The Empathy Museum: kruip eens in de huid van iemand anders

Mile in my Shoes

Empathie of het vermogen om je in te leven in een ander mens. Is dat in deze tijd met honderdduizenden mensen op de vlucht geen belangrijk, menselijk gegeven? Kunnen we (nog) wegkijken? Vertaal deze vragen naar de erfgoedsector, en specifiek naar het museum. Wat kunnen musea doen om –  letterlijk – een maatschappelijke rol van betekenis te spelen?

Heel inspirerend is alvast The Empathy Museum, een artistiek project dat poogt om empathie aan te wakkeren of te stimuleren. En dat zonder de moraalridder uit te hangen. Op 2 december kunt u dit verhaal zelf ondervinden.

Een pop-upmuseum

The Empathy Museum werd in 2015 opgericht door schrijver en ‘empathie-expert’ Roman Krznaric. Die is verbonden aan de School of Life van Alain de Botton. Directeur van dit museum is de Britse curator Clare Patey. Let wel, het is geen gebouw op een vaste plek met een collectie. Wat dan wel? Een nomadisch 'pop-upmuseum’ waarvoor Clare Patey sinds de start al enkele spraakmakende projecten ontwikkelde. Overal waar het neerstrijkt in Europa is het drummen geblazen. Die grote publieke belangstelling is erg betekenisvol.

Leef je in iemand anders in

Het eerste project heet A Mile in My Shoes. In een enorme schoenendoos worden mensen uitgenodigd om, heel letterlijk, in iemand anders' schoenen rond te lopen. Om op die manier te ervaren hoe fijn, moeilijk of ongemakkelijk dat kan zijn. Via een soundcloud wordt telkens geregistreerd welke geluiden deze acties opleveren, wat een bijkomende zintuiglijke dimensie oplevert.

Een ander project is de Human Library. De gekende plek met boeken op papier wordt ingeruild voor een plek waar je een ander mens ‘leest’, en hem vragen stelt over een bepaald onderwerp of bepaalde expertise. Het krachtige daarvan is natuurlijk dat het geen eenrichtingsverkeer meer is – zoals bij een ‘normaal’ boek – maar dat er een mooie dialoog kan ontstaan tussen ‘lezer’ en ‘mens-boek’.

The Empathy Museum komt naar Brussel

Benieuwd naar dat Empathy Museum? Dan hebben we goed nieuws voor u. Op vrijdag 2 december is Clare Patey immers de keynotespreker op de studiedag Musea en Emoties. En ze brengt haar museum mee!  Zo kunt u een van haar projecten aan den lijve ondervinden. Op deze studiedag stellen we overigens ook het boek ‘Museum van het Gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ voor, dat wordt uitgegeven door Politeia. Schrijf snel in!

December: museummaand

Op het einde van november en begin december zijn er overigens vier, niet te missen studiedagen voor musea geprogrammeerd. In de kalender vindt u alle informatie maar hieronder alvast een overzicht! 

 

Olga Van Oost
Opening / lancering
Studiedag