Lezing: de 'Geschiedenis van de armenzorg'

Ziekenhuis, foto Documentatiecentrum Vlaams-Brabant
In hun najaarslezing 2016 grijpen Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en het Rijksarchief te Leuven de 40ste verjaardag van de OCMW-wet aan om te kijken naar de geschiedenis van de armenzorg. De rode draad doorheen de lezing is ‘armenzorg: van historisch fenomeen tot hedendaags erfgoedthema’.
 
Evoluties in perceptie van armoede hebben immers een grote invloed op de houding ten aanzien van armen, op hun toegang tot ondersteuning en op de actoren en instellingen die zicht toeleggen op hulp aan armen. De blijvende actualiteit van het armoedeprobleem in combinatie met de verhoogde beleidsbetrokkenheid van mensen met armoede-ervaring maken ‘armenzorg’ bovendien tot een relevant thema in erfgoedwerking. 
 
Een breed historisch overzicht van armenzorg met oog voor recente invalshoeken wordt gekoppeld aan een voorstelling van de mogelijkheden en beperkingen van het rijke bronnenmateriaal bewaard in OCMW-archieven. 
 
Historici, archivarissen, heemkundigen en erfgoedwerkers tonen de diversiteit aan actoren en instellingen in armenzorg, het aanbod aan bronnenmateriaal en de bruikbaarheid voor lokaal historisch onderzoek en voor publieksontsluiting. Klik hier voor het volledige programma. Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, gelieve in te schrijven voor maandag 28 november via documentatiecentrum@vlaamsbrabant.be.
 
Het Erfgoeddagthema van 2017 is ‘Zorg’. Dit is een breed thema: zo is welzijn en gezondheid heel belangrijk de komende editie, komt de geschiedenis van de zorg aan bod samen met de zorg voor ons cultureel erfgoed. Maar ook armenzorg is een belangrijk thema komende editie. Zet het thema tijdens Erfgoeddag eens op een andere manier in de kijker en bereik zo een publiek dat je normaal gezien niet over de vloer zou krijgen.
 
Foto: Documentatiecentrum Vlaams-Brabant 
 
 
Vrije tags
erfgoeddag
armenzorg
zorg
40ste verjaardag van de OCMW-wet
Documentatiecentrum Vlaams-Brabant
Rijksarchief te Leuven