Musea

Rapport | Vrijwilligers en crowdsouring bij digitalisering in musea en archieven

Axiell, een leverancier van software voor archieven, musea en bibliotheken, schreef samen met het Museum Computer Network (MCN) een rapport over het inzetten van vrijwilligers en het gebruik van crowdsourcing om de digitalisering in musea en archieven te ondersteunen. Dit rapport verkent de digitaliseringsstrategie van collectiebeherende instellingen op basis van de inzichten van meer dan 100 professionals uit musea, archieven, galerijen en bibliotheken.


Freelancegidsen, Museum aan de IJzer

Functie
Functieomschrijving: 
  • Ben jij een gids die zijn publiek liever inzichten bijbrengt dan te overdonderen met feitelijke kennis?
  • Ben jij een gids die een groep weet te prikkelen en kan in dialoog gaan?
  • Ben jij een boeiende verteller waardoor je jouw publiek kan aanzetten tot nadenken?
  • Is elke gidsbeurt bij jou uniek en aangepast aan de samenstelling van de groep?
  • Heb jij een open, kritische geest?


Dan is het Museum aan de IJzer op zoek naar jou!

Projectmedewerker collectiewaardering (B1-B3), Stad Dendermonde

Functie
Functieomschrijving: 

Voor deze functie zijn we op zoek naar iemand met een brede interesse en kennis van erfgoed. De projectmedewerker neemt een leidende rol op in de praktische kant van de collectiewaardering. Hij of zij is van bij de start betrokken en bepaalt samen met de directeur de doelstellingen en werkwijze van de collectiewaardering. Eens de processen duidelijk zijn neemt de projectmedewerker de verantwoordelijkheid voor het praktische, dagelijkse verloop van de waardering.

Museumdirecteur Modemuseum, Stad Hasselt

Functie
Functieomschrijving: 

Modemuseum Hasselt toont hedendaagse ontwerpers en hun historische inspiratiebronnen. Het museum laat die inspiratie tot leven komen in expo’s die tot ver buiten Vlaanderen prikkelen. Je kon ongegeneerd binnenwandelen in de kleerkast van Axelle Red of door de ogen van Hannelore Knuts naar de wereld kijken. En de wereldvermaarde Paul Smith liet je binnenkijken in zijn hoofd, als was hij je sympathieke buur.

Inspiratie uit Gent: de vrijwilligersbeleidsplannen van MIAT en Huis van Alijn

Steeds meer erfgoedorganisaties willen hun vrijwilligersbeleid structureren en uitschrijven. Ook Huis van Alijn en MIAT hebben zich onlangs gebogen over hun vrijwilligersbeleid. Dit resulteerde in twee plannen die krachtig aantonen welke visie beide musea hanteren in hun vrijwilligerswerking, wat ze te bieden hebben aan hun vrijwilligers en hoe ze hen best ondersteunen. Ongetwijfeld ook inspirerend voor andere musea en erfgoedorganisaties!


Medewerker onthaal & museumshop, Kazerne Dossin. Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten

Functie
Functieomschrijving: 

Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten opende in 2012 haar deuren. De vernieuwde site is uitgegroeid tot een toonaangevend Europees museum dat bakens verzet zowel op historisch als pedagogisch vlak.

Museumkennisdag | Ondernemende Musea

De Museumvereniging Nederland organiseert in het Louwman Museum (Den Haag) de Museumkennisdag met als centraal thema ‘Ondernemende Musea’. Deelnemers worden uitgedaagd om na te denken over ondernemerschap, samenwerking en duurzame impact.

Lokale (stads)musea en hun participatieve werking: opstart traject

Eind maart start een collegagroep van 'kleine' musea op om samen te reflecteren over hun participatieve visie en werking. In een traject van vier bijeenkomsten gespreid over 2017 bekijken de deelnemende musea hun rol en mogelijkheden binnen het lokale netwerk en gaan ze samen op verkenning hoe hun participatieve werking structureel kan worden verankerd in de organisatie. In de collegagroep kunnen de musea hun praktijken beschrijven, ideeën delen, én elkaar heel wat feedback geven en een critical friend zijn voor elkaar. 


