Blog van Bart De Nil

Vrijwilligerswerk voor welzijn

If: Volunteering for wellbeing is een opleidings- en re-integratie programma voor kwetsbare personen dat loopt in enkele musea in het Noordwesten van Engeland. Het helpt de deelnemers om werkervaring en nieuwe vaardigheden te verweren en hun gezondheid en welzijn te verbeteren.


Museumwoorden die u misselijk maken

Al lachend zegt de zot de waarheid. Dit geldt zeker voor de zeer grappige bijdrage over MuseVoms, dat zijn museumwoorden die u doen overgeven, van Jim Fishwick en Tilly Boleyn tijdens de 2016 Museums Australasia conferentie.


Laatste plaatsen! Winter School Archives & Education

Laatste plaatsen! Winter School Archives & Education

Er zijn nog vier plaatsen vrij voor  de Winter School Archives & Education, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper. Momenteel hebben zich al deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken aangemeld. Aarzel niet als u wil deelnemen.


Intergenerationele dementieprojecten

Liz Elliz, beleidsadviseur voor Gemeenschappen en Diversiteit bij het Heritage Lottery Fund (HLF), belicht in een blogbericht twee zeer boeiende projecten uit respectievelijk Hampshire en uit Schotland waarbij personen met dementie samen met jonge mensen van alles ontdekken over lokale geschiedenis en, tijdens het proces, elkaar beter leren kennen.


Filmpje | Reminiscentie in het rusthuis

Een inspirerend filmpje over de workshops die het Royal Cornwall Museum organiseert in een plaatselijk rust- en verzorgingstehuis. Doormiddel van reminiscentiedozen en muziek willen ze herinneringen bij de bewoners, in het bijzonder deze met dementie, naar bovenhalen.


Studiedag De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna | Verslag

Op 26 april 2016 organiseerden FARO, CegeSoma, het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en het projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog (2014-18) in Brussel de studiedag De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?. De deelnemers kregen er de stand van het laatste onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in België. Dit verslag bevat de voornaamste en interessantste inzichten, tips en ideeën uit de workshops en het panelgesprek.


Regio Zuidwest legt archieven onder de scanner

Digitale archiefcollecties bieden lokale besturen niets dan voordelen, maar er is doorgaans een hoog kostenplaatje aan verbonden. Om hieraan tegemoet te komen sloegen de besturen van Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Menen, Waregem, Wervik en Wevelgem spreekwoordelijk de handen in elkaar binnen het project De regio onder de scanner. Ze worden daarbij ondersteund door de erfgoedcel Erfgoed Zuidwest.


Kwaliteitslabel voor het Stadsarchief Tongeren

Het Stadsarchief Tongeren heeft, als eerste archief in Limburg, van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz een kwaliteitslabel gekregen. Daarmee vervoegt het Tongerse Stadsarchief de groep van erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties, waarvan 17 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 69 musea. Alle informatie over deze erkenning en het kwaliteitslabel vindt u op de webstek van de Afdeling Cultureel Erfgoed.


Welzijn en gezondheid centraal op de MA conferentie

De jaarlijkse conferentie van Museum Association (MA) is het grootste event in Europa voor mensen die werken in en voor musea. De editie van dit jaar vindt plaats van 7 tot en met 9 november in Glasgow. Welzijn en gezondheid is een van de drie centrale thema’s.


Rijksarchief lanceert instructiefilmpje

Het Rijksarchief heeft een filmpje gemaakt dat bezoekers moet helpen om hun zoekwebsite http://search.arch.be te gebruiken. In deze instructievideo van zestien minuten krijgt u, na een korte voorstelling van het Rijksarchief, tips over hoe u het maximale uit de zoekrobotten van het Rijksarchief kunt halen. Bekijk de film hieronder.