Opleiding gids/reisleider 'De Bourgondiërs'

Vanaf maart 2017 organiseert de opleiding Gids/Reisleider van CVO Provincie Antwerpen voor het eerst de nascholing 'De Bourgondiërs'. Met tien lezingen, twee wijndegustaties en een tweedaagse uitstap nemen we je mee naar het hart van het Bourgondische hertogdom aan het einde van de middeleeuwen. De nascholing wordt georganiseerd voor gidsen, reisleiders en iedereen die interesse heeft. Proef de rijke kunst, geschiedenis en wijnen van de Bourgondiërs en schrijf snel in!

7 lezingen door Jos van Dooren
Gewoonlijk begint de geschiedenis van de Bourgondiërs in 1342 bij de stamvader van de Bourgondische dynastie uit het huis Valois en eindigt ze in 1530 bij het overlijden van Margaretha van Oostenrijk. Wij graven dieper in het verleden van het hertogdom én het graafschap Bourgondië. Traditioneel bekijken wij de Bourgondiërs vanuit onze geschiedenis, vanuit Vlaanderen en Brabant. Wij kijken met Bourgondische ogen. We besteden ook meer aandacht aan het leven van de gewone mensen in de 'waanzinnige' 14e en 15e
eeuw wanneer naast de oorlog ook de pest woedt. Elke vorst passeert de revue, maar we proberen ook meer inzicht te krijgen in de historische context, de relatie met andere vorstenhuizen en de huwelijkspolitiek. Zonder ons te verliezen in de talrijke veldslagen bestuderen we de positie van de hertogen in de honderdjarige oorlog. We zien hoe deze soms gewiekste vorsten schipperen tussen de handelsbelangen ten voordele van hun Vlaamse onderdanen en hun feodale trouw. Kiezen ze voor Engelse wol of leenhulde? We maken kennis met vreemde gebruiken zoals het huwelijk van kinderen, het betalen van losgeld voor gevangengenomen vorsten en edelen, en nog veel meer.

3 lezingen door Bart Stroobants
Ondanks de vele oorlogen die de Bourgondische periode beheersen, is het ook de tijd van grote culturele bloei. De Bourgondische hertogen verlenen hun steun aan schilders zoals Jan Van Eyck en Rogier Van der Weyden. Voor de Bourgondische bibliotheek worden prachtig verluchte handschriften vervaardigd. Kleine en grote beeldhouwwerken moeten de naam en faam van de Bourgondische hertogen ook na hun dood hoog houden.

2 degustaties met Riad Hoxhaxhiku
De Bourgogne is een wijnregio prachtige wijnen geproduceerd worden. De Bourgognestreek kent een enorme diversiteit aan wijnen. Veralgemenen is hier onmogelijk. Samen met wijnkenner Riad Hoxhaxiku bestudeer je de geografie, herkomstbenamingen, climats, hellingsgraden, bodemtypes , bodemstructuren, ... Voor ons, die als Bourgondiërs gezien worden, is een basiskennis van deze regio een absolute must. Kom, proef en ontdek!

Bezoek aan Dijon, Chartreuse en Beaune (29 en 30 april 2017)
Dijon is de hoofdstad van het Franse deel van het Bourgondische rijk. De stad kent haar hoogtepunt onder de Bourgondische hertogen. Het paleis, het huidige Musée des Beaux-Arts, is daar een mooie getuige van. Daar bewonderen we o.a. de hertogelijke graven, afkomstig uit de voormalige Chartreuse van Champmol. In opdracht van Filips de Goede realiseerde Claus Sluter daar enkele monumentale sculpturen waaronder de bekende Mozesput. Een bezoek aan de Chartreuse zelf, mag uiteraard niet ontbreken. In Beaune bezoeken we een ander hoogtepunt uit de Bourgondische periode: het ‘Hôtel de Dieu’, een onmisbare stop op zoek naar de geest van de Bourgondische periode. Dit gasthuis is in 1443 gesticht door Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, en zijn echtgenote Guigone de Salins. Gasthuiszusters uit Mechelen zouden geholpen hebben om dit hospitaal te organsieren. Naast het gebouw, de ziekenzaal en andere historische vertrekken, is het veelluik ‘Het Laatste Oordeel’ van Rogier Van der Weyden een absolute blikvanger.

Praktisch

  • Lezingen: 22 maart, 29 maart, 18 april, 19 april, 25 april, 26 april, 2 mei, 3 mei, 16 mei, 17 mei.
  • Wijndegustaties: eind mei in kleine groepjes.
  • Uitstap: 29 en 30 april.


De lezingen en wijndegustaties vinden plaats op Campus AP Meistraat, Meistraat 5, Antwerpen.

  • De tiendelige lezingenreeks & twee wijndegustaties: 180 euro inschrijvingsgeld inclusief cursusmateriaal
  • De tweedaagse uitstap: 200 euro inschrijvingsgeld inclusief reis met autocar, rondleidingen, verblijf en ontbijt


Je kan apart inschrijven voor de lezingen en de tweedaagse uitstap. Om je in te schrijven, mail je naar mathias.demunck@cvoprovincieantwerpen.be. Je ontvangt een bevestigingsmail met de betalingsgegevens. Je inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld.

Organisatie: CVO Provincie Antwerpen opleiding Gids/Reisleider