Blog van Bart De Nil

Andy Mink sluit zich aan bij lesgevers Winter School Archives & Education

Andy Mink, Vice-President van Educatie voor het National Humanities Center (Verenigde Staten) heeft zich aangesloten bij de lesgevers van de Winter School Archives & Education. Hij zal onder andere een vorming geven over het Open Education Resources Commons platform (OER). De inschrijvingen voor de Winter School, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper lopen goed.


Het aanpakken van armoede door middel van erfgoed: naar een raamwerk voor gemeenschapsmusea | Conferentie

Hoe kunnen cultureel-erfgoedorganisaties op een duurzame manier helpen bij het aanpakken van armoede? Hoe kunnen ze sterkere banden ontwikkelen met het armoedebeleid? Op deze vragen bestaat geen allesomvattend antwoord. Wel bestaan er concepten die hun waarde in de praktijk hebben bewezen.


Filmpje toont schilderijrestauratie in detail

Conservatie-aficionado’s zullen het ongetwijfeld zeer warm krijgen bij het bekijken van onderstaande video van het Museum voor Schone Kunsten in Boston. In de video toont de restauratrice van het museum in detail hoe ze het vernis op het schilderij Huizen in Auvers van Vincent Van Gogh reinigt. De “gunk” ofwel smurrie komt van vorige reinigingen en bevat lakresiduen, resten van was en katoenvezels.


Is Snapchat iets voor archief en bibliotheek?

Snapchat is momenteel de snelst groeiende socialemediatool, wat maakt dat deze app heel wat in zijn mars heeft als communicatiemiddel. Maar geldt dit ook voor bibliotheek en archief? Informatie Professional, een vakblad voor informatiewerkers, zocht het uit.


Sfeerbeelden workshop digital storytelling in Leuven

Op 20 juni organiseerden we de workshop 'Digital storytelling in een educatieve context’ in het stadsarchief van Leuven. Tijdens deze workshop verwerkten de deelnemers een reeks bronnen tot een digitaal verhaal. Hier vindt u enkele sfeerbeelden. Deze vorming maakt deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.


Conferentie Erfgoed, virtueel en augmented | 29 november 2016

Om u te informeren, hier en daar wat te reflecteren maar vooral om u te inspireren brengt FARO op dinsdag 29 november een resem inspirerende lezingen en internationale praktijkvoorbeelden in stelling rond virtuele realiteit, 3D, augmented reality en beacons. Een decennium lang waren deze technologieën immers het bijna exclusieve speelterrein van techneuten en kapitaalkrachtige organisaties. Daar komt stilaan verandering in dankzij goedkope en gebruiksvriendelijke tools en software.


Nederlandse musea kunnen minder aankopen

Door de bezuinigingen hebben Nederlandse musea het steeds lastiger om hun collectie door middel van aankopen aan te vullen. Het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur volgde het Bonnefantenmuseum en het Centraal Museum tijdens het aankoopproces. Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging, was te gast in de studio. U kan de reportage hier bekijken.


Canada lanceert een digitaliseringsstrategie voor erfgoed

Guy Berthiaume, Bibliothecaris en Archivaris van Canada, kondigde op 3 juni een nationale strategie voor het digitaliseren van het erfgoed aan. Bedoeling is om onder leiding van een onafhankelijk comité een strategie te ontwikkelen én in de komende tien jaar een aantal digitaliseringsprojecten te realiseren.

Er werden al enkele potentiële digitaliseringsprojecten gedefinieerd:


Musea, migratie en culturele diversiteit: enkele aanbevelingen

Recent vertaalde NEMO, het Network of European Museum Organisations Museums, een Duitse handleiding die musea wil helpen inspelen op migratie en culturele diversiteit.


Over de heg: infosessies Erfgoeddag 2017 leggen focus op welzijn en gezondheid

Over de erfgoedheg liggen heel wat mogelijkheden en kansen voor erfgoedorganisaties. Neem nu in de zorgsector. Ook erfgoedorganisaties kunnen een bijdrage leveren aan de noden die er zijn op het vlak van welzijn en gezondheid. Zo is dementie op dit moment een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Erfgoedorganisaties kunnen door het aanbieden van een reminiscentieaanbod, zeker op lokaal vlak, meehelpen het verschil te maken. Erfgoeddag 2017, op zondag 23 april, staat in het teken van ‘Zorg’.