Musea

Aanspreekpunt bij FARO voor musea: Leon Smets, Olga Van Oost

Stel u kandidaat voor museum-hackathon MuseomixBE 2017

Museomix is een participatief evenement, gedragen door een community van vrijwilligers – zowel amateurs als professionelen – die gepassioneerd zijn door musea en digitalisering. Als eerste hackathon voor musea, neemt Museomix tijdelijk musea over om hun dagdagelijkse werking binnenstebuiten te keren en hen open te stellen voor nieuwe publieken en nieuwe praktijken. Hedendaagse musea worden opgeroepen om zichzelf heruit te vinden, zich creatief en open op te stellen en zich een participatieve logica aan te meten.

Consulent communicatie voor het autonome Provinciebedrijf Fotomuseum, Provincie Antwerpen

Functie
Functieomschrijving: 

De provincie Antwerpen is voortdurend op zoek naar enthousiaste en competente medewerkers. Hun kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap. Momenteel organiseren wij een selectieprocedure bij interne en externe personeelsmobiliteit voor de functie van consulent communicatie voor het Fotomuseum provincie Antwerpen (FOMU). Wij bieden een voltijdse contractuele functie met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

Consulent bibliotheek DIVA, Provincie Antwerpen

Functie
Functieomschrijving: 

Je werkt voor de museumbibliotheek van DIVA. Momenteel is de bibliotheek gesloten en voornamelijk gericht op de interne werking en de voorbereidingen voor de heropening. Je zal dus de werking van DIVA’s bibliotheek mee kunnen uitdenken, voorbereiden en uitwerken.

Het takenpakket bestaat onder meer uit:

Nieuwe bibliotheek (2018)

Nationaal Museum van de Speelkaart opent nieuwe vleugel

Harten 5

Op 14 februari, de naamdag van de H. Valentijn, is het moeilijk om naast de commerciële invulling van de ‘dag der geliefden’ te kijken. Hoe dan ook, op Valentijsdag pakt het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout uit met twee nieuwe museumzalen: ‘Harten 5’ en de ‘Zaal van de Toekomst’.


Technisch assistent voor het autonome Provinciebedrijf Fotomuseum, Provincie Antwerpen

Functie
Functieomschrijving: 

De provincie Antwerpen is voortdurend op zoek naar enthousiaste en competente medewerkers. Hun kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap. Momenteel organiseren wij een selectieprocedure bij interne en externe personeelsmobiliteit voor de functie van technisch assistent voor het autonome Provinciebedrijf Fotomuseum. Wij bieden een halftijds contractuele functie met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De interne statutaire laureaat behoudt evenwel zijn/haar statutair dienstverband.

Technisch assistent voor het autonome Provinciebedrijf Modemuseum, Provincie Antwerpen

Functie
Functieomschrijving: 

De provincie Antwerpen is voortdurend op zoek naar enthousiaste en competente medewerkers. Hun kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap. Momenteel organiseren wij een selectieprocedure bij interne en externe personeelsmobiliteit voor de functie van technisch assistent voor het autonome Provinciebedrijf Modemuseum. Wij bieden een voltijds contractuele functie met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De interne statutaire laureaat behoudt evenwel zijn/haar statutair dienstverband.

Penningmeester (m/v), Adlib Gebruikersgroep

Functie
Functieomschrijving: 

Adlib is software voor het beheer en de ontsluiting van collecties. Gebruikers zijn musea, bibliotheken en archieven. De Adlib-software wordt gemaakt en ontwikkeld in Maarssen door Axiell ALM Netherlands B.V, dat sinds 2014 deel uitmaakt van het Zweedse bedrijf Axiell ALM. De letters ALM staan voor Archive, Library & Museum. De Adlib-software wordt wereldwijd gebruikt in ongeveer 40 landen.

MoMA wijzigt vaste opstelling na inreisverbod Trump

Zaha Hadid

In het MoMA (NY) zijn volgens The New York Times in de vaste opstelling van de museumcollectie zeven schilderijen, waaronder een Picabia, Picasso en Matisse, tijdelijk vervangen door werken van kunstenaars uit moslimlanden. Het museum protesteert hiermee tegen het tijdelijke inreisverbod van president Trump voor inwoners van zeven moslimlanden.


European Museums in an Age of Migrations

Section of the Liquid Museumboat

Het onderzoeksproject MeLa - European Museums in an Age of Migrations is dan wel al enige tijd afgesloten, de kwesties grenzen en migratie zijn vandaag hete hangijzers en zullen dat ook in de toekomst blijven. Mobiliteitskwesties zijn niet enkel van toepassing op mensen. Ook objecten, informatie of kennis kunnen onder het thema vallen. Wie het nog niet deed of z’n geheugen wil opfrissen, kan alle onderzoeken en conclusies van European Museums in an Age of Migrations online nog eens nalezen.


