Fotoreeks en boek over christelijke rituelen van Jan Locus

Cover boek 'Devoted', foto door Jan Locus
15 jaar lang fotografeerde Jan Locus, winnaar van de Nikon Press Award 2010 in de categorie stories, de vele gezichten van het christendom. 
 
Het christendom telt wereldwijd twee miljard gelovigen. Maar die gelovigen beleven hun religie elk op een persoonlijke, culturele en regionaal bepaalde manier, denk maar aan de bedevaarders in Polen, christenen in Afrika en India, passionele gelovigen in Mexico, de door oorlog getekende gelovigen in Ierland. 
 
Leen Huet beschrijft het in het voorwoord van het boek als volgt: “Kunnen we geloof lezen in menselijke gezichten? De beeldhouwer Bernini toonde ons omstreeks 1650 religieuze extase in zijn beroemde beeld van de Heilige Theresia van Avila. Hij kon het materiaal kiezen en de omstandigheden beheersen. Een fotograaf is afhankelijk van het toeval en van het unieke moment.

Misschien is het gemakkelijker om volksdevotie en geloof in beeld te brengen dan om, pakweg, de grote intellectuele tradities van het christendom te fotograferen. Toch blijven die nauw met elkaar verbonden. Geloof gaat soms ook samen met stijl, een zekere achteloosheid, respect voor traditie, zelfkennis, humor en allure. Dat is mooi om te zien.”
 
Jan Locus portretteert de gezichten van het christendom allemaal in uitmuntende zwart-witfotografie en bundelde de beelden in het boek 'Devoted'. De expo 'Devoted' is uit te lenen bij Jan Locus. Dit is een unieke expo, annex boek met een hedendaagse kijk op religie, rites en devotie. Meer informatie via www.janlocus.com en via mail photo@janlocus.com. Jan Locus realiseerde ook de films 'Jerusalem' (2012) en 'Confusing Drum' (2015).

Breng tijdens Erfgoeddag de vele rituelen en tradities in beeld die te maken hebben met geloof. Denk maar aan een specifieke klederdracht, belangrijke boeken, hoe mensen samenkomen, zuiveringsrituelen, diverse vormen van gebed, devotie en de rituelen die bij processies horen. Welke zaken kennen kinderen nog? Zoek het uit tijdens Erfgoeddag en organiseer een quiz waar ze samen met hun ouders van opkijken.
Vrije tags
fotografie
rituelen
traditie
christendom
jan locus