Opening / lancering

Values Media en Crowd Angels lanceren crowdfundingplatform voor non-profit in België en Nederland

Het mediabedrijf Values Media lanceert in samenwerking met Crowd Angels een nieuw crowdfundingplatform. Values Crowdfunding mikt op crowdfundingprojecten die te maken hebben met erfgoed, cultuur, welzijn en ngo’s.

Meer dan erfgoed: lancering boek en vormingstraject

Op welke manier kunnen cultureel-erfgoedcollecties ingezet worden in de gezondheids- en welzijnssector?

Bart De Nil en Ans Van de Cotte schreven met Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn een boek om cultureel-erfgoedwerkers te inspireren en te overtuigen om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector, en niet alleen in de zorg voor personen met dementie.

Chris Dercon overhandigt eerste exemplaar ‘Museum van het Gevoel’ aan minister Sven Gatz

Sven Gatz speecht

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe FARO-publicatie ‘Museum van het Gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ feestelijk voorgesteld, in aanwezigheid van minister van Cultuur Sven Gatz. Het was de afscheidnemende Tate Modern-directeur Chris Dercon die het allereerste exemplaar van de publicatie symbolisch overhandigde aan de minister. Hij deed dat met een korte videoboodschap.


‘Het Museum van de Toekomst’ van Chris Dercon

Museum of the Future Bechtler & Imhof

Als er iemand is die al decennialang nadenkt over het ideale museum, dan is het wel Chris Dercon, een Belg die de laatste jaren Tate Modern in Londen leidde en voordien onder andere directeur was van het Haus der Kunst in München, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het kunstencentrum Witte de With in diezelfde stad. In 2017 verhuist hij naar Berlijn om er het theatergezelschap Volksbühne te gaan leiden. Op 28 november is hij te gast in Hasselt.


De ‘emocratie’ volgens Dirk De Wachter

Museum Dirk De Wachter

"De emocratie. Het lijkt er vandaag op dat mensen vaak heel emotioneel reageren en dat de ratio ver weg is,” aldus Dirk De Wachter in het VRT-programma ‘De Afspraak’. De bekendste psychiater van het land houdt de vinger aan de maatschappelijke pols. Uit zijn eigen praktijk en de ervaring van zijn collega-hulpverleners leidt hij af dat ‘emoties’ steeds belangrijker worden in onze samenleving. En wat betekent die vaststelling voor de erfgoedsector?


The Empathy Museum: kruip eens in de huid van iemand anders

Mile in my Shoes

Empathie of het vermogen om je in te leven in een ander mens. Is dat in deze tijd met honderdduizenden mensen op de vlucht geen belangrijk, menselijk gegeven? Kunnen we (nog) wegkijken? Vertaal deze vragen naar de erfgoedsector, en specifiek naar het museum. Wat kunnen musea doen om –  letterlijk – een maatschappelijke rol van betekenis te spelen?

Heel inspirerend is alvast The Empathy Museum, een artistiek project dat poogt om empathie aan te wakkeren of te stimuleren. En dat zonder de moraalridder uit te hangen. Op 2 december kunt u dit verhaal zelf ondervinden.


Musea en emoties

Wat hebben musea en emoties nu met elkaar te maken?

Toegegeven, op het eerste gezicht weinig tot niets. Want musea golden (en gelden) als vanouds als ‘serieuze’ plekken, statige plaatsen waar ratio het hoogste goed was. Net als het vergroten van kennis over het verleden en de immer groter wordende natuurlijke en menselijke wereld. Met andere woorden: weinig ruimte voor dat ongrijpbare, enigszins twijfelachtige gegeven van het emotionele.

Sportimonium opent Preservation Hall Victor Boin

Victor Boin

Sportimonium, het sport- en olympisch museum dat in 2004 in Hofstade van start ging, opende op donderdag 29 september een eigen, modern museumdepot. Jacques graaf Rogge, de erevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, en Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité, knipten de lintjes door. Het nieuw depot met een oppervlakte van zo’n 1000 m² komt tegemoet aan een nijpende, jarenlange nood.


Vernieuwd Museum Plantin-Moretus opent

Plantin (c) Plantin-Moretus

Op vrijdag 30 september gaat het vernieuwde Museum Plantin-Moretus opnieuw open, na een renovatie. Het museum wil de bezoeker meenemen in het verhaal van de vooruitstrevende uitgever Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Met onder meer poëtische filmische interventies, soundscapes, een humoristisch hoorspel en een nieuw depot.


