Tragische liefdeshelden: Romeo & Julia

Het is vandaag de naamdag van de heilige Valentijn. De 'patroon' van de geliefden! Speciaal daarvoor belichten we vandaag een wereldberoemd (maar tragisch) heldenduo: Romeo en Julia. Dat zijn de tragische geliefden uit de gelijknamige tragedie van William Shakespeare. Hun families, de Montagues en de Capulets zijn twee rijke geslachten uit Verona die al eeuwen ruzie met elkaar hebben. Als Romeo, de enige zoon van de Montagues, naar een feest van de vijandelijke Capulets gaat, wordt hij op slag verliefd op de dochter des huizes, Julia.

En zoals elke verliefde jongen begaat Romeo de ene stommiteit na de andere: niet alleen wil hij in het geheim met Julia trouwen, in een straatgevecht dood hij ook nog Tybalt, de neef van zijn geliefde.
Romeo wordt uit Verona verbannen en is gedoemd om Julia nooit meer te zien. Ondertussen hebben de ouders van Julia ook niet stil gezeten, zij willen absoluut dat hun dochter trouwt met de rijke Paris.

Maar Julia is nog altijd stapelzot van haar Romeo en zij vraagt aan broeder Lawrence een drankje dat ervoor zorgt dat zij een tijdje dood lijkt om zo aan het huwelijk met Paris te ontsnappen. In een brief aan Romeo legt zij haar schijndood uit, maar de brief zal hem nooit bereiken! Wanneer Romeo haar in de graftombe ziet liggen wil hij niet langer leven en hij drinkt een flesje met vergif leeg.

Op dat moment wordt Julia wakker en zij ziet de stervende Romeo. Zij pakt zijn dolk en doodt zichzelf.
Eind goed, al goed, zou ik zo zeggen. Maar, wie er nu een muzikaal- romantische avond wil van maken, die kan vanavond naar BOZAR voor de ouverture 'Romeo en Juliet' van Peter Tsjaikovski. Het Symfonie-orkest van de Munt staat o.l.v. Carlo Rizzi.

Met dank aan Claude Blondeel van Klara, die elke ochtend in 'Espresso' de Held van de Dag voorstelt. Je vindt de vorige helden via de website van Klara. Lees ook meer over de Valentijnstraditie elders op deze website. Bekijk hieronder een filmpje met een opname van Tsjaikovski's 'Romeo & Juliet'. Je kan dit ook via de toegankelijke webplayer bekijken.

Afbeelding: 'L’ultimo bacio dato a Giulietta da Romeo' van Francesco Hayez, 1823. (c) The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002.

 

Vrije tags
middeleeuwen
muziek
literatuur
Helden
legende