Blog van Bart De Nil

Laatste plaatsen workshop digital storytelling in Leuven

Nog tot 5 juni kunt u zich inschrijven voor de workshop 'Digital storytelling in een educatieve context,' op 20 juni in het stadsarchief van Leuven. Tijdens deze workshop tonen we u hoe u, met digital storytelling als methodiek, bronnen kunt verwerken tot een digitaal verhaal.


Winter School Archives and Education in Ieper: aarzel niet om in te schrijven!

De inschrijving voor de Winter School Archives & Education, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper loopt goed. Momenteel hebben zich al deelnemers uit België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken aangemeld. Aarzel niet als u wil deelnemen, er zijn maximum 20 plaatsen beschikbaar.


Het Verhalenhuis: het levensverhaal als medicijn

Uit onderzoek weten we dat het construeren van een verhaal over het eigen leven kan bijdragen aan identiteitsontwikkeling en zorgt voor een betere geestelijke gezondheid. Het literaire productiehuis Wintertuin in Nederland speelt hierop in met het project Het Verhalenhuis. Professionele jonge schrijvers begeleiden ouderen bij het oproepen en optekenen van hun eigen verhalen. In zestien bijeenkomsten zetten ouderen zelf hun herinneringen op papier. Het resultaat wordt gepresenteerd op hun website, diverse podia en in een uitgave. Kortom: proza in plaats van Prozac. Het nieuwsprogramma EenVandaag maakte een zeer mooie reportage over dit project in een verzorgingstehuis.


Sfeerbeelden en presentaties vierde Collegagroep Verhuizen

Onder een stralende zon kwamen een twintigtal personen naar Leuven om er deel te nemen aan de vierde Collegagroep Verhuizen die in het teken stond van het werkvolk. In de voormiddag kregen de deelnemers van Eddy Put een rondleiding doorheen het Rijksarchief. Na de lunch werd de Collegagroep voortgezet in het stadsarchief waar enkele sprekers dieper ingingen op de thematiek van het inzetten van tijdelijke werkkrachten bij een verhuis.


Sfeerbeelden workshop erfgoed en dementie in Roeselare

Voor de tweede van een reeks workshops rond erfgoed en dementie waren we op 10 mei te gast bij de erfgoedcel TERF in Roeselare. U kunt hier enkele sfeerbeelden bekijken. Voor de reeks in mei kunt u zich nog tot 17 mei inschrijven voor de workshop in Dilbeek op 24 mei.


Sfeerbeelden workshop erfgoed en dementie in Hasselt

De Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt was op 3 mei gastvrouw voor de eerste van een reeks workshops rond erfgoed en dementie. U kunt hier enkele sfeerbeelden bekijken. Voor de reeks in mei kunt u zich nog inschrijven voor de workshop in Dilbeek op 24 mei.


De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!? | Sfeerbeelden, presentaties en posters

Op 26 april organiseerden FARO, CegeSoma, het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en het projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog (2014-18) in Brussel de studiedag De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?. De deelnemers kregen er de stand van het laatste onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in België.


Banden tussen cultuur en welzijn worden aangehaald

Om de maatschappelijke betekenis van ouderen in de samenleving beter te waarderen, slaan minister van Cultuur Sven Gatz en minister van Welzijn Jo Vandeurzen voor een aantal beleidsdoelstellingen de handen in elkaar. Beide ministers leggen hiervoor een intentieverklaring af.


Brits rapport over impact oudere bevolking op musea

De Westerse bevolking veroudert, zoveel is zeker. Mensen leven langer, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Tegelijk heeft die stijgende levensverwachting een impact op onze maatschappij en worden we geconfronteerd met veranderingen die zowel uitdagingen als opportuniteiten met zich meebrengen. Over de impact van de demografische vergrijzing op musea schreven het British Museum en de Universiteit van Oxford een rapport.


Vliegende archivaris

Naast een Vliegende Hollander en een Wandelende Jood bestaat er ook zoiets als een Vliegende Archivaris. Dat is een archivaris die bij organisaties langsgaat om hen advies en ondersteuning te geven bij het bewaren en beheren van hun archieven. Het ADVN in Antwerpen schreef er recent een rapport over.