Harmonie in Rituelen en op Kolommen. Een nieuw licht op de 19e-eeuwe Belgische maçonnieke muziek

affiche
In het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij loopt momenteel een tentoonstelling gewijd aan de Belgische maçonnieke muziek. 
 
Muziek is de vrijmetselaars zeer dierbaar. Dit was zeker het geval in de negentiende eeuw toen er noch luidsprekers noch stereo’s waren en men dus genoodzaakt was om muzikanten in levende lijve binnen te brengen. Hoe ging men daar mee om? Wie waren die mannen die in de loges kwamen spelen en hoe werden zij behandeld? Wat speelden zij en waarom?
 
De tentoonstelling toont naast een rijke verzameling aan partituren en liedbundels ook diverse afbeeldingen, karikaturen en portretten van beroemde muzikanten, gemaakt door kunstenaars die zelf vrijmetselaar waren zoals Charles Baugniet en Félicien Rops. 
 
Daarnaast zijn er ook instrumenten en juwelen te zien die een zicht bieden op de praktijk van de harmoniekolom. Ook briefwisselingen, maçonnieke diploma’s en andere documenten zijn er te bewonderen.
 
De tentoonstelling is opgebouwd rond zes hoofdstukken waaronder de maçonnieke rouwrituelen, het adoptieritueel en de daarbij horende muzikale omkadering. Je krijgt als bezoeker een beeld van de weelderige muzikale traditie en de muzikale rijkdom van de Brusselse loges in de negentiende eeuw.
 
Aan deze tentoonstelling werkten onder andere de Koninklijke Bibliotheek van België, het Koninklijk Conservatorium van Brussel, het Brusselse stadsarchief en de Académie Royale mee. Ook Les Amis Philanthropes en Les Vrais Amis de l’Union et du Progrès Réunis stelden hun archieven ter beschikking.
 
 
Praktisch
De tentoonstelling loopt nog tot 29 augustus. Voor meer informatie kan je terecht op mbfm.be
 
 
Niet alleen loges van de vrijmetselarij hadden en hebben hun eigen rituelen met de daarbij horende muziek. Welke rituelen vinden we bij andere broederschappen en verenigingen terug? En welke rol speelt muziek hierin? Ga op zoek naar documenten, foto’s, attributen die bij een ritueel werden gebruikt, etc. en laat het publiek op Erfgoeddag kennis maken met deze rituele wereld. Misschien kan op Erfgoeddag een bepaald ritueel uitgevoerd worden waarbij een muziekensemble zorgt voor de muzikale omkadering? 
 
 
afbeelding: affiche van de expo 'Harmonie in Rituelen en op Kolommen. Een nieuw licht op de 19e-eeuwe Belgische maçonnieke muziek'. 
bron: www.mbfm.be (geraadpleegd op 16/06/2015)
 
Vrije tags
muziek
rituelen
vrijmetselarij
loges
maçonnieke muziek
rouwritueel
adoptieritueel