23 musea slaan de handen in elkaar voor de tiende editie van Museum Night Fever

Museum Night Fever, de jaarlijkse nacht van de Brusselse musea gaat de uitdaging dit jaar voor de tiende keer aan: bezoekers overtuigen van de hedendaagse relevantie van musea en de vlam bij een soms terughoudend publiek nieuw leven inblazen. Naar jaarlijkse gewoonte is de inzet ook nu weer hoog: creatieve ideeën uit de hoofden van bijna 1.000 jonge, brandend ambitieuze artiesten in wisselwerking met de collecties van een twintigtal Brusselse musea. Op 11 maart worden 23 musea heruitgevonden door jongeren en blijven de deuren open tot 1 uur ‘s nachts voor een buitengewone avond.

Administratief medewerker afdeling Collectie, FotoMuseum provincie Antwerpen

Functie
Functieomschrijving: 

Het Fotomuseum (FOMU) biedt een 4/5de positie aan als administratief medewerker afdeling collectie voor een periode van drie maanden (mogelijkheid tot verlenging met telkens drie maanden).

Reageren voor: 07/04/2017, 19.00 uur
Contactpersoon: Ann Deckers, hoofd collectie Fotomuseum
Functie: Administratief medewerker afdeling collectie
Type: Functie start op 02/05/2017 via Interimcontract

Musea nemen deel aan Access Day van 10 tot 12 maart 2017

Sinds 2015 nemen diverse organisaties wereldwijd deel aan International Access Day. Met dit initiatief tonen zij hun engagement om zich zo toegankelijk en klantvriendelijk mogelijk op te stellen voor personen met een fysieke beperking. Toerisme Vlaanderen neemt het voortouw om ook in Vlaanderen en Brussel tijdens Access Day een zo ruim mogelijk cultureel en vrijetijdsaanbod te bundelen voor personen met een beperking. FARO ondersteunt vanzelfsprekend dit initiatief.


Kinderarbeid goed of slecht? Geen zwart-witverhaal | Debatavond

Zes uiteenlopende stemmen gaan in debat over enkele prangende vragen. Zal de wereld ooit vrij zijn van kinderarbeid? Welke toekomst zien zij voor kinderen en jongeren? Is onderwijs de magische oplossing?

Kinderen en jongeren horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? Was het maar zo eenvoudig.

Kunst voor das Reich | Lezing Geert Sels

In het jongste nummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen volgt Geert Sels het parcours van 78 schilderijen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit België verdwenen, werden gerecupereerd en nu in onze musea hangen. Over welke werken gaat het? Werden ze door de Duitsers geroofd of gekocht? En wat vertellen de musea over de herkomst? Geert Sels stelde vast dat in België openheid hierover ontbreekt. De drie overheden die bevoegd zijn voor de grote musea in ons land beloven nu dat er beterschap op komst is.

Nieuwe oproep voor culturele mecenaatsrekening musea

De Koning Boudewijnstichting (KBS) lanceert opnieuw een oproep voor kandidaten die een culturele mecenaatsrekening als museum bij de KBS willen opstarten.

Klantvriendelijk gidsen van bezoekers met een beperking | Workshop met ervaringsdeskundigen voor gidsen

Naar het museum of een tentoonstelling gaan, het is voor vele bezoekers een stapje zetten in een andere wereld: vreemd, onbekend, maar vol verwachtingen … Elk museum staat open voor een diversiteit aan mensen: bezoekers uit binnen- en buitenland, ouderen, jongeren, enzovoort. Werkelijk iedereen beleeft een museumbezoek op een eigen manier. En dat geldt zéker voor mensen met een beperking.

Klantvriendelijk onthalen en begeleiden van bezoekers met een beperking | Workshop met ervaringsdeskundigen voor onthaalmedewerkers en suppoosten

Naar het museum of een tentoonstelling gaan, het is voor vele bezoekers een stap zetten in een andere wereld: vreemd, onbekend, maar vol verwachtingen … Elk museum staat open voor een diversiteit aan mensen: bezoekers uit binnen- en buitenland, ouderen, jongeren, enzovoort. Werkelijk iedereen beleeft een museumbezoek op zijn eigen manier. En dat geldt zéker voor mensen met een beperking.

