Blog van Bart De Nil

LeerDok lanceert modulair educatief pakket over censuur en vrije meningsuiting

Van documenten kan je leren. Dat is, in het kort, het uitgangspunt van de werkgroep LeerDok. LeerDok bestaat uit medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken die ervan overtuigd zijn dat archieven kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten.


Murkurtu: erfgoedwerking op maat van en door inheemse gemeenschappen

Mukurtu (MOOK-oo-too) is het woord dat de Warumungu, een Aboriginal-gemeenschap, gebruiken voor een traditioneel geweven draagtas waarin rituele objecten veilig worden bewaard. Het is tevens de naam van een duurzaam en schaalbaar softwareplatform waarmee inheemse volkeren hun cultureel erfgoed kunnen bewaren, los van de traditionele Westerse noties van content management.


Koepelorganisaties in Nederlandse archiefsector slaan de handen in elkaar

De belangenorganisatie van de archiefinstellingen in Nederland (BRAIN) en de beroepsvereniging van archivarissen in Nederland (KVAN) gaan met ingang van 2016 intensief samenwerken. De besturen van beide verenigingen werken de komende maanden aan een gezamenlijk activiteitenprogramma, dat voor de zomer aan de leden wordt gepresenteerd.


Erfgoed en dementie op Dag van de Zorg

Op zondag 20 maart 2016 is het Dag van de Zorg in Vlaanderen. Naar aanleiding hiervan organiseren FARO, Kennispunt Mantelzorg, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Erfgoedcel Brugge tijdens de opendeurdag van de Howest zorgopleidingen in Brugge een Pecha Kucha dag Erfgoed en Dementie.


Sfeerbeelden Winter School Archives & Education, a digital perspective

FARO organiseerde van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 december in Brussel de Winter School over ‘Archives & Education, a digital perspective’, i.s.m. het departement ‘Education & Outreach’ van The National Archives. Enkele sfeerbeelden van deze boeiende week kunt u nu bekijken via onze Flickr-pagina.


Sfeerbeelden en presentaties derde Collegagroep Verhuizen @ Fotomuseum Antwerpen

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties te delen, organiseerden de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en FARO op vrijdag 27 november een derde bijeenkomst van de collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties' in het Fotomuseum in Antwerpen. Centrale thema was het verzekeren van de collectie in functie van een verhuisoperatie. Bekijk hier enkele sfeerbeelden. Hieronder vindt u de presentaties.


Passievol betoog voor een filmarchief

De Britse acteur Tom Hiddleston kent u ongetwijfeld van Thor, The Avengers, War Horse en andere blockbusters. Als eerste ambassadeur van het British Film Institute (BFI) schreef hij voor Financial Times een geweldige column waarin hij onder meer zijn passie voor het BFI National Archive beschrijft. Moet u zeker eens lezen.


Rapport: De staat van archieven en erfgoed in Nederland

Cover rapport De staat van archieven en erfgoed in Nederland

De Erfgoedinspectie lanceerde een rapport over de stand van zaken in 2015 van archieven, archeologie, collecties, cultuurgoederen en monumenten in Nederland. Wees gerust, ditmaal geen dik rapport waar u een punthoofd van krijgt maar wel een kort overzicht aan de hand van iconographics waardoor u snel en licht verteerbaar alle informatie tot u kunt nemen.


Online beeldarchief over dementie

Op NPO Gezond, het gezondheidsportaal van de Nederlandse openbare omroep, vindt u een schat aan televisiegramma’s (documentaires, nieuwsitems, enzovoort) van 1991 tot vandaag over dementie. Wie tijd heeft voor een dagje binge-watching krijgt een beeld van hoe in de voorbije vijfentwintig jaar het inzicht in de ziekte en de maatschappelijke bewustwording is toegenomen.


Amerikaanse musea virtueel toegankelijk dankzij Beam

Na een proefproject met acht musea lanceert het Amerikaanse bedrijf Suitable Technologies het Museum Partnership Program. Suitable Technologies is het bedrijf achter Beam Smart Presence Systems (SPS), een toestel en app waarmee mensen die zich fysiek niet kunnen verplaatsen toch een museum kunnen bezoeken.