Virtual & augmented reality volop in gebruik in de erfgoedsector. Vooraanstaande internationale experts te gast in Brussel

Op dinsdag 29 november brengt FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, een resem inspirerende lezingen en praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland in stelling op de conferentie Erfgoed, virtueel en augmented. Ze werpen licht op de jongste ontwikkelingen en innovaties op het vlak van virtuele realiteit, 3D, augmented reality en beacons in erfgoedinstellingen. En als kers op de taart wordt de nieuwe versie van de ErfgoedApp gelanceerd.

Het voorbije decennium waren technologieën zoals virtual reality, 3D en augmented reality het bijna exclusieve speelterrein van techneuten en kapitaalkrachtige organisaties. Daar komt stilaan verandering in, dankzij goedkope en gebruiksvriendelijke tools en software, zoals de VR-brillen van Samsung en Google. Een tentoonstelling met virtual reality, het in 3D inscannen en uitprinten van objecten of het maken van een erfgoedroute met augmented reality worden hoe langer hoe meer ook mogelijk voor (kleinere) erfgoedorganisaties.

Kloof tussen willen en kunnen

Toch blijft er een spanningsveld bestaan tussen het verwachtingspatroon van het publiek – dat gebaseerd is op games en fictiereeksen zoals Game of Thrones – en de producten die de erfgoedorganisaties uiteindelijk aanbieden. Daarom is het belangrijk dat erfgoedorganisaties die deze technologieën willen inzetten dit vooral doen om een meerwaarde voor verschillende doelgroepen te creëren, eerder dan het aanbieden van een virtuele ervaring.

Internationale topvoorbeelden

Op de conferentie op 29 november stelt het British Museum Walking through the Bronze Age voor. Dat is een rondleiding in virtuele realiteit die het museum ontwikkelde, met de Samsung Digital Discovery. De Ier Anthony Corns vertelt over The Discovery Programme, een van de meest innovatieve projecten op het vlak van het beschikbaar stellen en exploiteren van cultureel erfgoed in 3D. En uit Nederland komt Kelly Mostert van het Instituut Beeld en Geluid. Zij geeft haar ervaringen mee, net als nog andere sprekers uit Engeland, Wales en België.

Nieuwe ErfgoedApp

De ErfgoedApp is op korte tijd voor veel musea, archieven, erfgoedbibliotheken en lokale erfgoedverengingen hét instrument geworden om aan de slag te gaan met beacons en augmented reality. Tijdens de conferentie stelt FARO ook de nieuwe versie van de ErfgoedApp voor. Die kreeg een grondige update met een frisse look & feel en enkele nieuwe mogelijkheden.

Vooral het maken van erfgoedroutes met GPS zal aan heel wat van onze erfgoedorganisaties de kans bieden om samen te werken met lokale besturen, toeristische diensten, enzovoort.

U vindt het volledige programma van de conferentie hier.

Conferentie
augmented reality
Beacons
erfgoedapp
virtuele realiteit
virtual reality