Cultureel erfgoedsector

Contactdag | Op handen gedragen

Vlaanderen kent een rijke processiecultuur. Ook vandaag gaan nog tal van processies en ommegangen uit. Sommige trekken tienduizenden bezoekers, andere kiezen bewust voor kleinschaligheid. Processies hebben niet alleen een zingevende functie, maar versterken tevens de gemeenschapszin en sociale betrokkenheid. Tal van organisaties en vele vrijwilligers koesteren deze tradities en willen ze doorgeven aan volgende generaties. Het project Op handen gedragen wil hen samenbrengen en ondersteunen.

200 jaar Universiteit Gent: boek en programma

cover boek UGent

Op 9 oktober 1817 opende de universiteit, eerst als ‘Hooge School Gent’, in het Gentse Stadhuis. Dat gebeurde in de Hollandse Tijd, onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I. Medicus Jean-Charles van Rotterdam wordt de eerste rector. Latijn is de taal waarin wordt onderwezen. Op 3 november 1817 gaan de colleges van start aan vier faculteiten (Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen). Zestien professoren geven les aan 190 studenten.

Dit jaar wordt de 200e verjaardag van de Universiteit Gent met een uitgebreid feestprogramma gevierd. En met een fraai boek, ‘200 jaar UGent in 200 objecten’.


Project Manager & Online Marketing, INTK

Functie
Functieomschrijving: 

INTK is een van de toonaangevende marketingbureaus in de culturele sector, gevestigd in het centrum van Utrecht en gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale strategieën voor culturele organisaties.

Erfgoed in beweging: tussen bewaring en devotie

Pas in de laatste jaren van de 20e eeuw werd immaterieel erfgoed onder impuls van UNESCO erkend als een essentiële component van het culturele erfgoed van de mensheid. Orale tradities, traditioneel vakmanschap, sociale gebruiken, rituelen en festiviteiten worden nu beschouwd als fundamentele elementen van de culturele diversiteit. De overheidsinstanties moeten dus waken over het behoud ervan voor toekomstige generaties.

Instituut voor Financiële Archeologie graaft naar Belgische economische geschiedenis

In Brussel, in de kantoren van Euronext, werd vandaag het Instituut voor Financiële Archeologie (IFA) officieel voorgesteld aan onderzoekers, journalisten en geïnteresseerden. IFA is een vzw die zich inzet voor het verbeteren van de kennis over en het inzicht in de economie en financiën van België en Congo in de periode van 1800 tot 1945.


Nieuwe blog brengt verhalen over religieus erfgoed

Met de nieuwe blog www.religieuserfgoed.be brengt het CRKC allerlei boeiende verhalen, weetjes of interessante publicaties over religieus erfgoed samen. Het CRKC is het expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen. Met de blog deelt het CRKC zijn ervaringen en projecten waarmee het bezig is.


Medewerker databeheer en digitale communicatie (m/v/x), FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw

Functie
Functieomschrijving: 

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw ondersteunt cultureel-erfgoedorganisaties, overheden en erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Jaarlijks coördineert FARO ook Erfgoeddag, een van de grootste publieksevenementen voor erfgoed in Vlaanderen. Meer informatie vind je op onze websites www.faro.be en www.erfgoeddag.be.

Manchester kiest voor wellbeing van alle inwoners

Ook in de toekomst willen de medewerkers van de learning and engagement teams van Manchester Art Gallery en Whitworth museum de demografie van Manchester weerspiegeld zien in het museum. Lopende samenwerkingsprojecten consolideren is een van hun grootste uitdagingen. En niet alleen van hen: deze doelstelling lijkt wel de mantra van vele Britse musea. De musea in Manchester die we vandaag bezochten, hebben op dit vlak al een en ander bewezen. Wellbeing staat daarbij hoog op de agenda.


Projectcoördinator plattelandsproject 'De kerk in het midden', Provincie Oost-Vlaanderen

Functie
Functieomschrijving: 

Bij de dienst Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen is er momenteel 1 voltijdse functie van beleidsmedewerker Erfgoed/projectcoördinator voor het plattelandsproject 'De kerk in het midden' vacant. Het betreft een aanstelling in contractueel verband voor 2 jaar.

