Lezing Rituelen door Walter Weyns

Cultuursocioloog Walter Weyns
Reuzen brengen heel wat mensen op de been. Groot of klein: de reuzen en hun rituelen beroeren ons. De reden daarvoor is simpel stelde cultuursocioloog Walter Weyns van de UAntwerpen in Het Laatste Nieuws"Iets groots doet ons klein voelen. De reuzen halen het kind in ons naar boven. Ook de aanstekelijkheid van emoties valt niet te onderschatten. Door het samen te beleven, zijn de gevoelens veel sterker. Bovendien leidt het mysterie dat ermee gemoeid is, ertoe dat we allemaal de reuzen willen zoeken en ontdekken.”
 
Rituelen zijn van alle tijden en overal ter wereld duiken ze op. Ook in ons dagelijks leven krijgen we voortdurend te maken met kleine en grote rituelen. Van handelingen die we van onze (voor)ouders leerden zoals een kostbaar recept dat al heel lang in de familie rondgaat tot dagdagelijkse en persoonlijke rituelen. Het zijn zaken waar we bewust of onbewust veel aandacht aan besteden. 
 
Maar wat zijn rituelen nu precies en waarom zijn ze zo krachtig? Waarin verschillen ze van gewoontes? Zijn rituelen religieus van oorsprong? En wat zijn nu de concrete functies van rituelen? Hoe relevant zijn ze in onze hedendaagse samenleving?

Op dinsdag 1 december zoekt cultuursocioloog Walter Weyns een antwoord op deze en vele andere vragen. Walter Weyns publiceerde verscheidene artikels over rituelen en religie in de context van de liquide moderniteit en doceert daarnaast aan de Universiteit Antwerpen. 
 
Praktisch: 
Dinsdag 1 december om 20u in de bibliotheek van Destelbergen: Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergen,
Deze lezing is gratis. Vooraf inschrijven is gewenst en kan in de bibliotheek van Destelbergen of via info@4sprong.be. Telefonisch inschrijven kan via het nummer 09 363 88 51,
Meer info via www.erfgoedcelviersprong.be
 
Deze lezing is een initiatief van erfgoedcel Viersprong en kadert in de voorbereidingen van Erfgoeddag 2016. Deze lezing biedt ongetwijfeld heel wat inspiratie voor een Erfgoeddagactiviteit, maar ook al wie interesse interesse heeft in het thema is van harte welkom. Ook het Nieuwsblad schenkt aandacht aan deze lezing.

Organiseer je zelf een lezing met een duidelijke met het thema rituelen? Plan je een tentoonstelling, publicatie, rondleiding, enzovoort die collega's kan inspireren? Laat het ons weten via info@erfgoeddag.be en dan zetten we je activiteit extra in de kijker. Lees meer over de diversiteit van rituelen in onze inspiratiegids en geef zeker een seintje als je nog een gratis exemplaar wenst te ontvangen via info@erfgoeddag.be.
 

Foto: Cultuursocioloog Walter Weyns © Erfgoedcel Viersprong
 
 
Vrije tags
rituelen
reuzen
Walter Weyns
lezing
erfgoedcel viersprong