Où sont les bibliothèques spoliées par les nazis? Tentatives d'identification et de restitution, un chantier en cours

Op 23 en 24 maart 2017 vindt in Parijs een colloquium plaats over wat er is gebeurd met de bibliotheken die overal in Europa door de nazi's werden geplunderd. Het colloquium Où sont les bibliothèques spoliées par les nazis? Tentatives d'identification et de restitution, un chantier en cours vindt plaats in Parijs op 23 en 24 maart 2017 in de Bibliothèque François Mitterand. Deelname is gratis, maar inschrijven vooraf is vereist. Bekijk het volledige programma.

Een van de sprekers is Amsab-ISG-medewerker en coördinator van Archiefbank Vlaanderen Michel Vermote. Hij zal spreken over The Nazi looting of books in Belgium and their partial restitution. A status quaestionis.

Amsab-ISG heeft een lange zoektocht gedaan naar archieven en documenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werden ontvreemd uit België. Het ging dan om archieven van socialistische en communistische bewegingen, maar ook van liberale organisaties, van het ministerie van Defensie, enz. Uiteindelijk bleken deze archieven na lange omzwervingen terechtgekomen in Moskou, waar ze door voormalig Amsab-directeur Wouter Steenhaut en zijn medewerker Michel Vermote in 1992 werden teruggevonden.

In 2002 werd door Rusland een eerste restitutie gedaan aan de Belgische staat. Er blijven tot vandaag echter nog heel wat documenten uit het Belgische verleden achter in archieven en opslagplaatsen in Moskou. Over deze problematiek sprak Michel Vermote vorig jaar reeds op een internationale bijeenkomst in Minsk, Wit-Rusland.

Of zoals spreker Vermote ongetwijfeld zal duidelijk maken in zijn lezing: We ain't seen nothing yet.

Bron: Amsab-ISG