10e Nacht van de Geschiedenis: Drank(en)

Op dinsdag 20 maart vindt op zo’n 220 plaatsen de tiende Nacht van de Geschiedenis plaats, één van de grootste jaarlijkse geschiedenisevenementen van Vlaanderen. Het thema is ‘Drank(en)’. Speciaal voor dit  tinnen jubileum zijn er flink wat extra’s, zoals de uitreiking van de eerste Davidsfonds Geschiedenisprijs en een exclusief Nacht van de Geschiedenis-bier.

Zo’n 220 Davidsfonds afdelingen en erfgoedpartners programmeren voor de tiende Nacht van de Geschiedenis hun creatiefste en meest verrassende geschiedenisactiviteit rond het thema ‘Drank(en)’. Op het menu staan evenementen rond onder meer whisky, thee, bier, wijn, jenever, likeur en zelfs water en melk. Speciaal voor dit jaar ontwierp illustrator Jan Van Der Veken een campagnebeeld dat geschiedenis ademt en uitnodigt om samen te klinken op deze feestelijke editie.

Om te vieren dat De Nacht van de Geschiedenis tien lentes jong is, lanceert Davidsfonds Evenementen de Davidsfonds Geschiedenisprijs. Die prijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis.

Bovendien verschijnt op De Nacht van de Geschiedenis het nieuwe bierboek Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen, een leuke fietsgids over Vlaamse en Nederlandse microbrouwerijen. En alsof dat nog niet genoeg is, schenkt Davidsfonds Evenementen ook een whiskyreis ter waarde van 6.000 euro weg, onder begeleiding van whiskykenner Bob Minnekeer. Tot slot kan er op een beperkt aantal plaatsen ook geproefd worden van het exclusieve Nacht van de Geschiedenis-bier. Santé!

Geschiedenisprijs: FARO-medewerker genomineerd

De Davidsfonds Geschiedenisprijs gaat naar de (levende) persoon die het voorbije jaar geschiedenis op de meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen heeft gebracht, zonder daarbij de inhoudelijke kwaliteit uit het oog te verliezen. Kortom: hij of zij heeft de uitstraling van geschiedenis of een duidelijk historisch onderwerp bij veel mensen positief beïnvloed. De laureaat krijgt symbolisch 2.012 euro, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd.

De jury van de Davidsfonds Geschiedenisprijs bestaat uit Bart Brinckman (De Standaard), Dirk Debuysere (Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd), Yves Desmet (De Morgen), Bruno De Wever (UGent), Fons Dierickx (Heemkunde Vlaanderen), Hilde Greefs (Universiteit Antwerpen), Marc Jacobs (FARO, steunpunt cultureel erfgoed), Laure Messiaen (Volkskunde Vlaanderen), Peter Scholliers (VUB), Rik Van Cauwelaert (Knack), Katlijne Van der Stichelen (KU Leuven) en Lieven Verstraete (VRT). Zij stelden een shortlist op van kandidaten waarvan zij vonden dat die aanspraak maken op de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2012.

Vanmiddag werd op een persconferentie in Brussel de shortlist bekendgemaakt. Onder hen FARO-medewerker Roel Daenen. Uit het verslag:

"In 2011 werd Erfgoeddag gewijd aan een moeilijker thema ‘Armoede’. Daarbij werden heel andere segmenten van de bevolking betrokken dan gebruikelijk in historische projecten het geval is. Erfgoed en geschiedenis hoeven niet altijd over koningen en monumenten te gaan. Erfgoeddag 2011 bracht opnieuw meer dan 200.000 mensen op de been en leverde verschillende dagen persbelangstelling op, met veel aandacht voor armen en armoede in de geschiedenis. De bescheiden coördinator en communicator van een van de grootste historische evenementen in Vlaanderen komt te weinig in beeld, maar verdient dat wel."

De uiteindelijke laureaat wordt officieel bekendgemaakt op maandag 19 maart, een dag voor De Nacht  van de Geschiedenis. Hij of zij ontvangt het symbolische bedrag van 2.012 euro. Dit bedrag wordt elk jaar met een euro vermeerderd.

Alle info over De Nacht van de Geschiedenis en het volledige programma vind je via www.davidsfonds.be/nacht. Hieronder kan u het juryverslag van de shortlist downloaden. Bekijk hieronder het promofilmpje. Je kan dit ook via de toegankelijke player bekijken.

 

 

Vrije tags
erfgoedzorg
Helden
herinneringscultus