Dossier roofkunst in stroomversnelling?

cover OKV

Eerder deze week publiceerde De Standaard een artikel van Geert Sels met de dwingende titel ‘Musea moeten herkomst kunst onderzoeken’. Feit is dat 78 schilderijen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden uit nazi-Duitsland en die in het bezit zijn van de musea in ons land, geen sluitende herkomst hebben. Het artikel verscheen naar aanleiding van het jongste nummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, ‘Kunst voor het Reich’. Daarin staat de volledige lijst met die 78 werken.


Stel u kandidaat voor museum-hackathon MuseomixBE 2017

Museomix is een participatief evenement, gedragen door een community van vrijwilligers – zowel amateurs als professionelen – die gepassioneerd zijn door musea en digitalisering. Als eerste hackathon voor musea, neemt Museomix tijdelijk musea over om hun dagdagelijkse werking binnenstebuiten te keren en hen open te stellen voor nieuwe publieken en nieuwe praktijken. Hedendaagse musea worden opgeroepen om zichzelf heruit te vinden, zich creatief en open op te stellen en zich een participatieve logica aan te meten.

Nationaal Museum van de Speelkaart opent nieuwe vleugel

Harten 5

Op 14 februari, de naamdag van de H. Valentijn, is het moeilijk om naast de commerciële invulling van de ‘dag der geliefden’ te kijken. Hoe dan ook, op Valentijsdag pakt het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout uit met twee nieuwe museumzalen: ‘Harten 5’ en de ‘Zaal van de Toekomst’.


Penningmeester (m/v), Adlib Gebruikersgroep

Functie
Functieomschrijving: 

Adlib is software voor het beheer en de ontsluiting van collecties. Gebruikers zijn musea, bibliotheken en archieven. De Adlib-software wordt gemaakt en ontwikkeld in Maarssen door Axiell ALM Netherlands B.V, dat sinds 2014 deel uitmaakt van het Zweedse bedrijf Axiell ALM. De letters ALM staan voor Archive, Library & Museum. De Adlib-software wordt wereldwijd gebruikt in ongeveer 40 landen.

MoMA wijzigt vaste opstelling na inreisverbod Trump

Zaha Hadid

In het MoMA (NY) zijn volgens The New York Times in de vaste opstelling van de museumcollectie zeven schilderijen, waaronder een Picabia, Picasso en Matisse, tijdelijk vervangen door werken van kunstenaars uit moslimlanden. Het museum protesteert hiermee tegen het tijdelijke inreisverbod van president Trump voor inwoners van zeven moslimlanden.


European Museums in an Age of Migrations

Section of the Liquid Museumboat

Het onderzoeksproject MeLa - European Museums in an Age of Migrations is dan wel al enige tijd afgesloten, de kwesties grenzen en migratie zijn vandaag hete hangijzers en zullen dat ook in de toekomst blijven. Mobiliteitskwesties zijn niet enkel van toepassing op mensen. Ook objecten, informatie of kennis kunnen onder het thema vallen. Wie het nog niet deed of z’n geheugen wil opfrissen, kan alle onderzoeken en conclusies van European Museums in an Age of Migrations online nog eens nalezen.


Displaycases designed for beauty and ... conservation

This two day workshop focusses on getting showcases ‘right’ and ‘tight?’ for collections. The teacher will be none other than David Thickett Senior Conservation Scientist and international expert on Museum Display cases. The information he will provide during the  workshop is not only based on the latest research, but also comes from years and years of practical experience.

Bezoek de Koning Boudewijnstichting op BRAFA Brussel met de ErfgoedApp

foto Jan Van De Vel

Wilt u graag de ErfgoedApp aan het werk zien, meertalig en met knappe 'extra' informatie? Bezoek dan nog tot zondag 29 januari de stand van de Koning Boudewijnstichting op BRAFA Brussel in Tour & Taxis. Meer informatie vindt u op de website van KBS of bekijk de reportage in het VRT-Journaal


Maak uw wandelingen en fietstochten augmented tot een ErfgoedRoute met de ErfgoedApp. Lancering op 21 maart

ErfgoedApp

Hebt u een wandeling, fietstocht of knooppuntenroute met heel wat erfgoed onderweg? Wilt u oude foto's tonen, interessante verhalen vertellen of zelf multimedia-, 360°- & 3D-informatie toevoegen? Upgrade dan nu uw bestaande wandelingen en fietstochten met de ErfgoedApp naar een erfgoedroute. Op 21 maart, het begin van de lente, worden deze routes beschikbaar gemaakt in de app.