Gezocht: volkswijsheden

ons moeder zei altijd
‘Als mijn grootmoeder wieltjes had, was het een karretje’. Of: ‘De wereld is een vat. Wie ervan neemt heeft het gehad’ en ‘Heb je geen zin, dan maak je zin’. Klinkt dit soort uitspraken je bekend in de oren? Vast wel, want ze behoren tot het talige erfgoed dat we als Nederlandstalige Belgen collectief delen; soms ook met de noorderburen, soms juist niet. Ben je benieuwd naar de grote variatie aan volkse wijsheden en gezegden die in Vlaanderen leven? Lees dan vooral verder.
 
Want Uitgeverij Thomas Rap brengt in het voorjaar van 2017 het boek Ons moeder zei altijd uit. En jij, je collega’s, vrienden en familie, worden bij deze vriendelijk uitgenodigd om daar aan mee te werken.
 
Ons moeder zei altijd verzamelt de wijsheden die we kennen van onze moeders, vaders of grootouders. Schrijver, taalminnaar en radiopresentator Jan Hautekiet gaat met een team van deskundigen op zoek naar zo veel mogelijk pittige, rake en verrassende uitspraken. Daarvoor doet hij een beroep op het publiek om de volkswijsheden te delen waarmee zij zijn grootgebracht.
 
Alle uitspraken worden verzameld op www.onsmoederzeialtijd.be. Iedereen kan haar of zijn persoonlijke, familiale enz. wijsheid tot 15 oktober 2016 via deze website ingeven. Daar vind je ook meer info over de opzet.
 
En oh ja, er valt ook iets te winnen!
 
 
 
Vrije tags
immaterieel cultureel erfgoed
Hautekiet
taalkundig erfgoed
volkswijsheden
grootmoeder
moeder