Over community collectives, learning curators en musicals in Liverpool

community collectives

Bijna 1 op de 2 jongeren in de regio Liverpool is volgens Lindsey Fryer, hoofd educatie van Tate Liverpool, onderhevig aan mentale gezondheidsproblemen. Economische depressie, werkloosheid en alcohol- en drugsmisbruik hebben een impact op het welzijn van jongeren. Niet voor niets zetten de kunstinstellingen in Liverpool daarom prioritair in op kinderen en jongeren. Tate Liverpool is daarbij toonaangevend, met programma’s gericht op het verhogen van het welzijn bij buurtbewoners uit de Merseyside, de bredere regio van Liverpool, en bij kinderen en jongeren vanaf jonge leeftijd.

De five ways of well being vormen hiervoor een belangrijk kader. Er moet bovendien steeds een connectie zijn tussen de stad en de collectie, meent ook Alison Jones, programmator publiekswerking en gemeenschappen. Wat Tate Liverpool onderscheidt van andere Tate-galerijen, is de nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen, zo menen beide dames. Daarom ook is het belangrijk dat de betrokken kunstenaars dit sociaal activisme omarmen. Ondanks budgetbesparingen die ook de werking van Tate Liverpool treffen, blijkt uit het gesprek met Lindsey en Alison veel dynamiek en enthousiasme om door te gaan.

Cocreatie als noodzaak

De connectie met de gemeenschappen in Liverpool blijkt uit verschillende acties. In Tate Liverpool werken medewerkers publiekswerking zij aan zij met tentoonstellingscoördinatoren. Ze noemen zich learning curators. De ‘Berlijnse muur’ neerhalen, zo vertelt Lindsey, was geen evidentie, maar heeft uiteindelijk toch positieve impact gehad. Het typeert nu de flexibiliteit waarmee Tate Liverpool gemeenschappen betrekt, en cocreatie als een noodzakelijk iets naar voren schuift.  

De community collectives zijn het speelveld van Alison. Deze community collectives zijn groepen van betrokken stadsbewoners tussen 16 en 70 jaar, gevormd door een kerngroep en een steeds wisselende groep enthousiastelingen. De groep startte ooit uit een samenwerking met ouders en jongeren, maar is nu onmisbaar voor het museum. Ze worden betrokken bij het kiezen en ontwerpen van tentoonstellingen, geven feedback bij de museumshop, zijn klankbord bij nieuwe projecten en werken zelfs mee aan artistieke activiteiten.

Vanaf 1 april wordt een musical geprogrammeerd, onder leiding van coördinator en kunstenaar Christopher Kline, maar met de onmisbare inbreng van (stads)bewoners uit Liverpool en Lancashire als acteurs, zangers, decorbouwers, enz. De impact op de deelnemers van de community collectives is groot: Alison merkt op dat ze zelfzekerder zijn geworden en vaardigheden hebben ontwikkeld. Potentiële deelnemers zoeken de medewerkers van Tate op via de partnerschappen met organisaties in de stad. Om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken, betaalt het museum de vervoerskosten en wordt erover gewaakt dat taal geen obstakel is.

Tate Exchange

Samenwerking met groepen en gemeenschappen staat ook centraal bij Tate Exchange. In een aparte ruimte kunnen groepen één week lang zelf programmeren. De ene keer zijn dat filmvertoningen, een andere keer staan er creatieve tussenkomsten op het programma. Onder de noemer Tate Exchange werden zo al meer dan 600 uren aan activiteiten georganiseerd.

Jongeren in het bijzonder zijn voor Tate Liverpool een belangrijke doelgroep. Ze kregen vrij spel met het programma Circuit dat gedurende 4 jaar middelen voorzag om jongeren van 15 tot 25 jaar te stimuleren tot culturele creativiteit. In een boksring discussieerden ze over sociale thema’s, kunstenaars voerden een gezondheidscontrole uit bij bezoekers, er waren drop-inactiviteiten en veel meer.

Het belang van cultuur voor jongeren en voor het herwaarderen van de Merseyside wordt gedeeld door verschillende instellingen die zich verzamelden onder LARC (Liverpool Arts Regeneration Consortium). Een programma dat in deze filosofie past is het project My primary school is at a museum, waarbij een kleuterklas 2 weken lang in het museum werd ontvangen. Op dit elan wil Tate Liverpool verder gaan. Ondanks alle praktische aspecten zoals de inrichting van een keuken, aangepaste toiletten, een ruimte in het museum, willen Lindsey en haar collega’s onderzoeken hoe ook alle kleuterscholen in Liverpool hiervan kunnen profiteren.

Cassiobury Court, een centrum in het Verenigd Koninkrijk gericht op het verlagen van stress, verzamelde 14 nuttige links in verband met mentale gezondheid, waaronder Mind.

Katrijn Dhamers
job shadowing Noord-Engeland