ICT / digitalisering / e-erfgoed

Rapport | Vrijwilligers en crowdsouring bij digitalisering in musea en archieven

Axiell, een leverancier van software voor archieven, musea en bibliotheken, schreef samen met het Museum Computer Network (MCN) een rapport over het inzetten van vrijwilligers en het gebruik van crowdsourcing om de digitalisering in musea en archieven te ondersteunen. Dit rapport verkent de digitaliseringsstrategie van collectiebeherende instellingen op basis van de inzichten van meer dan 100 professionals uit musea, archieven, galerijen en bibliotheken.


Medewerker databeheer en digitale communicatie (m/v/x), FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw

Functie
Functieomschrijving: 

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw ondersteunt cultureel-erfgoedorganisaties, overheden en erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Jaarlijks coördineert FARO ook Erfgoeddag, een van de grootste publieksevenementen voor erfgoed in Vlaanderen. Meer informatie vind je op onze websites www.faro.be en www.erfgoeddag.be.

Focus op makerspaces

Makerspaces, FabLabs, Medialabs ... het zijn hot items. Bibliotheken, cultuurcentra en musea springen op de kar. Maar er zijn nog veel vragen. Waarom zou je beginnen met een makerspace of een fablab? Is het een buitenkans om aan geletterdheid te werken, je rol als kennismakelaar op te nemen en mensen te versterken of kansen voor creativiteit te bieden? Wat kun je je publiek allemaal aanbieden? Welke expertise heb je hiervoor nodig? Kun je iets doen met een beperkt budget?

Inspiratie uit Nederland: de Tweede Wereldoorlog herdacht

De Tweede Wereldoorlog blijft een ankerpunt in de West-Europese geschiedenis en herinnering. De volgende jaren zal ongetwijfeld veel aandacht uitgaan naar de herdenkingen van 75 jaar bevrijding (2019) en het einde van de Tweede Wereldoorlog (2020). Het is in dit opzicht zeker interessant om te kijken naar Nederland. Al in 2016 hebben daar diverse WOII-spelers de krachten gebundeld in het Platform WOII.


IT-verantwoordelijke (m/v/x), PACKED vzw, expertisecentrum digitaal erfgoed

Functie
Functieomschrijving: 

Digitalisering zorgt voor ingrijpende veranderingen in de wijze waarop mensen kunst en erfgoed met elkaar delen. Duurzame toegang tot en bewaring van digitale informatie is een grote maatschappelijke uitdaging, ook in de cultuursector. Als expertisecentrum voor digitaal erfgoed begeleidt PACKED vzw, met de steun van de Vlaamse overheid, de kunsten- en cultureel-erfgoedsector bij de ontwikkeling van antwoorden op die uitdaging. Dat gebeurt door o.a.

Wikipedia editathon | Dag van de Dans

Brussel wemelt van de bekende en minder bekende dansers, choreografen, gezelschappen en dansscholen. Internationaal staat onze hoofdstad bekend als een ‘mekka van de dans’. Toch vinden we slechts weinig of onvolledige informatie over deze rijke dansscène op Wikipedia, de meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld.

Dag van de Dans vormt het uitgelezen moment om hierin samen verandering te brengen! PACKED vzw en Het Firmament organiseren daarom in samenwerking met Wikimedia België en de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie twee schrijfsessies rond dans in Brussel.

Filmpje | CultuurLINK stimuleert gebruik gedeelde thesauri

CultuurLINK is een website waarmee u koppelingen kunt leggen tussen de trefwoorden in de eigen collecties en de Art & Architecture Thesaurus (AAT). Een klein comité informatiespecialisten uit verschillende Nederlandse en Belgische musea kwam onlangs bij elkaar om aan de slag te gaan met CultuurLINK.


Apestaartjaren

Op 27 maart 2017 is er opnieuw Apestaarjaren 6.2., een inspirerende dag vol verhalen over wat digitale media betekenen voor het onderwijs.

Alle informatie over deze dag is te vinden op de uitgebreide informatiepagina, waar u ook praktische informatie vindt over het programma en de manier van inschrijven.

Maak uw wandelingen en fietstochten augmented tot een ErfgoedRoute met de ErfgoedApp. Lancering op 21 maart

ErfgoedApp

Hebt u een wandeling, fietstocht of knooppuntenroute met heel wat erfgoed onderweg? Wilt u oude foto's tonen, interessante verhalen vertellen of zelf multimedia-, 360°- & 3D-informatie toevoegen? Upgrade dan nu uw bestaande wandelingen en fietstochten met de ErfgoedApp naar een erfgoedroute. Op 21 maart, het begin van de lente, worden deze routes beschikbaar gemaakt in de app.


Ontdek meer met de ErfgoedApp. De ErfgoedApp DIY

Abstract: 

Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor meer dan 1.700 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers. In deze handleiding schetsen we de mogelijkheden van deze app en geven tips en tricks voor het gebruik ervan.

Inside the User’s Mind. Over de digitale noden en gebruiken van bezoekers van archiefcentra en bibliotheken

Op 22 februari 2017 organiseren de partners van het MADDLAIN-project een studiedag in de Koninklijke Bibliotheek over de digitale noden en gebruiken van bezoekers van archiefcentra en bibliotheken. De studiedag richt zich tot een zeer ruim doelpubliek van amateur- of beroepsonderzoekers, verantwoordelijken voor het digitale beleid in erfgoedinstellingen, archivarissen, collectiebeheerders, ...

