Zondag is het Open Monumentendag

Campagnebeeld OMD 2016
Zondag vindt de 28e, Vlaamse editie van Open Monumentendag plaats. Het evenement is een initiatief van Herita, in nauwe samenwerking met de Vlaamse steden en gemeenten en het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. Het publiek kan een hele dag lang zo'n 860 locaties bezoeken. Gratis. Nieuw dit jaar is dat er ook een aantal exclusieve en dus betalende monumenten en andere gebouwen de deuren openen.
 
Herita is vorig jaar afgestapt van de themaformule, waarbij alle activiteiten rond een welbepaalde, vooraf gesproken rode draad worden ontwikkeld. In de plaats daarvan zijn zes categorieën te vinden:
  • Familievriendelijk 
  • Exclusief
  • Open huizen
  • Klassiekers
  • Herbestemmingen of restauraties
  • Het Europees thema 2016: erfgoedgemeenschappen
 
De Raad van Europa schuift dit jaar ‘Erfgoedgemeenschappen’ naar voor als thema voor de Europese Open Monumentendagen 2016. Volgens de Conventie van FARO (2005) is een erfgoedgemeenschap een groep mensen die zich engageert voor belangwekkend erfgoed en ermee aan de slag gaat. Een erfgoedgemeenschap heeft specifiek aandacht voor de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij het onroerend erfgoed. Het thema ‘Erfgoedgemeenschappen’ nodigt uit om de groep mensen die zich engageren voor het onroerend erfgoed in de kijker te zetten.
 
Meer informatie over Open Monumentendag en het volledige programma vind je op www.openmonumentendag.be
 
Wil je meer weten over het cultureel erfgoed (roerend en immaterieel erfgoed) dat Vlaanderen en Brussel rijk is? Noteer dan alvast zondag 23 april 2017 in je agenda. Het thema van deze Erfgoeddag is 'Zorg'. Meer info over Erfgoeddag kan je nalezen op www.erfgoeddag.be.
 
 
 
Vrije tags
onroerend erfgoed
28ste editie van Open Monumentendag