25 jaar E.C.C.O.

E.C.C.O. (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations) werd opgericht in oktober 1991, dit jaar precies 25 jaar geleden, door veertien organisaties. Intussen telt deze koepelorganisatie 24 ledenorganisaties uit 22 verschillende landen, plus één internationale organisatie, IADA (Internationale Arbeitsgemeinschaft der Archiv- Bibliotheks- und Graphik-Restauratoren). In totaal vertegenwoordigt E.C.C.O. zo'n 6.000 individuele leden. Ook de Belgische Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs van Kunstvoorwerpen (BRK-APROA) is lid, met Peter de Groof als adjunct-penningmeester van E.C.C.O.

E.C.C.O. wil het cultureel erfgoed voor de samenleving waarborgen door het opstellen van standaarden in de professionele beroepswereld van conservatie-restauratie. De missie van E.C.C.O. is dan ook het organiseren, ontwikkelen en bevorderen van het beroep conservatie-restauratie, zowel op het niveau van de conservatiepraktijk als op wetenschappelijk en cultureel niveau. Andere doelstellingen zijn het bepalen en vastleggen van standaarden en het reglementeren van de beroepspraktijk op Europees niveau en het verbeteren van de communicatie. E.C.C.O. wil daarnaast ook de rol van conservator-restaurator in relatie tot andere cultureel-erfgoedprofessionals versterken en duidelijkheid scheppen over de verantwoordelijkheden horend bij het beroep. Gedurende de voorbije 25 jaar heeft E.C.C.O. sterk geijverd voor een regulering van de toegang tot het beroep van conservator-restaurator, door het opstellen van professionele standaarden en het uitschrijven van richtlijnen voor educatie en praktijk.

De leden van E.C.C.O. onderhouden de uitwisseling met het Europees Parlement en de Raad van Europa. In 2015 werd E.C.C.O. als observator mee opgenomen in de stuurgroep voor Cultuur, Erfgoed en Landschap. In die rol van observator is E.C.C.O. actief in de besluitvorming en kan het  argumenten indienen in de vorm van toespraken.

Partners van E.C.C.O. zijn andere spelers actief in het domein van behoud en beheer van cultureel erfgoed in Europa, waaronder meer specifiek de Europese instanties actief in de verspreiding van informatie en het creëren van ondersteuning voor de wetgeving op EU-niveau. E.C.C.O. heeft een ‘Memorandum van overeenkomst’ met ICCROM, ENCORE (European Network for Conservation-Restoration Education). Een gelijkaardig memorandum met ICOMOS ligt momenteel voor ter ondertekening.

Meer informatie over conservatie en de EU-regelgeving leest u in het artikel 'Europese normen voor instandhouding van erfgoed. Streven naar kwaliteit in de sector conservatie-restauratie', geschreven door Nathalie Vernimme in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, 7(2014)2, p. 55-63.

Foto: 25th Anniversary of E.C.C.O. Presidents Meeting 2016
Meer info: E.C.C.O.

Julie Lambrechts