21 september is Werelddag Dementie

Sinds 1994 staat 21 september synoniem voor Werelddag Dementie. Over de hele wereld vragen organisaties die werken rond Alzheimer die dag aandacht voor personen met dementie. Ook FARO heeft naar aanleiding van Erfgoeddag 2017, in het teken van Zorg, veel aandacht voor personen met dementie en hun mantelzorgers.
 
Op 21 september staan we in het dienstencentrum Meerminne in Mortsel, tijdens de infosessie Erfgoeddag met focus op gezondheid en welzijn, uitgebreid stil bij dementie. Zo geeft onder meer Sylvie Dhaene van Iedereen leest meer uitleg over het voorlezen aan personen met dementie, toont het museum Huis van Alijn uit Gent hoe ze een dementievriendelijke rondleiding organiseren en stelt het Regionaal Expertisecentrum Dementie Orion zijn werking voor. U kunt niet meer inschrijven voor deze infosessie maar wel nog voor de infosessies die doorgaan op 3 oktober in Overpelt of op 5 oktober in Poperinge.
 
Dat er in de cultureel-erfgoedsector hoofdzakelijk een aanbod is voor personen met dementie en hun mantelzorgers hoeft ons niet te verbazen. Het geheugen, het verleden, is immers de core business van erfgoedorganisaties. Samen doelbewust en op een gestructureerde manier herinneringen oproepen, oftewel reminisceren, heeft heel wat positieve effecten voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorger. Sinds enkele jaren groeit het aantal rondleidingen in musea op maat van mensen met dementie en hun begeleiders gestaag. Daarnaast worden op basis van cultureel-erfgoedcollecties ook reminiscentiekoffers samengesteld, met daarin allerlei objecten, geluiden en geuren, waarmee zorgverleners of mantelzorgers met personen met dementie kunnen reminisceren.
 
In het septembernummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verschijnt heel binnenkort een Focusdossier Erfgoed & Zorg waarin je meer kunt lezen over het aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers in de cultureel-erfgoedsector.

Foto: © Rondleiding Huis van Alijn
Vrije tags
erfgoeddag
dementie
zorg
Werelddag Dementie