Blog van Bart De Nil

Sfeerbeelden hands-onworkshop digital storytelling in een educatieve context

Deze week organiseerde FARO in Brussel een workshop voor een klein groep (6 tot 10 personen) over 'Digital storytelling in een educatieve context'. Deze vorming maakt als tweede module deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.


Knap staaltje digital storytelling door Amsab-ISG

Naar aanleiding van de 125e Dag van de Arbeid op 1 mei 2015 maakte het Gentse Amsab-ISG een digitaal verhaal over de geschiedenis van de 1 meiviering. Het eerste deel toont sfeerbeelden van 1 meivieringen doorheen de tijd, deel twee vertelt het ontstaan van de eerste viering in 1890 aan de hand van de collectie van Amsab-ISG. Een mooie montage, oordeelt u zelf hieronder.


Winter School Archives and Education: werk met collega’s uit binnen- en buitenland!

De inschrijvingen voor de Winter School Archives & Education, a digital perspective lopen vlot binnen. Er hebben zich al deelnemers uit België, Nederland, Qatar, Zimbabwe, Saoudi-Arabië, Zweden en Denemarken aangemeld. Aarzel niet als u wenst deel te nemen, we aanvaarden slechts 20 deelnemers!


Huis van Alijn experimenteert in MUSEUM-LAB

Over het museum als laboratorium voor innovatie, participatie en creatie wordt veel geschreven en gesproken. Met MUSEUM-LAB brengt het Huis van Alijn een en ander ook in praktijk.


British Library helpt volwassenen met leerstoornissen

Erfgoedbibliotheken zijn er niet alleen voor onderzoekers, culturo’s of erfgoedliefhebbers. Dat bewijst The British Library met Between The Lines, een aanbod voor volwassenen met leerstoornissen. Deze workshop werd opgenomen in het basisaanbod van de bibliotheek. Het toont aan hoe ‘object-based learning’ in een culturele omgeving de ontwikkeling van vaardigheden bij volwassenen met leerstoornissen kan ondersteunen.


Sfeerbeelden hands-on workshop webconferentieverbinding in Antwerpen

Deze week organiseerde FARO in de Universiteitsbibliotheek Antwerpen een vormingsdag over 'Het organiseren van een webconferentieverbinding in een educatieve context'. Deze vorming maakt als eerste module deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.


Wales investeert 2,7 miljoen pond in Cultuur en Armoede-programma

Vorig jaar kon u op deze website een bericht lezen over een baanbrekend rapport over armoede en cultuur in Wales. Om hen de aanbevelingen uit het rapport te helpen realiseren, kondigde de regering van Wales vorige week aan 2,7 miljoen pond te investeren in musea, archieven en bibliotheken.


Napoleonherdenking komt op kruissnelheid

De activiteiten rond de Bicentenaire, de herdenking van de Slag bij Waterloo en de nederlaag van Napoleon, dit jaar 200 jaar geleden, springen nu overal uit de grond. Deze week opende in Parijs een tentoonstelling over de laatste honderd dagen voor Napoleons nederlaag. In het Carnavaletmuseum kan u terecht voor 53 schilderijen en ongeveer 100 munten, medailles en medaillons.


Leesbevordering is ook een zaak van de erfgoedsector: het Lezerskabinet

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat erfgoedinstellingen kunnen, ja zelfs moeten, helpen bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Leesbevordering is zo’n uitdaging. Zo kan, bijvoorbeeld, een collectie worden ingezet bij leesbevorderingsprojecten. De Stichting Lezen is benieuwd naar de visies, bekommernissen en ideeën rond leesbevordering, ook binnen de erfgoedsector. Daarom hebben ze het Lezerskabinet opgericht, een open en dynamische community rondom Stichting Lezen.


Winter School Archives and Education, a digital perspective. Schrijf nu al in!

Om de professionele ontwikkeling van archivarissen en educatieve medewerkers in archieven te ondersteunen organiseerde FARO in samenwerking met The National Archives (UK) in 2014 de Summer School Archives & Education. Dit was een succes (enkele sfeerbeelden vindt u hier). Voortbouwend op deze vruchtbare samenwerking organiseren FARO en The National Archives van 15 tot en met 18 december 2015 in Brussel de Winter School Archives & Education, a digital perspective.