Jonge Helden: een introcursus in de wondere wereld van het figurentheater

Tonnen fantasie en energie. Meer hebben kinderen niet nodig om ‘Jonge Helden’ te worden. Deze workshop van Het Firmament wordt voor de jonge deelnemers vast een onvergetelijke week! Ze maken zelf een theaterpop en wekken die in een handomdraai tot leven. Met korte sketches en spelmomenten zetten deze jonge theaterhelden hun eerste dappere stappen in de wereld van het figurentheater.

Op het einde van de cursus blazen ze familie en vrienden van hun sokken met een verrassend toonmoment. Zo worden de immaterieel erfgoedaspecten van het figurentheater ook gevrijwaard voor toekomstige generaties. Maar opgepast, deze workshop is bijzonder besmettelijk! Vooral kinderen lopen een verhoogd risico om de figurentheatermicrobe op te doen…

Unieke combinatie van roerend en immaterieel erfgoed

Figurentheater kan, zoals andere cultuurvormen, worden beschouwd als een meervoudige ‘spiegel’ van de maatschappij. Het is een schatkamer aan betekenisvol materiaal. Door de combinatie van materieel (poppen, figuren, decors, rekwisieten...) en immaterieel erfgoed (spel- en maaktechnieken, mondelinge getuigenissen, anekdotes...) levert figurentheater een prachtig voorbeeld van hoe beide ‘erfgoedvormen’ elkaar voortdurend kruisen. Een op maat gesneden omgang hiermee kan als voorbeeld dienen voor de gehele erfgoedsector.

Naast de vele figurentheatercollecties, die bij talloze beheerders worden bewaard en gebruikt, is het belangrijke immateriële aspect heel typisch voor figurentheatererfgoed. Met zijn traditie(s) en gebruiken die mondeling worden overgeleverd, past het perfect in UNESCO-definitie van immaterieel cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed bekeken door de figurentheaterbril zijn spel- en maaktechnieken, verhalen en anekdotes, maar ook performances in meer algemene zin (voorstellingen, interactieve tentoonstellingen, theatrale installaties, festivals, processies, toonmomenten, enz.).

Met zijn traditie(s) en gebruiken die mondeling worden overgeleverd, past het eveneens perfect in de hierboven gegeven definitie van immaterieel cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed bekeken door de figurentheaterbril zijn spel- en maaktechnieken, verhalen en anekdotes, maar ook performances (voorstellingen, interactieve tentoonstellingen, theatrale installaties, toonmomenten, enz.). Deze vormen van immaterieel erfgoed kunnen op verschillende manieren overgedragen worden. De overdracht van spel- en maaktechnieken vereisen opleidingen en workshops. Zonder een goede opleiding zijn deze technieken immers gedoemd om te verdwijnen. Verhalen en anekdotes kunnen dan weer via mondelinge bevragingen en opnames bewaard blijven.

Info:
Meer info over ‘Jonge Helden’ vind je op de website van Het Firmament. De workshop loopt van maandag 20 tot vrijdag 24 feburari 2012, telkens van 13 tot 17 uur. Bekijk hieronder een filmpje van Het Firmament. Je kan dit ook bekijken via de toegankelijke player.

Leestip:
SMESSAERT (Simon) mmv DAENEN (Roel), De boom op het dak. Verdiepingen in het figurentheatererfgoed, Brussel, FARO. Meer info vind je op de website van FARO.

Foto:
(c) Artur Eranosian
 

 

Vrije tags
theater
erfgoedzorg
gezinsvriendelijk
Helden