M lanceert museumfonds M-LIFE

campagnebeeld M-LIFE

Afgelopen vrijdag hield Museum M Leuven M-LIFE, een als ‘goed doel’ erkend fonds, boven de doopvont. Dat laat geïnteresseerden toe om giften aan het museum te doen die fiscaal aftrekbaar zijn. Daarmee maakt M werk van aanvullende financiering. “De toekomst van kunst willen we verzekeren met een gezonde mix van publieke en private middelen,” luidt het in het persbericht.


Spelen met erfgoed: Bokrijk vernieuwt Speelschuur en -tuin

Speelschuur Bokrijk

Het Openluchtmuseum Bokrijk zit met 'bokrijk brandmerkt' (BKRK) volop in een vernieuwingsproces. In het verlengde van dit project kreeg nu ook de Speelschuur een volledige make-over. Bureau De Gouden Liniaal en vormgeefster Linde Hermans tekenden een eigentijdse architectuur en vormgeving uit voor de beleving van het spelerfgoed. De inhoudelijke conceptontwikkeling, die de brug slaat tussen spelen vandaag, gisteren en morgen, verliep in samenwerking met het Sportimonium, VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten) en het Speelgoedmuseum Mechelen.

ErfgoedApp gaat internationaal. Enorm (toeristisch) potentieel voor erfgoedsector

Midden januari lanceerde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de ErfgoedApp. Die verbindt de (fysieke) wereld van allerlei erfgoedcollecties op een publieksvriendelijke én succesvolle manier met de virtuele wereld, dankzij iBeacons en augmented reality-technologie. Vijf maanden later kan ook de Frans-, Engels- en Duitstalige bezoeker er gebruik van maken.


Erfgoedbank Brussel van en voor Brusselaars

De eerste online erfgoedbank van en voor Brusselaars is een feit. Met de erfgoedbank wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), initiatiefnemer van het project, materiaal dat niet wordt bewaard in archieven of musea verzekeren van een digitale toekomst. De erfgoedbank werd feestelijk gelanceerd in de Abdij van Dielegem (Jette) door Pascal Smet, collegelid van de VGC bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Stedelijk Beleid.

Canada lanceert een digitaliseringsstrategie voor erfgoed

Guy Berthiaume, Bibliothecaris en Archivaris van Canada, kondigde op 3 juni een nationale strategie voor het digitaliseren van het erfgoed aan. Bedoeling is om onder leiding van een onafhankelijk comité een strategie te ontwikkelen én in de komende tien jaar een aantal digitaliseringsprojecten te realiseren.

Er werden al enkele potentiële digitaliseringsprojecten gedefinieerd:


Wereldvluchtelingendag: beiaarden met en voor vluchtelingen

Mensen op de vlucht hebben have en goed achtergelaten en proberen elders een nieuw leven op te bouwen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en FARO willen de Wereldvluchtelingendag op maandag 20 juni op een positieve manier aftrappen. Op die dag besteden we wereldwijd aandacht aan het lot van vluchtelingen. Een uitgelezen kans om de vele talenten van vluchtelingen te waarderen. En ook te wijzen op het erfgoed van en over mensen op de vlucht dat onze musea, archieven, erfgoedbibliotheken enz. bewaren en tonen. Via dit erfgoed komen verleden en heden samen.


Twaalf gemeentebesturen slaan de handen in elkaar voor 'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen'

Op donderdag 9 juni hielden twaalf gemeentebesturen 'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen' boven de doopvont. Binnen dit nieuwe intergemeentelijk samenwerkingsverband willen zij voortaan samen projecten realiseren over roerend en immaterieel erfgoed.


Teseum, gloednieuw museum voor Tongerse kerkschat

Op zaterdag 4 juni opent in Tongeren Teseum, de nieuwe museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Middelpunt van de tentoonstelling is een van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen met tal van reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes. In een reeks thema's ontdekt u het fascinerende verhaal achter deze topstukken.

Luik opent het Musée de la Boverie

(c) Stad Luik

Na drie jaar van verbouwings- en uitbreidingswerkzaamheden opende de stad Luik op 5 mei het volledig vernieuwde Musée de la Boverie - roepnaam La Boverie. Met een stevig budget voor de verbouwingen (27,6 miljoen euro), een partnership met het Louvre én een bekende architect die de werkzaamheden vormgaf. Rudy Ricciotti, bekend van o.a. het  Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen (MUCEM) in Marseille en de afdeling Islamitische kunst in het Louvre, tekende voor de verbouwing. Een groot openingsfestival zet deze gebeurtenis de gepaste luister bij.


