FARO-bibliotheek

Bartholomeus vindt thuis in FARO-bibliotheek

Bartholomeus is weer thuis. De mascotte uit de Erfgoeddoel-campagne mag na de lancering vorige week even op adem komen in de FARO-bibliotheek. Om uit te rusten van zijn filmavonturen, maar ook om zich voor te bereiden op verdere acties.


Kleine musea en fondsenwerving

Cover Fundraising for Small Museums

De druk op musea om naast overheidssubsidies ook alternatieve inkomsten te winnen, neemt toe. Momenteel stellen we deze tendens voornamelijk in het buitenland vast. Uit een enquête van de Nederlandse Museumvereniging bleek begin januari bovendien dat zeventien musea zelfs voor een sluiting vrezen. Of het terecht is dat er beknibbeld wordt op subsidies, is een complex vraagstuk waar geen pasklare antwoorden op zijn. Dit neemt niet weg dat we ons op zijn minst moeten informeren over de mogelijkheden die naast de gekende subsidiekanalen bestaan.


Aanwinstenlijst tweede kwartaal 2011

Op zoek naar verfrissende vakantielectuur? Misschien vindt u wel uw gading tussen de nieuwe lading boeken die in de periode april - juni de FARO-bibliotheek kwamen versterken. U kan de lijst raadplegen via de bibliotheekpagina's of rechtstreeks via de link naar de online catalogus.


UniCat | Nieuwe Belgische 'union catalogue'

Logo UniCat

UniCat, de nieuwe union catalogue van Belgische bibliotheken en opvolger van de CCB, maakt het sinds kort opnieuw mogelijk om collectief te zoeken in de collecties van de Koninklijke Bibliotheek, de bibliotheken van de Belgische universiteiten en een groot aantal hogescholen. Dankzij de toevoeging van de netwerkcatalogi LIBISnet en Anet aan Unicat bevat de catalogus ook gegevens van de respectievelijke partnerbibliotheken, waaronder ook FARO (via LIBISNet).


LIBISnet-catalogus nu ook met boekcovers en social bookmarks

LIBISnet

Voortaan wordt de LIBISnet-catalogus, die ook de bibliotheekcollectie van FARO bevat, waar mogelijk verrijkt met een link naar Google Books en aangevuld met boekcovers van Boek.be. De covers zijn zichtbaar in de volledige beschrijving van de records.


Wegwijzer elektronische tijdschriften

Kast met tijdschriften

Wetenschappelijke artikels, nuttige informatie en achtergrondbeschouwingen worden al lang niet meer uitsluitend via betalende tijdschriften verspreid. De laatste jaren winnen online openaccesstijdschriften meer en meer veld, ook in de cultureel-erfgoedsector. Omdat het niet altijd gemakkelijk is om snel en eenvoudig de weg te vinden naar deze interessante vakliteratuur, stelde de FARO-bibliotheek een wegwijzer samen.


Bibliotheek FARO | Aanwinstenlijst derde kwartaal 2010

Ook tijdens de zomermaanden juli, augustus en september werden weer heel wat boeken aan de bibliotheekcollectie van FARO toegevoegd. Een overzicht vindt u in de aanwinstenlijst.


Aanwinsten FARO-bibliotheek tweede kwartaal

FARO-bibliotheek (c) FARO, Bart Van der Moeren

Wie nog op zoek is naar een goed boek om de laatste vakantieweken door te komen, vindt in de aanwinstenlijst van het tweede kwartaal 2010 ongetwijfeld zijn gading. De lijst geeft u een overzicht van alle nieuwe items die tijdens de maanden april, mei en juni aan de catalogus van de FARO-bibliotheek werden toegevoerd.


Maak uw keuze uit 236 nieuwe boeken

Interieur FARO-bibliotheek. Foto: Bart Van der Moeren

Tijdens de eerste drie maanden van 2010 werd de bibliotheekcollectie van FARO aangevuld met 236 nieuwe items. In de aanwinstenlijst van het eerste kwartaal vindt u alle nieuwigheden nog eens netjes op een rij.


Aanwinsten FARO-bibliotheek

Binnenzicht bibliotheek. Foto: Bart Van der Moeren

De bibliotheekcollectie van FARO groeide het afgelopen jaar 2009 gestaag verder aan. Naast de reguliere collectie werd extra aandacht besteed aan de verwerking van schenkingen zoals de collectie-Van Haver, een bijzonder rijke volks- en taalkundige collectie. U kan deze collectie online verkennen.


Nieuws uit de FARO-bibliotheek

Oude boeken bibliotheekDe FARO-bibliotheek is voortdurend in beweging. Momenteel wordt hard gewerkt aan de stelselmatige invoer van de Collectie-Lemaire, een collectie die vooral is opgebouwd rond thema's als volkssprookjes, sagen, legenden, hekserij en volksgeloof, feesten en volksgebruiken en volkswijsheid.


FARO-bibliotheek open voor het publiek

Bibliotheek FARONa maanden van verhuizen, uitpakken en catalogiseren is het zover: de FARO-bibliotheek is opnieuw toegankelijk voor het publiek.