Het nieuwe werken, iets voor u?

logo het nieuwe team werken

Glijdende uren, thuiswerk, zelfsturende teams, u heeft er vast al van gehoord. Het werk van vandaag en morgen is flexibeler dan ooit. En dat stelt heel wat nieuwe eisen aan werknemers en leidinggevenden. Een grote uitdaging! Het kennisplatform 'Het nieuwe teamwerken' biedt alvast heel wat inspiratie over de vraag hoe u flexibele teams kunt sturen.

Het nieuwe werken bestaat eigenlijk uit vier dimensies:

  • Tijds- en plaatsonafhankelijk werken (thuiswerk, telewerk …)
  • Zelfsturend werken en sturen op resultaten (delen van autonomie en verantwoordelijkheid)
  • Vrije toegang tot en circulatie van kennis en informatie
  • Flexibele arbeidsrelaties (deeltijds werk, …)


Naast de bricks van de nieuwe kantoorruimtes en de bites van de ICT is het nieuwe werken vooral een cultuuromslag: het vraagt een andere manier van samenwerken, van communiceren en dus van leidinggeven. Het kennisplatform 'Het nieuwe teamwerken' bundelt praktijkvoorbeelden, achtergronden en heel veel interessante tools. We lichten er alvast een paar uit waar u meteen mee aan de slag kunt:

  • Test hoe goed u als leidinggevende bent voorbereid op het nieuwe werken met deze competentiescan
  • Ga na of uw organisatie klaar is voor flexwerken met de flexwerkscan
  • Overloop of u de goede tools (ICT en andere) in huis heeft om te starten met flexwerk met deze checklist


Daarnaast vindt u er nog vele andere tools over het versterken van cohesie in een team, het verkrijgen van draagkracht voor visie, het stimuleren van resultaatsgericht werken, het uitbouwen van een lerende organisatie. En nog een heel pak persoonlijkheidstesten erbovenop. Zeker dus een website om eens een kijkje te gaan nemen.

Wil u meer leren over leidinggeven? Hou dan onze website in de gaten, want binnenkort herlanceren we ons succesvolle Leiderschapstraject.

Jacqueline van Leeuwen
teams
leidinggeven