Erfgoeddag 2012 in beeld

De twaalfde editie van Erfgoeddag was een groot succes: meer dan 500 organisaties presenteerden samen een waaier van 800 gratis activiteiten. In totaal werden er bijna een kwart miljoen bezoekers geteld. Hierbij brengen we een fotografische impressie van de vele activiteiten.

Een greep uit het aanbod:

- Oorlog en strijd: helden en conflict zijn als twee handen op één buik. In het aanbod figureerden bekende en minder bekende figuren uit o.m. de Guldensporenslag, de Brabantse Omwenteling, de Boerenkrijg, de Belgische Revolutie en beide Wereldoorlogen.

- Heldinnen: een opvallende minderheid in het programma. Vrouwen die zich een plaats veroverden naast hun mannelijke concurrenten, of pionierden in een bepaald onderdeel van de maatschappij, werden vandaag extra belicht.

- Reuzen en andere volkshelden: betekenisvolle figuren uit heden en verleden werden (en worden) op heel veel plekken geëerd met een reus, of met poppen die voor het theater bestemd zijn. Heel wat van die reuzen deden vandaag hun ronde, al dan niet in combinatie met tentoonstellingen waar archiefmateriaal hun verleden en familierelaties uit de doeken deed.

- Vurig erfgoed: sinds 9/11 hebben brandweerlui wereldwijd een heroïsche status. Voor deze editie traden verschillende brandweerkorpsen aan en brachten hun geschiedenis in beeld, vaak met demonstraties en aangrijpende getuigenissen.

- Helden in de kunsten: schrijvers als Emile Verhaeren (‘Les Héros’), Hendrik Conscience en L.P. Boon, bekende en vergeten componisten, beeldhouwers en schilders, makers van  strips, operasterren en glamoureuze helden van het witte doek, ontbraken  vandaag evenmin op het appèl.

- Sporthelden: de fysieke prestaties van wielrenners, voetbalkampioenen en andere (top)sporters spraken en spreken enorm tot de verbeelding. Met medailles, bekers, het wedervaren van supportersclubs en andere vormen van verering…

Onderzoek en wetenschap: wie vond het gipsverband uit, de verlostang of nog, het pasteuriseren? Naast allerhande wetenschapsmusea deed ook het netwerk van Vlaamse volkssterrenwachten vandaag mee, en belichtte de pioniers van de sterrenkunde en andere exacte wetenschappen.

Enzovoort…

Met veel dank aan de mensen en organisaties die ons hun foto's hebben toegestuurd. Afbeelding bovenaan: (c) OudheidkundigeKring HH Salvator Wieze

En in 2013?
Op zondag 21 april 2013  vindt de dertiende editie van Erfgoeddag plaats, met de roepnaam ‘Stop de tijd!’

Erfgoedwerkers proberen door hun inzet de immer knagende tand des tijds zo goed en zo kwaad mogelijk een halt toe te roepen. Een doordacht behoud- en beheerswerk is immers essentieel bij de zorg en de ontsluiting van élke vorm van cultureel erfgoed, of het nu gaat over materieel of immaterieel erfgoed. Deze editie focust op het grotendeels onzichtbare werk àchter de schermen. Daarnaast is er vanzelfsprekend ook aandacht voor de ruimere invulling van de tijdsbeleving, van vrije tijd tot en met crisissen.

Vrije tags
erfgoedzorg
Helden
Heldin
herinneringscultus