Blog van Bart De Nil

Passievol betoog voor een filmarchief

De Britse acteur Tom Hiddleston kent u ongetwijfeld van Thor, The Avengers, War Horse en andere blockbusters. Als eerste ambassadeur van het British Film Institute (BFI) schreef hij voor Financial Times een geweldige column waarin hij onder meer zijn passie voor het BFI National Archive beschrijft. Moet u zeker eens lezen.


Rapport: De staat van archieven en erfgoed in Nederland

Cover rapport De staat van archieven en erfgoed in Nederland

De Erfgoedinspectie lanceerde een rapport over de stand van zaken in 2015 van archieven, archeologie, collecties, cultuurgoederen en monumenten in Nederland. Wees gerust, ditmaal geen dik rapport waar u een punthoofd van krijgt maar wel een kort overzicht aan de hand van iconographics waardoor u snel en licht verteerbaar alle informatie tot u kunt nemen.


Online beeldarchief over dementie

Op NPO Gezond, het gezondheidsportaal van de Nederlandse openbare omroep, vindt u een schat aan televisiegramma’s (documentaires, nieuwsitems, enzovoort) van 1991 tot vandaag over dementie. Wie tijd heeft voor een dagje binge-watching krijgt een beeld van hoe in de voorbije vijfentwintig jaar het inzicht in de ziekte en de maatschappelijke bewustwording is toegenomen.


Amerikaanse musea virtueel toegankelijk dankzij Beam

Na een proefproject met acht musea lanceert het Amerikaanse bedrijf Suitable Technologies het Museum Partnership Program. Suitable Technologies is het bedrijf achter Beam Smart Presence Systems (SPS), een toestel en app waarmee mensen die zich fysiek niet kunnen verplaatsen toch een museum kunnen bezoeken.


Feel my love, muziek en dementie

"When memories fade, music remains". Met deze treffende quote beschrijft Griet Teck haar documentaire Feel my love. Hierin schetst ze een liefdevol en intiem portret van personen met dementie. Een jaar lang observeerde Griet de bewoners van Huis Perrekes in Oosterlo tijdens hun dagelijks leven en rituelen. Daarbij heeft ze aandacht voor de complexiteit van de ziekte en de integriteit van de zorgverleners en de bewoners. Daarbij gebruikt ze muziek als een constant motief om te tonen wat er nog is, niet wat er is verloren.


De Strijd, knap staaltje publieksgeschiedenis

Op de Nederlandse zender NPO 2 loopt momenteel De Strijd, een serie gemaakt door de VARA over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland. Rode arbeiders weliswaar.


Sfeerbeelden en presentatie workshop Open platformen

Zelf een online expositie bouwen met Google Open Gallery, of eenvoudig een eigen app ontwikkelen met multimediamateriaal: tijdens de vorming 'Open platformen' leerden we verschillende platformen en tools kennen waarvan we enkele tijdens de workshop testten en uitprobeerden. Bekijk hieronder de foto's en presentatie van de workshop in de Universiteitsbibliotheek Antwerpen.

 

 


Wereld van Herinnering op verplaatsing

Het project Wereld van Herinnering van M - Museum Leuven wil sensibiliseren en helpt het taboe rond dementie te doorbreken. Vanaf 29 oktober is dit project niet alleen in het museum, maar ook in UZ Leuven Gasthuisberg te zien.


Ignatieff’s krachtige roman over dementie

Historicus, politicoloog, romanschrijver, programmamaker, ex-politicus … de Canadees Michaël Ignatieff is zonder enige twijfel een van de meer interessante mensen die er op deze blauwe bol rondlopen. Ik volg hem al sinds begin jaren negentig, toen hij het legendarische cultuurprogramma The Late Show op de BBC presenteerde.


Het erfgoed van de rugbysport in de strijd tegen dementie

Sportliefhebbers over heel de wereld zijn in de ban van het wereldkampioenschap rugby dat zich momenteel in Engeland afspeelt. Maar wist u dat het erfgoed van de rugbysport ook wordt gebruikt in de strijd tegen dementie? Het project Sportingmemories bevraagt vrijwilligers over hun herinneringen aan de rugbysport en deelt die met andere mensen.