We zijn aanbeland in de negende maand

Indiase moslims vieren het Suikerfeest

Over de hele wereld nemen moslims deel aan de ramadan. De negende maand is er eentje van inkeer, waarop tussen de Fajr (zonsopgang) en de Maghrib ( zonsondergang) wordt gevast. Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam en is bedoeld als een tijd van bezinning.
 
Tijdens de ramadan herdenken moslims de dag waarop Mohammed zijn eerste boodschap van Allah ontving. Deze boodschap werd neergeschreven in de Koran. De vastenmaand is ook verbonden met de Laylat al Qadr (Waardevolle Nacht), dit is de nacht waarin Mohammed de eerste soera (een hoofdstuk in de Koran) kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de ramadan ingesteld.
 
De ramadan is traditioneel een periode van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning waarin mensen extra vrijgevig en verdraagzaam zijn. Eenheid en samenhorigheid van de mens staat hierbij centraal.
 
Na de ramadan volgt ‘id-al-fitr: het Suikerfeest dat dit jaar plaatsvindt op vrijdag 17 juli. Het is traditie dat familie en vrienden samenkomen om gezellig te tafelen. Er wordt heel veel zoetigheid gegeten: vandaar de naam Suikerfeest. Tegenwoordig is het op veel plaatsen uitgegroeid tot een echt buurtfeest.
 
Naar jaarlijkse gewoonte nodigt VOEM vzw iedereen uit naar evenementen waarop gastvrije manier de vasten wordt verbroken zoals de iftars. Zij maken het mogelijk om oude bekenden terug te zien en nieuwe mensen te ontmoeten. In het kader van de vastenmaand Ramadan, waar samenhorigheid, sereniteit en vrijgevigheid centraal staan, spoort men aan tot dialoog tussen mensen met een verschillende levensvisie of overtuiging. Lees meer op de website van VOEM vzw.

Werkte je al samen met interculturele verenigingen uit je omgeving? En weet je welke bijzondere tradities andere gemeenschappen koesteren? Zet het eens op een originele manier in de kijker zodat iedereen leert van elkaar. Leuke ervaringen of tips hierover zijn uiteraard altijd welkom.
 
Meer lezen? Schimmel, A., Het islamitische jaar: kalender en feesten, Ten Have, Baarn, 2003
Foto: Indiase moslims vieren het Suikerfeest © AFP
 
Hoe overleven moslims de ramadan? Ontdek het in onderstaand filmpje:

Vrije tags
rituelen
ramadan
negende maand
inkeer
Fajr