Intermezzo? Dat gaat zo

Foto GBC-Centrum

MUS-E Belgium en FARO zetten een artistiek erfgoedtraject op naar aanleiding van Erfgoeddag 2016 met als thema Rituelen. Erfgoedcellen Mijn-Erfgoed, Noorderkempen en TERF zijn hierin de dragende krachten

De doelgroep van het traject is de derde graad lager onderwijs. De opstart is reeds gebeurd en bestaat uit 12 sessies van twee uur voor de dansers. In de regio TERF zullen het 8 sessies van drie uur zijn. Er wordt vertrokken vanuit de rituelen als een moment van overgang of transitie. Je kan deze trajecten volgen op deze blog, veel leesplezier.

De kunstenaars filosoferen over de rituelen die kinderen meemaken in hun leven. Er kan gewerkt worden met beeldmateriaal en muziek om dieper in dit gegeven te duiken. Elk kind geeft de ruimte om op onderzoek te gaan in zijn of haar eigen leven over de betekenis van rituelen die al dan niet bewust worden uitgevoerd. Dans, beweging en epressie zijn belangrijk in dit traject. Veel rituelen gaan immers gepaard met lichamelijkheid en emotie.

Daarnaast is er ook de erfgoedpartner die op zoek gaat naar betekenisvolle rituelen in de regio. Dit kunnen specifieke historische rituelen zijn of herdenkingsrituelen of bijvoorbeeld streekgebonden feesten. Deze worden meegenomen als inspiratiebron voor de danser.

Ook vorig jaar werd er een artistiek erfgoedtraject opgezet. Toen stapten de erfgoedcellen Mijn-erfgoed, CO7, Brugge, Brussel en de Noorderkempen mee aan boord. De e-publicatie die de bevindingen van de kinderen, juffen, erfgoedpartners en kunstenaars bundelt, vind je hier.

Foto: © GBC-Centrum

Vrije tags
erfgoeddag
intermezzo
artistiek erfgoedtraject