‘Het Museum van de Toekomst’ van Chris Dercon

Museum of the Future Bechtler & Imhof

Als er iemand is die al decennialang nadenkt over het ideale museum, dan is het wel Chris Dercon, een Belg die de laatste jaren Tate Modern in Londen leidde en voordien onder andere directeur was van het Haus der Kunst in München, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het kunstencentrum Witte de With in diezelfde stad. In 2017 verhuist hij naar Berlijn om er het theatergezelschap Volksbühne te gaan leiden. Op 28 november is hij te gast in Hasselt.

De mens centraal

Doorheen de jaren bleef Dercon zijn visie op musea verder ontwikkelen en paste hij ze ook aan, als antwoord op de veranderende samenleving en tijdsgeest. In een interview met hem uit 2015  in het boek ‘Museum of the Future’ van Bechtler en Imhof lezen we dat het publiek, de gemeenschappen, ofwel ‘de mens’ steeds meer het vertrekpunt in zijn denken is gaan vormen.

Heeft het ermee te maken dat de maatschappelijke realiteit je in een superdiverse en sociaal ongelijke stad als Londen recht in het gezicht slaat en er geen ontkomen meer aan is? Of dat onze economische en sociale modellen intussen meer geëvolueerd zijn in de richting van dienstverlening en dat ‘consument’ binnen de cultuursector geen vies woord meer is? En dan mogen we de digitale cultuur niet vergeten die de voorbije tien jaar in ons maatschappelijke weefsel is doorgedrongen. Die maakt van gebruikers actieve producenten van ‘content’.

Het horizontale museum in Hasselt

Van ‘passieve ontvanger’ is het publiek op korte tijd opgeklommen naar hetzelfde niveau als dat van de kunstenaar en de curator. Die beweging vertaalt zich volgens Dercon onder andere ook op architecturaal vlak. Volgens hem zou Tate Modern wel eens een van de laatste musea kunnen zijn die een uitbreiding ‘in de hoogte’ heeft gehad. De toekomst ligt volgens hem in gebouwen met kleine ruimtes, die haast organisch overvloeien in het landschap van een stad. Dat zouden plekken zijn waar mensen zich meteen thuis voelen. En dat in tegenstelling tot het verleden, waar het museum een soort van altijd weer imponerende tempel was.

Dit zijn slechts enkele ideeën van Chris Dercon. Als u graag meer hoort van hem, moet u op maandag 28 november zeker naar de Universiteit van Hasselt. Daar geeft hij de lezing ‘Welkom museum, visie op het museum van de toekomst’.

Het museum van het gevoel in Brussel

In het boek ‘Museum van het gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ staan auteurs Olga Van Oost, Hildegarde Van Genechten en Roel Daenen ook stil bij de inzichten van Dercon. Op de studiedag Musea en Emoties op vrijdag 2 december in CINEMATEK te Brussel zal Chris Dercon het eerste exemplaar van het boek overigens plechtig en virtueel aan minister Sven Gatz overhandigen. 

Inschrijven kan nog tot 25 november, dus wees er snel bij!

 

Olga Van Oost
Lezing of presentatie
Opening / lancering