DigIT Up #2

Welkom op DigIT Up, op vrijdag 24 februari in Antwerpen! Ook deze editie biedt je weer tonnen inspiratie rond digitale kunst- en cultuurbeleving voor jouw werking. Grijp je kans om zelf te experimenteren in aanloop naar Digitale Week 2017 of je programmatie een digitale boost te geven.    

Workshop ErfgoedApp, Augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.

Workshop ErfgoedApp, Augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.

Workshop ErfgoedApp, Augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.

Crossmediale publiekswerking hands-on. Een modulair vormingstraject

Om het gebruik van storytellingmethodieken en -instrumenten via verschillende digitale media te stimuleren, ontwikkelde FARO met 'Crossmediale publiekswerking hands-on' een modulair vormingstraject voor erfgoedwerkers die onmiddellijk met een bepaalde tool of methodiek aan de slag willen gaan. Het gaat daarbij om digital storytelling en welzijn, collecties online tonen en delen, de ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons én het maken van erfgoedroutes.

Digital storytelling in de zorg | Crossmediale publiekswerking hands-on

Digital storytelling is een methodiek die gebruikmaakt van software of applicaties om verhalen te vertellen. De meeste digitale verhalen focussen, net zoals traditionele verhalen, op een specifiek onderwerp en worden verteld vanuit een bepaalde invalshoek. Digitale verhalen bestaan meestal uit een combinatie van digitale beelden, tekst, opgenomen audio-, video- en/of muziekfragmenten.

ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons | Crossmediale publiekswerking hands-on

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.

Erfgoedroutes | Crossmediale publiekswerking hands-on

Hoe maak ik mijn erfgoedroute of wandeling, outdoor zowel als indoor? Welke technologie komt hierbij kijken? Maak ik gebruik van kaarten, apps, POI, iBeacons of GPS? Hoe maak ik best een fietsroute, wandelroute of autoroute? Naast een antwoord op deze vragen krijgt u ook inzicht in enkele tools die u kan gebruiken voor het bouwen van de route. Tot slot bouwt u zelf een eigen erfgoedroute met multimediamateriaal.

Doelgroep: medewerkers van archieven, musea, erfgoedbibliotheken of erfgoedverenigingen.
Geen voorkennis nodig.

Voor deze cursus moet u een laptop meebrengen.

Collecties online tonen en delen | Crossmediale publiekswerking hands-on

Tijdens deze vorming leert u verschillende platformen en tools kennen waarvan we er enkele tijdens de workshop testen en uitproberen. U leert zelf hoe uw collectie online te tonen en te delen aan de hand van laagdrempelige tools.

Doelgroep: medewerkers van archieven, musea, erfgoedbibliotheken of erfgoedverenigingen.
Geen voorkennis nodig.

Voor deze cursus moet u een laptop meebrengen.

Vrijwilligers Digitalisering, Kaarsenmuseum

Functie
Functieomschrijving: 

Het Kaarsenmuseum in Baarle-Hertog beheert de nalatenschap van kaarsenmaker Frits Spies. In totaal bezitten we een 70-tal kaarsen, maar daarnaast ook nog het werkmateriaal waarmee Spies zijn kunst in bijenwas realiseerde en een uitgebreide collectie documentatie, foto’s en films. Jaarlijks ontvangen wij 5000 bezoekers, zowel in groep als individueel. We zijn een kleine, maar hechte vrijwilligersorganisatie met een 12-tal actieve medewerkers.

Erfgoedcel Brugge viert 15e verjaardag met nieuw erfgoedportaal Erfgoedbrugge.be

Op 12 december 2016 vierde Erfgoedcel Brugge haar vijftiende verjaardag. Dit deed de erfgoedcel samen met minister Gatz, burgemeester Landuyt en 230 genodigden uit het Brugse en Vlaamse erfgoedveld. Kroon op het werk is het nieuwe erfgoedportaal 'Erfgoedbrugge.be', dat op deze avond werd gelanceerd.


Rapport vervolgstudie over deponering van digitale publicaties beschikbaar

Op vraag van de Vlaamse overheid werkte de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in 2016 aan een vervolg op de haalbaarheidsstudie naar een digitaal deponeringskader. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek verdiepte zich in de manier waarop de depotwetgeving aangepast moet worden en startte overleg op met de Koninklijke Bibliotheek van België. Het eindrapport van deze studie naar een Belgisch kader voor de deponering van digitale publicaties is nu beschikbaar.

De middeleeuwse bibliotheek van Gembloers: een virtuele reconstructie

Recente ontdekkingen op het vlak van documenten en codicologie zullen wellicht het fundamenteel onderzoek naar de grote middeleeuwse collectie van de abdij Saints-Pierre-et-Exupère in Gembloers opnieuw aanzwengelen. De nieuwe informatietechnologieën – zoals de digitalisering van erfgoedcollecties, de elektronische publicatie van oude inventarissen en de virtuele reconstructie van middeleeuwse bibliotheken – zullen eveneens bijdragen tot het grondig onderzoek naar en de ontsluiting van deze ware parel van ons gemeenschappelijk erfgoed.

Bijeenkomst collegagroep digitale bemiddeling

Kunstenpunt en FARO organiseren samen met Middelheimmuseum, M HKA en M – Museum Leuven twee keer per jaar een bijeenkomst voor publieksbemiddelaars van musea en organisaties beeldende kunst om kennisuitwisseling rond digitale bemiddeling te stimuleren. De volgende bijeenkomst vindt plaats in het Jubelparkmuseum met op het programma onder meer presentaties van docent kunsteducatie Jan Staes, de nieuwe app van het Jubelparkmuseum en de bevindingen na het onderzoek van Klas Op Stap (Antwerpen) rond verwachtingen van leerkrachten i.v.m. klasuitstappen.