Was opa een nazi? Speuren naar het oorlogsverleden van je familie

was opa een nazi

Zo'n half miljoen Belgen hebben een familielid dat 'fout' was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kleinkinderen en familieleden gaan vandaag meer en meer op zoek naar de juiste toedracht. Toch is het voor een leek niet gemakkelijk om de weg te vinden in de archieven over de repressie en de nasleep ervan. Op initiatief van dr. Koen Aerts (Universiteit Gent) hebben specialisten van het Rijksarchief, het CegeSoma en prof. Pieter Lagrou (ULB) de krachten gebundeld om een bevattelijk boek te schrijven dat alle relevante archieven in kaart brengt en u de weg wijst naar het juiste archief.

'Was opa een nazi?' reikt sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het vaak onuitgesproken oorlogsverleden. Elke bron krijgt een aparte fiche. Daarin leggen archivarissen en historici uit welke informatie deze bron kan bevatten en hoe u de bron best gebruikt voor uw eigen onderzoek. Het boek wordt op 18 mei 2017 voorgesteld in het CegeSoma.

Cursus

Naar aanleiding van de publicatie van dit boek organiseren FARO, CegeSoma (Rijksarchief), Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis op zaterdag 10 juni een cursus met Koen Aerts als spreker. Deze cursus maakt deel uit van de reeks 'Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?'. Met deze cursusreeks willen wij u inspiratie aanreiken om de Tweede Wereldoorlog in uw stad, gemeente of regio te herdenken. Voor deze reeks kunt u zich via deze link inschrijven.

Gregory Vercauteren