Blog van Bart De Nil

De geschiedenis van een stadswijk via crowdsourcing

Op de website van het Survey of London’s Whitechapel project kan u de geschiedenis van alle gebouwen en plaatsen in de Londense wijk Whitechapel ontdekken en delen via sociale media. Een mooi uitgewerkt project, maar niet zo bijzonder. Ware het niet dat de informatie en content grotendeels wordt verzameld via crowdsourcing.


The British Library toont ‘wacky’ kaarten

Kaarten zijn meer dan de weerspiegeling van geografische kenmerken. Ze vertellen ons ook heel wat over onszelf en hoe we onze maatschappij vormgeven. Dit is het thema van de tentoonstelling Maps and the 20th Century: Drawing the Line die momenteel loopt in The British Library.


Theo Thomassen nodigt u uit voor een studiedag over participatieve archieven

AMVB organiseert een studiedag over participatief werken in de archiefsector. Theo Thomassen, emeritus hoogleraar archiefwetenschap bij de afdeling Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam vertelt in een filmpje waarom dit zo'n belangrijk thema is. Hij nodigt u daarom graag uit om deel te nemen aan deze studiedag.


Meer dan erfgoed: bewustzijn creëren voor geestelijke gezondheid

Op 6 februari lanceren FARO en Erfgoedcel Viersprong in Melle 'Meer dan erfgoed'. Dit initiatief, dat bestaat uit een publicatie en een bijhorend vormingstraject, is een pleidooi om duurzame banden te smeden met de zorgsector. Daarom maken we van de gelegenheid gebruik om met enkele boeiende interventies meer bewustzijn te creëren voor de geestelijke gezondheidszorg.


Beurzen voor archivarissen in de dop

Bent u een student archivistiek of werkt u minder dan vijf jaar in een archief? Zo ja, dan kan u nog tot 6 februari 2017 een aanvraag indienen voor een beurs voor het New Professional (NP) programma van de International Council on Archives (ICA). Als u wordt aanvaard dan kan u deelnemern aan de ICA Experts Groups, kan u het NP-netwerk mee draaiende houden én mag u deelnemen aan de ICA-Conferentie van 27 t.e.m. 29 november 2017 in Mexico.


Wat moet ik archiveren? Nieuwe richtlijnen voor lokale besturen

"Hoelang moeten we deze documenten bewaren?" Als antwoord op die veelvuldig gestelde vraag van archivarissen en informatiebeheerders publiceerden Informatie Vlaanderen en de VVBAD een nieuwe versie van de Selectielijst Gemeenten.


Het verhaal van New York

The New York Times publiceerde een longread over het archief van het Hooggerechtshof van New York dat binnenkort verhuist naar een nieuwe locatie. “Caked in dust on the shelves” vertellen de in leder gebonden volumes en de stapels perkament het verhaal van New York.


TRACKS: een terugblik op 2016

In juli 2013 kreeg PACKED vzw de opdracht een website te creëren die advies verstrekt over archiefzorg in de kunstensector.


Meer dan erfgoed: lancering boek en vormingstraject

Op welke manier kunnen cultureel-erfgoedcollecties ingezet worden in de gezondheids- en welzijnssector? Bart De Nil en Ans Van de Cotte schreven met Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn een boek om cultureel-erfgoedwerkers te inspireren en te overtuigen om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector, en niet alleen in de zorg voor personen met dementie.


Nieuw! Vormingsreeks Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn

Om professionals uit de cultureel-erfgoed- en zorgsector te inspireren om bruggen te slaan tussen beide sectoren én daarbij ook oog te hebben voor andere doelgroepen dan personen met dementie en hun mantelzorgers organiseert FARO i.s.m. Erfgoedcel Viersprong de vorming Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.