Praktijkvoorbeelden tijdens studievoormiddag over collectieplan

Zou u graag een vormingsdag over het opstellen van een collectieplan voor erfgoedactoren in uw regio organiseren? Of zoekt u naar een tool om een organisatie of vereniging te begeleiden bij het opstellen van een collectieplan? Misschien wil u als eenmansarchief een langetermijnvisie voor uw collectie opmaken? U krijgt alvast heel wat inspiratie en tips tijdens de gratis studievoormiddag Een collectieplan? Ook voor kleinere organisaties! op 18 april in Brussel.


SOIMA 2017 | International Course on Sustaining Sound and Image Collections

ICCROM together with the Institute of African Studies at the University of Ghana, is accepting applications for its 2017 SOIMA International Course on Sustaining Sound and Image Collections. The course will take place from July 9 to 23, 2017 in Accra, Ghana.

This advanced workshop will bring together a group of committed professionals to address the challenges of collecting, preserving, and using (and re-using) sound, still and moving image content within the broader context of rapidly changing technology and shrinking resources.

Voor u gelezen: De grote slachting 1914-1919 van Tardi en Verney

De voorbije jaren publiceerde FARO geregeld recensies van een WOI-publicatie op faronet.be. In Nederland houdt EersteWereldoorlog.nu er een gelijkaardige rubriek op na. FARO en EersteWereldoorlog.nu slaan de handen in elkaar en publiceren voortaan ook elkaars recensies. De eerste recensie uit Nederland is van de hand van Kees Ribbens (NIOD). Hij las voor u het stripboek 'De grote slachting 1914-1919' van Tardi en Verney.


Mental Health First Aid, ook voor erfgoedprofessionals

Als u als erfgoedprofessional duurzaam wilt samenwerken met een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk dat u inzicht hebt in geestelijke gezondheid. En dat u weet hoe u moet reageren in eventuele crisissituaties. Omdat ik al enige tijd nauw samenwerk met organisaties in de geestelijke gezondheidszorg, nam ik samen met Ans Van de Cotte van Erfgoedcel Viersprong deze maand deel aan de Nederlandse versie van de cursus Mental Health First Aid (MHFA).


Een vluchtelingenshelter in het Yorkshire Sculpture Park

Refuge/e

Een veld met narcissen te midden van groene valleien, en druilerig weer. Op de achtergrond, verborgen tussen de bomen en soms meteen in het zicht, rijzen de grillige vormen van de kunstwerken van Tony Cragg de hoogte in. Ik ben in het Yorkshire Sculpture Park in Wakefield, voor de start van een week job shadowing onder het Erasmus+ programma van de Europese overheid. De trip zal mij en collega Hildegarde langs verschillende musea in Noord-Engeland brengen: Wakefield, Birmingham, Manchester en Liverpool. Op het programma staan gesprekken achter de schermen met Britse collega’s over thema’s als zorg, superdiversiteit, vluchtelingen, erfgoedgemeenschappen, duurzaamheid, fondsenwerving enzovoort.


Restauratie meesterwerk Hans Memling na zestien jaar afgerond

De restauratie van Hans Memlings meesterwerk, Christus met zingende en musicerende engelen, is na zestien jaar afgerond, zo meldt het KMSKA. Een bruine korst vuil kon enkel met een scalpel en microscoop verwijderd worden. Maar het resultaat was absoluut het wachten waard: de oorspronkelijke kleuren en prachtige motieven zoals Memling ze ooit bedoeld heeft zijn eindelijk terug aan de oppervlakte.


Opinie: Cultuur op de VRT

letter C

Vrijdag publiceerde De Standaard een opiniebijdrage van mijn hand met als titel ‘Cultuur op de VRT: liefde moet van twee kanten komen’. Verschillende cultuurorganisaties, waaronder OCE en het Overleg Vlaamse Musea, schaarden zich achter de bijdrage. We hernemen hier de integrale tekst van het stuk, mocht u het gemist hebben.


