Blog van Bart De Nil

Sfeerbeelden kick-off collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties'

Kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties verzamelen en delen: dat is het doel van de nieuwe collegagroep, opgericht op initiatief van FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Op 27 januari namen zesendertig personen deel aan de kick-off van deze collegagroep in de Colibrant-kapel in Lier.


Campagne om Brits geluidsarchief te redden

De stemmen van James Joyce en Florence Nightingale, de eerste jazzopnames, legendarische toespraken en opnames van dierengeluiden ... deze en ontelbaar andere geluiden worden door de British Library bewaard in het geluidsarchief van het Verenigd Koninkrijk. De collectie bestaat uit meer dan 6,5 miljoen opnames van spraak, muziek, dieren en het milieu van de jaren 1880 tot vandaag. De British Library start nu met een campagne om deze collectie historische opnames te redden.


Unieke blik in zuurstofarm krantendepot van The British Library

Deze week opende The British Library in Yorkshire een nieuw hoogtechnologisch gebouw om haar enorm krantenarchief van meer dan 60 miljoen exemplaren in te bewaren. Mensen zullen zelden de lage zuurstofruimtes binnengaan, alle werk wordt verricht door robots. BBC-reporter David Sillito kreeg een zeldzame blik binnenin het gebouw. U kan zijn verslag hier bekijken.


Aanvraag kwaliteitslabel erkende culturele archiefinstelling: informatie en begeleiding

FARO begeleidt archieven bij hun aanvraag voor het behalen van een kwaliteitslabel. In tegenstelling tot vorige jaren doen we dit niet via een collegagroep, maar bieden we op individuele basis informatie en begeleiding aan. Neem hiervoor contact op met bart.denil@faronet.be.


Stadsarchief Mechelen stelt zijn expertise tentoon

De tijd dat archivarissen alleen voor het opstellen van een tentoonstelling of bij een brand uit hun archief kwamen, ligt gelukkig al lang achter ons. Het merendeel van de archivarissen beseft dat het ontwikkelen van een publiekswerking naar diverse doelgroepen en samen met andere sectoren niet alleen nuttig maar ook nodig is. Daarbij treden ze steeds meer uit de comfortzone van het archiefgebouw.


Rapport | De status en toekomst van archieven en bibliotheken in Canada

Een expertenpanel van de Royal Society van Canada publiceerde vorige maand het rapport The Future Now: Canada’s Libraries, Archives, and Public Memory. U zult ongetwijfeld denken: “Pff ... is hij daar weer met een toekomstvisie uit de erfgoedsector?” U hebt een punt, niets gemakkelijker dan de profeet uit te hangen. Maar dit rapport is toch iets anders en heeft daarom bij mij een streepje voor.


Informatie aan Zee 2015: Call for Papers

De bibliotheek- en archiefsector in Vlaanderen staat onder druk. Besparingen op alle beleidsniveaus dwingen tot reflectie over onze kerntaken. Bestuurlijke hervormingen zullen het landschap grondig hertekenen, zonder dat duidelijk is waarheen dit zal leiden. Tegelijkertijd willen de overheden een digitale sprong voorwaarts maken. Vertrouwen we in deze context op aloude zekerheden, of kiezen ook wij voor een sprong voorwaarts? Durven we het vertrouwde los te laten om te investeren in innovatie?


Filmpje Expert in de klas MIM - PXL

Voor de webconferentieverbinding tussen het restauratieatelier van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel en een klas uit de eerste graad van de ASO-Methodeschool Van Veldeke in Hasselt maakten studenten van jaar 3 Project kunstvakken aan PXL Education een introductiefilmpje.


Sfeerbeelden Expert in de klas MIM - PXL

Op 2 december realiseerden studenten van PXL Education een webconferentieverbinding tussen het restauratieatelier van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel en een klas uit de eerste graad van de ASO-Methodeschool Van Veldeke in Hasselt.


Nieuw | Handleiding digital storytelling voor archief én bibliotheek

Tijdend de conferentie Erfgoed & Storytelling lanceerde FARO de publicatie Samen inzetten op educatie. Digital storytelling voor archief én bibliotheek. Deze gids mikt op archief- en bibliotheekmedewerkers die samen een werking rond digital storytelling willen uitbouwen.