Conferentie Culture in Urban Space – Kopenhagen

De conferentie 'Culture in urban space' gaat in op de manier waarop we naar steden kijken en ze kunnen begrijpen: niet enkel a.d.h. van de gebouwen en de fysieke stad, maar evengoed door aandacht te hebben voor het culturele leven in de stad.  Op de conferentie worden onderzoekers, architecten, planners e.d.m. samengebracht om samen te onderzoeken hoe de toekomst van steden hierdoor wordt beïnvloed. 

Een van de sessies op de conferentie handelde over ‘performing, presenting and shaping the city’.  Daarin 4 lezingen: Occupied São Paulo: The Multiple Lives of Urban Material Culture; St John's City Now Come Alive: Cultural Diversity as Urban Development; Legitimating the City through Museum Brands: The Example of Abu Dhabi en The Role of a City Museum in Planning a City’s Future, een presentatie over het STAM waarin ik onder meer de tentoonstellingsreeks ‘Stad van morgen’ en de werking rond stedelijkheid heb toegelicht. In deze presentatie is dieper ingegaan op de samenwerking tussen het STAM en de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning.  Sinds de eerste tentoonstelling ('Oude Dokken') is de uitwerking van stedenbouwkundige thema's en wijze van presenteren geëvolueerd. Stedenbouw en stadsontwikkeling zijn soms technische aangelegenheden die zich niet altijd makkelijk tot een laagdrempelige tentoonstelling lenen.  Als rode draad doorheen de voorstelling van projecten ('Licht op groen', '46 Gentse Parochiekerken om over na te denken' en 'A glimpse of where we're going') werd telkens ingegaan op de rol die we daarin als stadsmuseum willen hebben, namelijk als een forum, een plek waar stedelijke thema's aan bod komen waarover men kan debatteren en discussiëren.  In de vragenronde na afloop van de presentatie werd vooral daarover verder gediscussieerd: in welke mate neem je als museum bij dergelijke onderwerpen een stelling of positie in? Hoe behoud je onafhankelijkheid t.o.v. beleidsmakers?  Ook interessant in de vragenronde was de discussie over toegangsprijzen.  Moet je, omdat je het over de toekomst van de eigen stad hebt, de inwoners daarom gratis toegang geven bij dergelijke tentoonstellingen?
 

De conferentie is georganiseerd door Island Dynamics, een van oorsprong Angelsaksische organisatie die wetenschappers en organisaties samenbrengt om kennis uit te wisselen, in het bijzonder tussen havensteden en rond maritieme studies.  De laatste jaren is de werking breder en interdisciplinair geworden, o.a. richting cultuur.

Het STAM heeft goede contacten met het Københavsn Museum – het stadsmuseum daar.  Dit museum maakt eenzelfde transformatie door als het Bijlokemuseum en STAM tien jaar geleden.  Het Københavsn Museum is momenteel gesloten, en verhuist in 2018 naar een ander gebouw waar een volledig nieuwe opstelling zal zijn. In de marge van de conferentie is er een overleg geweest om elkaars werking te bespreken en de mogelijkheden te bekijken voor een samenwerking i.h.k. van volgende tentoonstellingen.

Projectresultaten

De conferentie had een heel internationaal publiek uit diverse werelddelen, wat de mogelijkheid biedt om nieuwe contacten te leggen en kennis en expertise uit te wisselen. 
Het STAM werkt aan de uitbouw van een Urban Lab, een centrum voor informatie en experiment rond stedelijkheid.  Het is de bedoeling om opgedane kennis en expertise in het Urban Lab op te nemen en op die manier te ontsluiten.

Van de gelegenheid is ook gebruik gemaakt om de werking van musea in Vlaanderen, en van het STAM in het bijzonder, meer bekend te maken.

Onderhouden van contacten met het Københavsn Museum.

 

 

Praktische info

Looptijd van
Organisatienaam
STAM - Stadsmuseum Gent
Contactpersoon
Lars De Jaegher
Adres
Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
Telefoon
09 267 14 63
Financieringsbron(nen)

Stad Gent – AGB Erfgoed
Vlaamse Overheid