Een Belgisch dorp aan de Thames

Op 1 april zal de Belgische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk in Richmond upon Thames een herdenkingsteken onthullen aan een voormalige Belgische munitiefabriek uit de Eerste Wereldoorlog. Het is tevens de start van een project dat het verhaal wil vertellen van de duizenden Belgische vluchtelingen die werkten en leefden in de buurt van de fabriek.


Coördinator wetenschappelijk werk NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, Gemeente Koksijde

Functie
Functieomschrijving: 

De coördinator wetenschappelijk werk staat in voor de coördinatie van het wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van verschillende aspecten van zeevisserij en maritiem erfgoed en is verantwoordelijk voor het beleid en beheer van de museale collectie. Hij/zij publiceert de resultaten ervan in functie van de diverse doelgroepen en draagt bij tot de ontsluiting van het bronnenbestand voor onderzoekers, studenten en geïnteresseerden.

 

Filmpje | Dementie: cijfers, onderzoek en uitdagingen

Wenst u op Erfgoeddag op een laagdrempelige manier duidelijk te maken wat de impact is van dementie, wat onderzoekers doen om het aan te pakken en welke uitdagingen er nog zijn? Dan kunt u gebruikmaken van onderstaand animatiefilmpje dat werd gemaakt door Alzheimer Research UK.


Erfgoedwetenschappers in de kijker

Erfgoedwetenschappen is het toepassen van exacte wetenschappen in de erfgoedsector. Een fysicus bijvoorbeeld onderzoekt de eigenschappen van het materiaal waaruit een museumobject is gemaakt, met het oog op een zo goed mogelijke restauratie of bescherming. Ter gelegenheid van de Britse Wetenschapsweek, die liep van 10 t.e.m.


Sint-Niklaas 800: jubileumjaar en boek

cover Het boek van St-Niklaas

Dit jaar viert de hoofdstad van het Waasland zijn 800e verjaardag. Een heel jaar lang wordt deze gebeurtenis onder de aandacht gebracht van inwoners en alle andere betrokkenen. Met een veelzijdig en feestelijk programma dat het publiek uitnodigt voor onder andere wandelingen, tentoonstellingen (met bv. ‘80 topstukken 1217-2017’, een internationaal colloquium, (bloemen- en reuzen)stoeten, en nog véél meer. Opmerkelijk is de netjes getimede publicatie van ‘Het boek van Sint-Niklaas’, van fotograaf-criticus en Sint-Niklazenaar Johan de Vos.


Projectdeskundige Erfgoed Leuven, Stad Leuven

Functie
Functieomschrijving: 

Binnen de directie Cultuur van Stad Leuven werkt De Erfgoedcel aan een integraal en geïntegreerd cultureel-erfgoedbeleid in de stad met de nadruk op het roerend en immaterieel erfgoed (objecten, collecties, documenten, verhalen …).

Ze doet dit door:

Misia’s missie gaat op speurtocht in het familieverleden

Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. Het pakket 'Misia’s missie' biedt nu een kant-en-klaar educatief pakket waarin kinderen uit de tweede graad lager onderwijs kunnen kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis. De centrale figuur in dit educatief pakket is Misia, die op zoek gaat naar haar eigen familiegeschiedenis en zo meer te weten komt over haar bekende grootvader Adrien François Servais. Gedurende zes lessen neemt ze de leerlingen mee op speurtocht.

Erfgoedprijs provincie Antwerpen 2017 zoekt held(in) in erfgoed

Bent u of kent u een heldin in erfgoed? Komt uw project in aanmerking voor de Erfgoedprijs 2017 van de provincie Antwerpen? Stel nu uw heldendaad en kandideer voor de editie 2017.

Studiedag Erfgoedondernemen

Als afsluiter van het eerste postgraduaat ‘Erfgoedondernemerschap‘ organiseren de Bardijnen vzw, de Erasmushogeschool Brussel en Uitgeverij Politeia een studiedag (masterclass) rond het thema 'Erfgoedondernemen'.

Deze studiedag dompelt u gedurende een hele voormiddag onder in de techniek van het Erfgoed Business Model Canvas dat de leidraad is van het postgraduaat. U krijgt tijdens deze stoomcursus een idee hoe u er zelf mee aan de slag kan en wat het voor uw organisatie kan betekenen.