Dr. Anton C.R. Dreesmann Fellowship for art historical research, Rijksmuseum

Functie
Functieomschrijving: 

The Rijksmuseum operates a Fellowship Programme for outstanding candidates working on the art and history of the Low Countries whose principal concern is object-based research. The aim of the programme is to train a new generation of museum professionals: inquisitive object-based specialists who will further develop understanding of art and history for the future.

Manfred & Hanna Heiting Fellowship for photo-historical research, Rijksmuseum

Functie
Functieomschrijving: 

The Rijksmuseum operates a research fellowship programme for outstanding candidates working on the art and history of the Low Countries whose principal concern is object-based research. The Rijksmuseum operates a research fellowship programme for outstanding candidates working on the art and history of the Low Countries whose principal concern is object-based research. The aim of the programme is to train a new generation of museum professionals: inquisitive object-based specialists who will further develop understanding of art and history for the future.

Migelien Gerritzen Fellowship for conservation research, Rijksmuseum

Functie
Functieomschrijving: 

The Rijksmuseum operates a Fellowship Programme for outstanding candidates working on the art and history of the Low Countries whose principal concern is object-based research. The aim of the programme is to train a new generation of museum professionals: inquisitive object-based specialists who will further develop understanding of art and history for the future.

Johan Huizinga Fellowship for historical research, Rijksmuseum

Functie
Functieomschrijving: 

The Rijksmuseum operates a research Fellowship programme for outstanding candidates working on the art and history of the Low Countries whose principal concern is object-based research. The aim of the programme is to train a new generation of museum professionals: inquisitive object-based specialists who will further develop understanding of art and history for the future.

Andrew W. Mellon Fellowship for art historical research, Rijksmuseum

Functie
Functieomschrijving: 

The Rijksmuseum operates a Fellowship Programme for outstanding candidates working on the art and history of the Low Countries whose principal concern is object-based research. The aim of the programme is to train a new generation of museum professionals: inquisitive object-based specialists who will further develop understanding of art and history for the future.

Bezoek de Koning Boudewijnstichting op BRAFA Brussel met de ErfgoedApp

foto Jan Van De Vel

Wilt u graag de ErfgoedApp aan het werk zien, meertalig en met knappe 'extra' informatie? Bezoek dan nog tot zondag 29 januari de stand van de Koning Boudewijnstichting op BRAFA Brussel in Tour & Taxis. Meer informatie vindt u op de website van KBS of bekijk de reportage in het VRT-Journaal


Maak uw wandelingen en fietstochten augmented tot een ErfgoedRoute met de ErfgoedApp. Lancering op 21 maart

ErfgoedApp

Hebt u een wandeling, fietstocht of knooppuntenroute met heel wat erfgoed onderweg? Wilt u oude foto's tonen, interessante verhalen vertellen of zelf multimedia-, 360°- & 3D-informatie toevoegen? Upgrade dan nu uw bestaande wandelingen en fietstochten met de ErfgoedApp naar een erfgoedroute. Op 21 maart, het begin van de lente, worden deze routes beschikbaar gemaakt in de app.


Landschapstekening erfgoed in Leuven

'Stad met Ziel. Leuven, bewogen door erfgoed', dat is de titel van de landschapstekening waar de Leuvense erfgoedsector de voorbije twee jaar aan werkte. Deze nota is er gekomen op initiatief van de deelraad erfgoed. Ze geeft niet alleen een beeld van het rijke erfgoed(veld) in Leuven, maar wijst ook op de kracht en de mogelijkheden die het erfgoed van Leuven vandaag en morgen nog heeft. Het resultaat en het proces dat eraan voorafging is ongetwijfeld ook inspirerend voor andere lokale besturen, erfgoedcellen en adviesraden.


Naar een nieuw cultuurbestel in Nederland?

Naar een nieuw cultuurbestel

Nederland gidsland. Onze noorderburen waren in de naoorlogse periode een voorbeeld voor de ontwikkeling van het Vlaamse cultuurbeleid. Toen er in Vlaanderen in de jaren 1990 eindelijk werk werd gemaakt van een museumbeleid – en nadien van een geïntegreerd cultureel-erfgoedbeleid – vormde het Nederlandse museumbeleid met zijn toen reeds 100-jarige geschiedenis en traditie een enorme bron van inspiratie en was het een ijkpunt.


Ontdek meer met de ErfgoedApp. De ErfgoedApp DIY

Abstract: 

Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor meer dan 1.700 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers. In deze handleiding schetsen we de mogelijkheden van deze app en geven tips en tricks voor het gebruik ervan.

Musea en post-truth: een opinie

Woord van het jaar post-truth

Het post-truth-tijdperk is aangebroken, zo lees en hoor ik de laatste weken onophoudelijk. De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president zou aantonen dat ‘de waarheid’ van ondergeschikt belang is geworden aan ‘zijn leugens’. Meer nog, gevoelens en emotionaliteit zouden het halen van ‘de feiten’ en ‘de rede’. 2017 zijn we intussen: een ‘moderne’ samenleving?