Terug naar de tijd van Keizer Karel: de Ommegang

Op 30 juni en 2 juli ll. vond in Brussel de Ommegang plaats. Welkom in de teletijdmachine van Brussel! De Ommegang wil het publiek zó terugflitsen naar 1549, de tijd waarin Keizer Karel zijn schitterende stek op de Coudenberg had.  Van hieruit bestuurde hij zijn wereldrijk ‘waarin de zon nooit onderging’. Schoon volk was er tijdens die Ommegang: “Dan schrijden in alle eer en waardigheid Keizer Karel V en zijn zoon Filips, kroonprins van Spanje en Hertog van Brabant, en de zusters van de Keizer: Eleonora, Koningin van Frankrijk en Maria van Oostenrijk Koningin van Hongarije en Landvoogdes van de Nederlanden in hun pracht en praal voorbij. De majestueuze processie schrijdt langs de trotse oude gildehuizen en langs het Stadhuis met zijn bevallige architectuur.In de Ommegang loopt ook de Prins van Oranje mee, de latere Willem de Zwijger, en talrijke hofdames, raadsheren, de grote dog van Karel V en zijn andere honden, zijn jachtgezelschap en dames die, hoog op de hand, onrustige valken dragen.”

Een Ommegang (letterlijk: van ‘omme’, eromheen en ‘gang’, wandeling, verloop) had destijds een belangrijke functie in het politieke gebeuren: het was een moment waarop de vorst zich vertoonde, en zijn macht en kracht etaleerde. Zien en gezien worden, daar draaide het destijds om. Hoe dichter je bij de Keizer en zijn gevolg kon komen, hoe hoger je op de sociale ladder stond. Ook de niet-adellijke maatschappelijke geledingen stapten mee en lieten zien wat ze in huis hadden. Zo waren ook de gilden van de partij, de rederijkerskamers en tal van andere corporaties, in een ritueel dat de vorst op theatrale wijze bevestigde in zijn functies.

Met meer dan 1400 figuranten, vlaggen en banieren, een uitgekiend lichtspel en een muziekscore was dit allicht een van de grootste re-enactments van het jaar.

Meer info op de website van de organisatie.

Leestip: voor wie meer wil weten over re-enactment en 'living history', zie het boek van William H. DRAY, History as re-enactment: R. G. Collingwood’s idea of history, Oxford, Clarendon, 1995, 347p.

Vrije tags
Brussel
Erfgoeddag 2010
re-enactment
fake
living history
Keizer Karel