Blog van Bart De Nil

Publieksonderzoek Archieven 2017: inschrijven kan tot 15 december

Al 20 archieven hebben zich ingeschreven voor het Publieksonderzoek Archieven dat FARO in 2017 opnieuw organiseert. Archieven die interesse hebben om deel te nemen kunnen zich hier online inschrijven. Deze voorinschrijving verbindt u tot niets. De gegevens dienen om de kostprijs van het onderzoek te kunnen bepalen. Wacht niet te lang, op 15 december sluiten we de voorinschrijvingen onherroepelijk af.


Save the date(s) | Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?

Ondanks het feit dat de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog alomtegenwoordig zijn, blijft ook de Tweede Wereldoorlog een essentieel ankerpunt in onze geschiedenis en herinnering. Binnen drie jaar zal in heel wat steden en gemeenten 75 jaar bevrijding worden herdacht. Het moment is aangebroken om na te denken over welke activiteit u wenst te organiseren én vooral wat de blinde vlekken in de kennis over de Tweede Wereldoorlog in uw gemeente, stad of regio zijn.


Programma conferentie gemeenschapsmusea en armoede is volledig

FARO, het National Waterfront Museum, het Poverty and Prevention City and County of Swansea en het Museum Huis van Alijn ontwikkelden samen een hands-onraamwerk voor gemeenschapsmusea. Op woensdag 7 december wordt dit in het Huis van Alijn in Gent voorgesteld tijdens de conferentie 'Het aanpakken van armoede door middel van erfgoed, naar een raamwerk voor gemeenschapsmusea'.


Kan cultureel erfgoed de wereld redden? Het verhaal van Zuid-Soedan

In 2013 lanceerden Anne Poiret en Florence Martin-Kessler hun documentaire State Builders: the making of South Sudan. Een relaas over hoe in 2011 Zuid-Soedan als toen jongste land ter wereld uit het niets door de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap werd opgebouwd. Een van de fragmenten uit de documentaire die ik mij nog goed herinner, was het beeld van wat het nationaal archief moest worden: een kaduke tent in het zand waarin cultureel erfgoed werd verzameld.


Sfeerbeelden workshop ErfgoedApp, augmented reality en erfgoedbeacons in Leuven

Op 19 november organiseerde FARO de workshop 'ErfgoedApp, augmented reality en erfgoedbeacons’ in het Stadsarchief van Leuven. Hier vindt u enkele sfeerbeelden. Deze vorming maakt deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.


Presentatie en verslag workshop over medische collecties

Op 18 november organiseerden het Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed en Hospitium in de Universiteit Antwerpen een internationale workshop over collecties medisch erfgoed. Op de website van ETWIE kunt u een mooi verslag over deze workshop lezen. Hieronder vindt u mijn presentatie.


Voorlezen aan personen met dementie

Van 19 tot 27 november is het Voorleesweek, een campagne van Iedereen Leest die iedereen wil aansporen om voor te lezen. Want voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en de fantasie en opent nieuwe werelden. Tijdens enkele infosessies voor Erfgoeddag, met focus op welzijn en gezondheid, gaf Sylvie Dhaene van Iedereen Leest een presentatie over voorlezen aan personen met dementie.


Britse acteurs springen in de bres voor erfgoed sociale beweging

De Britse actrice Maxine Peake, bekend van haar rol in televisiedrama’s zoals Silk en The Village, zet zich samen met collega-acteurs Christopher Eccleston en Sheila Hancock in voor de Working Class Movement Library. Samen proberen de acteurs geld in te zamelen om de bibliotheek in Salfort (Groot-Manchester, UK) open te houden. De bibliotheek bezit belangrijke collecties over de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Peake, die geboren is in de regio, vertelt aan de BBC over de betekenis van de plek.


Het geheugen is geen ding

Deze week is Geheugen van Pablo Neruda het gedicht van de week in The Times Literary Supplement. Neruda is schitterend in zijn beschrijving van ons onvermogen om de “kleine details van het leven” vast te leggen. De reden hiervoor is dat het geheugen, zoals hij het omschrijft, is zoals een “wandering light like a firefly in the dark” ("een dwalend licht zoals een vuurvlieg in het donker"). Laat het geheugen nu toevallig datgene zijn wat in grote mate ons handelen in de erfgoedsector bepaalt.


Boek en symposium over vorstelijke archieven

De archieven van vorsten behoren, net zoals de archieven van het kabinet van een minister, tot een bijzondere categorie. Het zijn privéarchieven, in dit geval familiearchieven, maar vanwege de aard van de functie van de soeverein ook met een publieke kant. Het hoeft geen betoog dat deze archieven van uitzonderlijk belang zijn voor het historisch onderzoek. Daarenboven bieden ze een blik achter de schermen van het vorstenhuis.