Digitizing the Corpus Rubenianum Ludwig Burchard

Up-to-date informatie, meer (kleuren)illustraties, downloadbaar en OCR doorzoekbaar: sinds 2014 is het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard verregaand online ontsloten.

Het oeuvre van Peter Paul Rubens wordt geschat op ruim 2.500 composities en telt ongeveer 10.000 kunstwerken. Opzet van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard (CRLB) is een volledige catalogus daarvan. De basis voor dit catalogusproject is de Burcharddocumentatie. Elk schilderij en elke tekening en schets, maar ook grafiek en wandtapijten die onder het toezicht van Rubens tot stand kwamen, worden in het Corpus Rubenianum behandeld en geduid. De 29 delen, die alle een specifiek facet behandelen, brengen het volledige oeuvre in kaart. Zowel de Burcharddocumentatie als al het onderzoek dat sinds de jaren 1960 werd gevoerd, worden in het Corpus Rubenianum verwerkt. Voor elk deel wordt een onderzoeker aangezocht die het bestaande onderzoeksmateriaal verrijkt met haar of zijn inzichten. De stad Antwerpen verbond zich aan dit project, dat past in haar lange traditie van Rubensonderzoek. Momenteel is het project voor twee derde voltooid. Het eerste deel verscheen in 1968. Het laatste deel wordt in 2020 gepubliceerd. De wetenschappelijke uitgave van het Corpus Rubenianum wordt verzorgd door de vzw Centrum Rubenianum.

Het project 'Digitizing the Corpus Rubenianum Ludwig Burchard' had tot doel de beschikbaarheid en raadpleegbaarheid van gepubliceerde Corpusdelen te maximaliseren terwijl tegelijk hun inhoud up-to-date werd gebracht in een dynamische wisselwerking met een online kunstwerkdatabase. De 23 volumes van het CRLB die in of voor 2001 zijn verschenen, zijn op de website van het Rubenianum beschikbaar als downloadbare en doorzoekbare PDF-files. Een cumulatieve index op alle downloadbare delen vergemakkelijkt het zoeken.

Naast het scannen en online publiceren van de Corpusdelen bestond het grotere luik van het project uit het toevoegen van actuele kunstwerkinformatie in RKDimages, de beelddatabank van het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, waaraan het Rubenianum structureel meewerkt. Projectmedewerker Karen De Meyst creëerde of vervolledigde bij de 7.000 records en legde systematisch links tussen de gescande volumes en deze kunstwerkrecords. In de aangemaakte of bijgewerkte records over alle vermelde Rubenswerken kregen de catalogusnotities uit het Corpus een digitale update met de meest recente bibliografische en herkomstinformatie. In tegenstelling tot de gedrukte catalogus-entries voorziet de database voor elk Rubenswerk in een (kleuren)afbeelding. De vele schilderijen en tekeningen die niet gekend waren op het moment van de publicatie van het boek worden in het kader van dit project alsnog toegevoegd. Deze online actualisering van het Corpus Rubenianum zal na het einde van het publicatieproject worden aangehouden.

Projectresultaten
  • 23 Corpusdelen online beschikbaar en doorzoekbaar via de website van het Rubenianum. Toekomstige toevoegingen volgen de moving wall van 15 jaar die is opgelegd door uitgever Brepols Publishers.
  • Bijna 7.000 records toegevoegd of aangevuld in RKDimages.
  • Duurzame links tussen alle digitale catalogue entries en de bijbehorende records in RKDimages.
  • Uitgeschreven processen voor het digitaliseren en online updaten, inzetbaar bij de toekomstige vrijgave van Corpusdelen.
  • Twee gevalstudies in de praktijksectie van CEST: digitalisering en verrijking en beschrijving en publicatie.
Partnerorganisaties

1. RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

2. Samuel H. Kress Foundation

3. PACKED vzw

Leden stuurgroep

Bert Watteeuw (Rubenianum/projectontwerper), Karen De Meyst (projectmedewerker/registrar), Jan Kosten (conservator Vlaamse en Hollandse historieschilderkunst, RKD), Véronique Van de Kerckhof (Rubenianum/directeur), Koenraad Jonckheere (UGent/Centrum Rubenianum vzw), Lieneke Nijkamp (Rubenianum/conservator documentatie en archieven), Ute Staes (Rubenianum/bibliothecaris)

Praktische info

Looptijd van
Organisatienaam
Rubenianum
Contactpersoon
Véronique Van de Kerckhof
Adres
Kolveniersstraat 20
Telefoon
032011577
Financieringsbron(nen)

Het project werd opgestart met de hulp van een tweevoudige beurs uit het Digital Resources Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation. De voltooiing van het project werd verzekerd door financiering van de stad Antwerpen en een projectsubsidie van de Vlaamse overheid.