Blog van Bart De Nil

Meer bezoekers, minder diversiteit

Hoera, de Museumkaart draagt bij aan het succes van de Nederlandse musea. We zijn altijd blij als we positief nieuws uit erfgoedland kunnen brengen. Wie de Nederlandse cijfers van naderbij bekijkt, merkt inderdaad dat meer mensen een bezoek hebben gebracht aan de Nederlandse musea. Maar de aandachtige lezer merkt ook dat de diversiteit van die bezoekers allesbehalve is toegenomen. Het zijn vooral meer hoogopgeleide personen rond de pensioenleeftijd die musea bezoeken. En het zijn deze, over het algemeen ‘affluent consumers’, die met de Museumkaart goedkoper musea bezoeken.


Schrijf in voor de tweede collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties'

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties te verzamelen en te delen, gaven FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek op 27 januari in de Colibrant-kapel  in Lier de aftrap van de collegagroep ‘Verhuizen van documentaire collecties’. Vertrekkend van de wensen en verwachtingen die we toen hebben verzameld organiseren we, in samenwerking met de Gentse Universiteitsbibliotheek, op donderdag 30 maart een nieuwe bijeenkomst van de collegagroep in de Boekentoren.


Ontwikkel een aanbod rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie: workshop

Dementie is een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs onomwonden van een epidemie. Het is een ziekte die op iedereen, direct of indirect, impact heeft. Ook de erfgoedsector kan helpen in het gevecht tegen dementie. In het bijzonder archieven en bibliotheken kunnen samen op lokaal vlak heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking.

Daarom organiseert FARO samen met LOCUS en het Kennispunt Mantelzorg HOWEST op donderdag 11 juni een workshop voor tien duo’s, bestaande uit een archivaris en een bibliothecaris (of educatief medewerkers van een bibliotheek en archief), over het ontwikkelen van een aanbod rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie.


From Dust to Digital: miljoenen beelden van 's werelds meest bedreigde archieven online beschikbaar

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van haar Endangered Archives Programme zet de The British Library vier miljoen beelden van bedreigde archieven van overal in de wereld online en publiceert ze de gratis publicatie From Dust to Digital: Ten Years of the Endangered Archives Programme.


ICA geeft beurs aan archivarissen-in-de-dop

In het kader van haar New Professionals Programme financiert de International Council on Archives (ICA) enkele beurzen die studenten archivistiek, stagiairs in een archief of pas afgestudeerde archivarissen in staat stelt om haar jaarlijks congres bij te wonen. Dat congres vindt dit jaar plaats van 27 t.e.m. 29 september 2015 in Reykjavik. Als u een beurs krijgt moet u wel de tools en publicaties van ICA promoten en meehelpen aan workshops tijdens het congres. Wil u kans maken op deelname aan de conferentie in IJsland?


Stagiairs zetten muziekcollectie Tabularium in de kijker

Lora-Elly Vannieuwenhuysen en Marly Sengers, twee masterstudenten Culturele Studies aan de KU Leuven, kregen tijdens hun stage in het Tabularium van de KU Leuven de kans om een digitale tentoonstelling samen te stellen. Het resultaat is een virtuele tentoonstelling over de muziekcollectie van het Tabularium: Silentia Fracta - of in schoon Vlaams 'Gebroken Stiltes'.


Organisatie voor Schots sporterfgoed in de steigers

Vorige maand kwamen de Schotse sportbonden en musea samen in het Scottish Football Museum om er te praten over de oprichting van een organisatie die ze voorlopig Sports Heritage Scotland (SHG) hebben gedoopt.


Sfeerbeelden kick-off collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties'

Kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties verzamelen en delen: dat is het doel van de nieuwe collegagroep, opgericht op initiatief van FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Op 27 januari namen zesendertig personen deel aan de kick-off van deze collegagroep in de Colibrant-kapel in Lier.


Campagne om Brits geluidsarchief te redden

De stemmen van James Joyce en Florence Nightingale, de eerste jazzopnames, legendarische toespraken en opnames van dierengeluiden ... deze en ontelbaar andere geluiden worden door de British Library bewaard in het geluidsarchief van het Verenigd Koninkrijk. De collectie bestaat uit meer dan 6,5 miljoen opnames van spraak, muziek, dieren en het milieu van de jaren 1880 tot vandaag. De British Library start nu met een campagne om deze collectie historische opnames te redden.


Unieke blik in zuurstofarm krantendepot van The British Library

Deze week opende The British Library in Yorkshire een nieuw hoogtechnologisch gebouw om haar enorm krantenarchief van meer dan 60 miljoen exemplaren in te bewaren. Mensen zullen zelden de lage zuurstofruimtes binnengaan, alle werk wordt verricht door robots. BBC-reporter David Sillito kreeg een zeldzame blik binnenin het gebouw. U kan zijn verslag hier bekijken.