27 erfgoedinstellingen vragen steun. Nieuwe campagne Erfgoeddoel van start

Aanvullende financiering en mecenaat staan binnen de culturele sector steeds hoger op de agenda. Daarom hebben 27 musea, archieven en erfgoedbibliotheken zich nu verenigd in Erfgoeddoel. Want in de huidige context – waarin de overheidsmiddelen schaarser worden – kan de financiële steun van de erfgoedliefhebber vele, vaak heel dringende noden lenigen.

Nieuw dit jaar is de publicatie ‘Schenk erfgoed een toekomst’, die zowel een overzicht geeft van de deelnemers, als een beeld van de verschillende mogelijkheden om als burger of bedrijf een engagement op te nemen. Deze brochure wordt ruim verspreid, via alle notarissen in Vlaanderen (i.s.m. de Koninklijke Federatie van het Notariaat), de 27 deelnemers, het culturele netwerk van Aeolus en een aantal deelnemers aan de komende Erfgoeddag. U kunt als erfgoedinstelling of geïnteresseerde deze brochure gratis bestellen bij FARO door een mail te sturen naar hallo@erfgoeddoel.be, met vermelding van uw volledige naam en adres.


Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland | Presentatie boek en documentaire

Na de inval van het Duitse leger in België in augustus 1914 vluchtten bijna een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland, dat toen maar zes en een half miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen worden geregeld: onderdak, kledij, medische hulp … Meer dan honderdduizend vluchtelingen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland, velen in speciaal gebouwde vluchtoorden.

Meesterwerken Pieter Bruegel de Oude op Google Cultural Institute

(c) Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Vandaag lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Google Cultural Institute het project Bruegel / Unseen Masterpieces. Voor de eerste keer verenigen acht prestigieuze internationale musea zich rond de figuur van Bruegel de Oude. Dit initiatief biedt het publiek de kans om zich onder te dompelen in de meesterwerken van Bruegel “via een breed spectrum van virtuele en onsite ervaringen.”


Op komst: nieuw stripmuseum in Nederland

Mijnheer Prikkebeen, collectie Matla, (c) Historiek

Eerder deze week berichtten zowel de vaderlandse als Nederlandse media over groot (strip)nieuws: naar verwachting zal in augustus Strips! Museum voor het beeldverhaal in Rotterdam de deuren openen. Dat nieuwe museum zal op een oppervlakte van zo’n 2.000 m² de Nederlandse strip belichten. Het stripmuseum hoopt op termijn zo’n 85.000 bezoekers per jaar te ontvangen.


Witboek bundelt bouwstenen voor cultuurfinanciering

Op 24 februari 2016 werd voor de cultuursector een ‘Witboek aanvullende financiering voor cultuur’ voorgesteld. Het Witboek, dat er kwam op initiatief van minister van Cultuur Sven Gatz, geeft een uitgebreid overzicht van mogelijke aanvullende financieringsstromen. Gatz wil naast subsidies nieuwe financieringsmethoden aanboren voor zowel grote als kleine cultuurorganisaties en ook individuele kunstenaars.

SCWITCH, nieuwe dienstverlener socioculturele sector

Het sociocultureel werk pakt uit met een eigen dienstverlener voor zakelijk organisatiemanagement. SCWITCH verleent diensten op maat van socioculturele organisaties, in de vorm van instrumenten en organisatiebegeleiding. SCWITCH is een initiatief van de socioculturele werkgeversorganisatie Sociare en de federatie van het sociaal-cultureel werk FOV, met steun van diverse andere socioculturele koepels en steunpunten.

Meer stages in opleiding publieksgeschiedenis

De overstap van studie naar eerste job is niet evident. Daarom vragen studenten om meer stage te kunnen lopen. De opleiding geschiedenis van de UGent gaat op die vraag in en breidt in het kader van een nieuw professionaliseringstraject haar stageaanbod vanaf volgend academiejaar uit naar de derde bachelor. Tegelijkertijd start nu ook de Universiteit Antwerpen met stages publieksgeschiedenis voor haar masterstudenten.