Blog van Bart De Nil

Brits rapport over impact oudere bevolking op musea

De Westerse bevolking veroudert, zoveel is zeker. Mensen leven langer, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Tegelijk heeft die stijgende levensverwachting een impact op onze maatschappij en worden we geconfronteerd met veranderingen die zowel uitdagingen als opportuniteiten met zich meebrengen. Over de impact van de demografische vergrijzing op musea schreven het British Museum en de Universiteit van Oxford een rapport.


Vliegende archivaris

Naast een Vliegende Hollander en een Wandelende Jood bestaat er ook zoiets als een Vliegende Archivaris. Dat is een archivaris die bij organisaties langsgaat om hen advies en ondersteuning te geven bij het bewaren en beheren van hun archieven. Het ADVN in Antwerpen schreef er recent een rapport over.


Guerrillatentoonstelling in British Museum

Een beetje reuring kan nooit kwaad om wat aandacht op te wekken. Dat is wat een groepje rebel curators moet hebben gedacht toen ze hun guerrillatentoonstelling 'A History of BP in 10 Objects' in het door BP gesponsorde British Museum opzetten.


FARO en The National Archives (UK) organiseren tweede Winter School Archives and Education

Om de professionele ontwikkeling van archivarissen en educatieve medewerkers in archieven te ondersteunen organiseerde FARO in samenwerking met The National Archives (UK) in 2014 de Summer School Archives & Education en in 2015 de Winter School Archives and Education, a digital perspective. Onder het motto 'never change a winning team' organiseren FARO en The National Archives (UK) in 2017 een nieuwe Winter School Archives & Education, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari.


Wereld Autisme Dag

Zaterdag 2 april was het Wereld Autisme Dag. Jaarlijks vinden op die dag wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die de samenleving sensibiliseren rond autisme. Een gelegenheid om stil te staan bij het educatief aanbod in de cultureel-erfgoedsector voor kinderen met een autismespectrumstoornis.


Workshops Erfgoed en Dementie in mei

In de maand mei organiseert FARO, in samenwerking met het Kennispunt Mantelzorg (Howest) en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, een eerste reeks workshops om de expertise over dementie, mantelzorg en het creëren van een reminiscentieaanbod bij medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen te vergroten. De workshops vinden plaats in Hasselt, Roeselare en Dilbeek. Met de workshops willen we bovendien tegemoetkomen aan erfgoedorganisaties en -instellingen die, in het kader van Erfgoeddag 2017, een activiteit plannen rond dementie en mantelzorg. Het thema van Erfgoeddag 2017 is immers ‘Zorg’.


Vierde Collegagroep Verhuizen in het teken van het werkvolk

Om kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties (archieven en erfgoedbibliotheken) te verzamelen en te delen namen FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vorig jaar het initiatief tot de oprichting van de collegagroep ‘Verhuizen van documentaire collecties’. Op woensdag 11 mei organiseren we een vierde collegagroep in Leuven rond het thema 'Werkvolk: vrijwilligers, stagiairs, interims, suppoosten, gemeentearbeiders ...'.


Sfeerbeelden en presentaties Pecha Kucha Erfgoed en Dementie

Op zondag 20 maart 2016 was het Dag van de Zorg in Vlaanderen. Naar aanleiding hiervan organiseerden FARO, Kennispunt Mantelzorg, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Erfgoedcel Brugge tijdens de opendeurdag van de Howest zorgopleidingen in Brugge een Pecha Kucha over erfgoed en dementie. Hieronder vindt u de presentaties. Bekijk hier enkele sfeerbeelden.


De cult van het herinneren

Herinneren mag dan wel tot de corebusiness van de erfgoedsector behoren, toch moeten we ook eens stilstaan bij het feit dat het verleden soms meer kwaad dan goed doet. In een geweldige long read in The Guardian doet David Rieff uit de doeken waarom het beter is dat we soms eens dingen vergeten.


App peilt naar perceptie over erfgoed

Het graafschap Lincolnshire is een bijzonder pittoreske rurale regio in het westen van Engeland. In vergelijking met toeristische stadscentra, die kunnen rekenen op tal van attracties, faciliteiten en diensten, is het voor een dergelijke regio doorgaans erg moeilijk om bij het publiek aandacht te krijgen voor haar erfgoed. Het initiatief Our Lincolnshire wil daarom inzicht krijgen in de waarde die inwoners en bezoekers van Lincolnshire hechten aan het erfgoed van het graafschap.