Europese Commissie maakt plannen auteursrechthervorming officieel bekend

Begin december heeft de Europese Commissie in een persbericht eindelijk haar plannen voor de auteursrechthervorming officieel naar buiten gebracht (enkele stukken waren eerder al uitgelekt). Hiermee wordt, na de consultatie van vorig jaar, het ‘eindspel’ ingezet. Het Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving (SA&S), en de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht volgen de evolutie op de voet, i.s.m. Copyright 4 Creativity.

Copyright 4 Creativity, de internationale coalitie waarbij SA&S zich heeft aangesloten, heeft onmiddellijk gereageerd met een persbericht. Daarin stelt C4C enerzijds dat men blij is met bepaalde voornemens van de Commissie (door hen wat ironiserend omschreven als 'the A-team'), maar anderzijds dat men ook sterk op zijn hoede blijft. Ook andere belangengroepen hebben al gereageerd. De weg is immers nog lang, en ook de Europese Raad en het Europees Parlement hebben nog hun zeg. De aanpassing van de betrokken Richtlijn 'betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij' is allicht niet voor morgen. Daarom dat SA&S en de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht alert blijven. We houden in elk geval de sector cultureel erfgoed op de hoogte van elke relevante evolutie.

Het persbericht van de Europese Commissie staat online, u vindt het hier.

Het persbericht van C4C vindt u hier.

Het memorandum van SA&S en de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht van 2013 blijft brandend actueel.

Consultatie 'online platformen'

Graag attenderen we verder nog op een lopende consultatie over het voorstel van de Europese Commissie voor een ‘Regelgevingskader voor online platforms en intermediairs, data- en cloudcomputing en de deeleconomie’. In dit kader zijn ook diverse aspecten over auteursrecht opgenomen, die voor ons relevant zijn. Vandaar deze oproep. De consultatie is door C4C overgenomen op http://youcan.fixcopyright.eu/, samen met een antwoordgids. Dit is een kopie van de officiële consultatie van de EC, en volledig in het Engels, inclusief modelantwoorden C4C. Nadien groepeert C4C al de antwoorden en geeft ze door aan de Europese Commissie. De bevraging kan op 20 minuten ingevuld worden, op basis van de suggesties van C4C. Op deze manier geven we meer gewicht aan de stem van de gebruikers/instellingen.

Ook de officiële consultatie staat online (ook in het NL). Het gaat over dezelfde bevraging, maar dan zonder de modelantwoorden in de survey van C4C.

Wilt u meer informatie over de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht, dan kunt u contact opnemen met jeroen.walterus@faro.be. De volgende bijeenkomst van de gebruikersgroep is op 25 maart 2016.

Jeroen Walterus