‘Going Green: towards sustainability in conservation’

hand in witte handschoen die een stopgebaar maaktStaat de conservatie van ons kostbaar materieel erfgoed en vooral de methoden en middelen die we hiervoor gebruiken, soms niet haaks op het behoud van ‘our common future’ en duurzame ontwikkeling?

Groene energie is een begrip dat ons allen reeds lang bekend is, maar ook begrippen als ‘groene conservatie’ en ‘groene musea’ maken met klem hun opmars. De noodzaak om gangbare praktijken in vraag stellen en af te wegen tegenover hun impact op het milieu en het zoeken naar eventuele alternatieven dringt zich op, zowel in het restauratieatelier, als voor andere aspecten van collectiebeheer. Is het vele gebruik van detergenten en solventen echt wel nodig? Moet de temperatuur in een museale omgeving echt altijd en in alle omstandigheden constant zijn, of kan er misschien in sommige gevallen een goed evenwicht gevonden worden tussen het binnen- en buitenklimaat? Is het ook mogelijk om materialen gebruikt voor conservatiedoeleinden te recycleren? …

Tip: Rond dit thema wordt binnenkort een internationale conferentie georganiseerd in The British Museum, meer informatie hierover vindt u in de kalender of op de website van The British Museum.

Griet Kockelkoren