Projectoproep gevolgen van internationale migratie, gericht op gezinnen met jonge kinderen

De dienst Ontwikkelingseducatie van de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (FOD Buitenlandse zaken) lanceert in 2017 een projectoproep. Die oproep richt zich tot het verenigingsleven om projecten te financieren die bestemd zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Het thema is 'oorzaken van internationale migratie'. De dossiers dienen ten laatste op 1 juni 2017 te worden ingediend voor activiteiten die beginnen tussen 1 september en 31 december 2017. 

De oproep past binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Eind september 2015 hebben alle lidstaten van de Verenigde Naties zeventien ambitieuze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s – Sustainable Development Goals) onderschreven om de wereld te verbeteren tegen 2030. De eerste vijftien doelen stemmen overeen met de drie pijlers van duurzame ontwikkeling: ze beogen sociale, ecologische en economische doelstellingen. De twee laatste doelen scheppen het onmisbare kader van vrede, veiligheid en samenwerking. Deze doelstellingen zijn globaal en universeel van toepassing. Ze reiken verder dan de Noord-Zuidtegenstellingen en vergen de inzet van overheden, ondernemingen, CMO's en burgers. Ze vervangen de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen (MOD). 

In België financiert de Belgische ontwikkelingssamenwerking activiteiten op het vlak van sensibilisering en ontwikkelingseducatie: elke inwoner van ons land heeft behoefte aan een open kijk op de wereld, inzicht in de wereldproblemen, en solidariteit met de landen in het Zuiden. Inzet op lokaal vlak en op wereldniveau wordt aangemoedigd. Partners hierbij zijn ook de media, het onderwijs, het verenigingsleven en het maatschappelijke middenveld. DGD doet beroep op deze actoren op vlak van ontwikkelingseducatie voor een groot deel van haar interventies op het vlak van ontwikkelingseducatie.

Het doel van de huidige projectoproep is burgers te doen nadenken over de oorzaken en factoren van internationale migratie. Wat motiveert mensen om hun regio, hun land, hun familie te verlaten en te migreren? Inzicht in de ervaringen en de geschiedenis van migranten is een stap in de richting van tolerantie en openheid, zodat we in harmonie en respect voor verschillen kunnen leven. Activiteiten en projecten gericht op de doelgroep gezinnen met jonge kinderen in België, om hen aan te zetten om na te denken over een of meerdere factoren van internationale migratie zouden moeten bijdragen tot dit inzicht.

De projecten die in het kader van deze projectoproep voor het jaar 2017 worden gekozen zullen zich moeten richten op de doelgroep gezinnen met kinderen (minder dan 12 j.), en als centraal thema de factoren en oorzaken van migratie aanhouden. Het is ook aan te bevelen om deze thematiek als inleiding in de materie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen op te vatten. Veel van de oorzaken van de internationale migratie worden weerspiegeld in de SDGs: de bestrijding van armoede, honger, uitbuiting, ongelijkheid, klimaatverandering, het streven naar vrede, rechtvaardigheid ...

Een brochure, aanvraagformulieren en verklarende bijlages vindt u op de website van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Katrijn Dhamers