Blog van Bart De Nil

Laatste plaatsen! Winter School Achives & Education, a digital perspective

Er zijn nog drie plaatsen vrij voor de Winter School Archives & Education, a digital perspective. Er hebben zich al deelnemers uit België, Nederland, Qatar, Zimbabwe, Saoedi-Arabië, Zweden en Denemarken aangemeld. Aarzel niet als u wenst deel te nemen, we sluiten de inschrijving af op 1 september 2015.


Publicatie | Het logboek van een intergemeentelijke archivaris

Frauke De Wilde werd in 2014 door de Erfgoedcel Land van Dendermonde aangeworven als intergemeentelijke archivaris voor de zeven gemeenten zonder eigen archiefdienst uit het convenantsgebied. Ze bundelde haar ervaringen in een Logboek. Het is niet alleen een verslag van twaalf maanden intensieve archiefarbeid, maar ook een handig naslagwerk voor wie aan de slag wil met een intergemeentelijke archief- en vrijwilligerswerking.


British Library ontwikkelt experimenteel crowdsourcingplatform

LibCrowds is een nieuw platform van de British Library voor experimentele crowdsourcingprojecten. Het heeft als doel om verschillende collecties in de British Library gemakkelijker beschikbaar te maken voor een breed publiek. Opmerkelijk is dat alle datasets die door middel van crowdsourcing via dit platform werden verzameld ook direct kunnen worden gedownload. Alle data kunnen zonder copyrightbeperkingen worden gebruikt.


Limburg 1914-1918 krijgt internationale erkenning

Het Vlaams erfgoedproject Limburg 1914-1918: kleine verhalen in een Groote Oorlog kreeg op 11 juni in Oslo een 'special mention' van de jury van de European Prizes for Cultural Heritage. De prijzen worden elk jaar uitgereikt door de organisatie Europa Nostra en zijn zowat de Oscars van de internationale erfgoedgemeenschap.
 


Sfeerbeelden workshop Erfgoed en Dementie

Op 11 juni organiseerde FARO samen met het Kennispunt Mantelzorg HOWEST een workshop over het creëren van een aanbod rond reminiscentie naar mantelzorgers en personen met dementie. De workshop werd gevolgd door zes heterogeen samengestelde duo’s die in hun instelling of in samenwerking met een andere (erfgoed)organisatie een reminiscentieaanbod willen creëren.


Werken met traditionele volkssprookjes in de klas

Hoe divers zijn Vlaamse volkssprookjes? En hoe kunt u met die Vlaamse volkssprookjes aan de slag in uw les of educatieve praktijk? Tijdens een studienamiddag op 26 november introduceert Marita de Sterck leerkrachten secundair onderwijs in Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Vervolgens krijgt u in diverse workshops suggesties aangereikt om in de klas aan de slag te gaan met (literair) erfgoed. Onder andere de methodiek digital storytelling komt uitgebreid aan bod. Schrijf nu in!


200 jaar Waterloo in 200 objecten

Aficionados van Napoleon, Waterloo en de Franse Tijd zullen zeker warm worden van Waterloo 200, dé ultieme online gids voor de Slag bij Waterloo. U vindt er de verhalen achter de veldslag, een overzicht van alle herdenkingsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk, een tijdslijn en nog veel meer. Blikvanger is een verzameling van 200 objecten, afkomstig uit musea en private collecties uit heel Europa.


De Franse periode in Vlaams-Brabant

Het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant grijpt de herdenking van 200 jaar Slag bij Waterloo aan om op 6 juni de studiedag ‘Uit de schaduw van Waterloo: de Franse periode in Vlaams-Brabant’ te organiseren. Ze zullen er enkele historici en heemkundigen over de Franse tijd in Vlaams-Brabant aan het woord laten.


Sfeerbeelden hands-onworkshop digital storytelling in een educatieve context

Deze week organiseerde FARO in Brussel een workshop voor een klein groep (6 tot 10 personen) over 'Digital storytelling in een educatieve context'. Deze vorming maakt als tweede module deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.


Knap staaltje digital storytelling door Amsab-ISG

Naar aanleiding van de 125e Dag van de Arbeid op 1 mei 2015 maakte het Gentse Amsab-ISG een digitaal verhaal over de geschiedenis van de 1 meiviering. Het eerste deel toont sfeerbeelden van 1 meivieringen doorheen de tijd, deel twee vertelt het ontstaan van de eerste viering in 1890 aan de hand van de collectie van Amsab-ISG. Een mooie montage, oordeelt u zelf hieronder.