Zondag is het Open Monumentendag

campagnebeeld Open Monumentendag 2015
Op zondag 13 september viert Vlaanderen de 27ste editie van Open Monumentendag. Meer dan 700 monumenten zetten hun deuren wagenwijd voor je open. 

 
Nieuw deze editie: het programma is opgebouwd rond vijf categorieën in plaats van één strikt thema. Je kan in het programma zoeken op deze categorieën. 
 
  1. Verborgen parel: Deze verborgen parels worden op Open Monumentendag min of meer exlusief opengesteld. Ze verrassen, laten een ongeziene kant zien en je krijgt het gevoel dat je een ontdekking doet.
     
  2. Klassieker: Dit zijn de gebouwen en sites die (bijna) iedereen van naam kent. Ze hebben een blijvende aantrekkingskracht, zeker als er iets extra’s te beleven valt: een bijzondere activiteit, een aparte gidsbeurt, een nieuwe invalshoek, een blik achter schermen, een pas voltooide restauratie,…
     
  3. Vergeet-me-nietje: Met de categorie ‘Vergeet-me-nietje’ krijgt het klein, minder opvallend erfgoed de nodige aandacht. Dat soort erfgoed is dikwijls erg aanwezig in het straatbeeld, je fietst er als het ware elke dag voorbij. Maar misschien had je er nog nooit bij stilgestaan dat zo’n onopvallend kapelletje ook erfgoed is? Op Open Monumentendag krijg je er een nieuwe kijk op.
     
  4. Herbestemming / Restauratie: Om die monumenten voor de toekomst te bewaren, worden ze gerestaureerd en herbestemd. Die ingrepen zijn telkens opnieuw maatwerk: het wankel evenwicht tussen behoud van authentieke elementen en toevoeging van nieuwe functies blijft telkens opnieuw een moeilijke zoektocht.
     
  5. Europees thema 2015: industrieel en technisch erfgoed. Veertig jaar na het Europees monumentenjaar werd 2015 uitgeroepen tot het Europees jaar van het technisch en industrieel erfgoed. Vanzelfsprekend besteedt Open Monumentendag er ook de nodige aandacht aan.
 
Meer informatie over Open Monumentendag en het volledige programma kan je raadplegen via www.openmonumenten.be
 
Wil je meer weten over het cultureel erfgoed (roerend en immaterieel erfgoed) dat Vlaanderen en Brussel rijk is? Noteer dan alvast zondag 24 april 2016 in je agenda. Het thema van deze Erfgoeddag is Rituelen. Meer info over Erfgoeddag kan je nalezen op www.erfgoeddag.be.  
 
 
afbeelding: campangebeeld Open Monumentendag 2015
 
 
Vrije tags
onroerend erfgoed
Open Monumentendag
Herita