Ritualia als rode draad in Ename Actueel

Campagnebeeld Ritualia
De vervlechting tussen hedendaagse kunst en cultureel erfgoed uit Ename zorgde in het verleden al voor geslaagde confrontaties. De achtste editie van Ename Actueel 2015 heeft als ondertitel ‘Ritualia’ en is samengesteld door Oscar van den Boogaard. 
 
Het tijdelijk huwelijk tussen hedendaagse kunst en archeologie wordt in Ename om de vier jaar gehouden.  Dit jaar brengt Ename Actueel in beeld dat ook kunstenaars hun rituelen hebben, die mee de evolutie van hun oeuvre bepalen.
 
Oscar van den Boogaard koos ‘Ritualia’ als thema voor deze achtste editie waarbij diverse kunstenaars het woord rituelen in uiteenlopende betekenissen onderzoeken.  Rituelen spreken tot de verbeelding: geloof en eredienst, mystieke zaken maar ook een ruimere context als een reeks handelingen met een speciale betekenis.  
 
Sommige woordenboeken omschrijven rituelen als 'plechtige handelingen waarbij je bepaalde dingen in een bepaalde volgorde doet', 'een vast patroon van handelingen' of 'handelingen met symbolische betekenis'. Mogelijke verwante woorden zijn 'ceremonie', 'cultus', 'door de traditie vereist'. Maar rituelen situeren zich ook in alledaagse activiteiten.
 
Nog tot en met 18 oktober kan je de tentoonstelling Ename Actueel. Ritualia’ gaan bekijken in het Provinciaal Archeologisch Museum Ename. Meer informatie over deze tijdelijke tentoonstelling kan je nalezen op de website van PAM Ename. Hier vind je meer informatie over de kunstwerken.
 
Ga tijdens Erfgoeddag aan de slag met Rituelen. Durf jij de confrontatie tussen oude en nieuwe rituelen aan? Laat jonge kunstenaars los op je collectie en geef hen de vrijheid om een nieuwe interpretatie te geven aan oude werken.  Een activiteit voor Erfgoeddag 2016 indienen, kan tot en met zondag 17 januari 2016 via www.erfgoeddag.be/inschrijving
 
Foto: © campagnebeeld van Ename actueel: ‘Ritualia’
Vrije tags
ritueel
Ritualia
Ename actueel