanpakken van armoede door middel van erfgoed, programma online

Hoe kunnen cultureel-erfgoedorganisaties op een duurzame manier helpen bij het aanpakken van armoede? Hoe kunnen ze sterkere banden ontwikkelen met het armoedebeleid? Op deze vragen bestaat geen allesomvattend antwoord. Wel bestaan er concepten die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Op een conferentie op woensdag 7 december komt u er meer over te weten.


Draftversie nieuwe archiefstandaard gelanceerd

Sinds 2012 werken experts uit dertien landen voor de International Council on Archives (ICA) aan de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor de beschrijving van archieven. Hun doel is om de vier bestaande archiefstandaarden (ISAD(G), ISAAR(CPF), ISDF en ISDIAH) samen te voegen en van daaruit te bouwen aan een nieuwe standaard. Nu lanceren ze de draftversie van het eerste deel van die nieuwe standaard onder de naam Records in Contexts (RiC-CM).