Uit de praktijk: reuzen in Borgerhout

Sinds 2012 leeft de reuzenstoet volop in Borgerhout. Onder impuls van het district en de lokale vereniging Reuzen vzw is deze stoet uitgegroeid tot een groot en mooi project. Ook de voorbije editie slaagden de Borgerhoutse reuzen erin om grote delen van de lokale gemeenschap te bereiken en te betrekken. Dit is een hele presentatie, zeker in een district dat superdivers is samengesteld.

Een reuze(n)jaar

Volgens de overlevering zou de reuzenstoet in Borgerhout eeuwenoud zijn. Lange tijd zag het ernaar uit dat deze traditie ten dode was opgeschreven. Het keerpunt kwam in 2012. Toen was het 300 jaar geleden dat de eerste reuzenstoet uitging. Voor die gelegenheid nodigde het district alle Borgerhoutenaren uit om een eigen reus te maken. Talloze verenigingen, scholen en sportclubs sprongen op de kar en werkten aan een eigen reus. Ruim 50 reuzen zagen toen het levenslicht. Een van de blikvangers was de reuzin Fatima. Zij stond symbool voor alle vrouwen uit de gemeenschap. Toen de vijftig reuzen uitgingen door de straten van Borgerhout, toonde het bonte publiek zich laaiend enthousiast.

Naast de bouw van de reuzen, waren er nog tal van andere initiatieven. Er verscheen een dvd met de originele Reuzekensdans en het Reuzenlied. Zowel de dans als het lied werden daarenboven in een actueel jasje gestoken: Boombal gaf danslessen zodat heel Borgerhout kon meedansen op het eindpunt van de stoet. Kapitein Winokio componeerde dan weer een reuzenlied gebaseerd op het oude lied. Zo konden kinderen uit kleuterklassen en basisscholen meezingen.

Van de gemeenschap

Na afloop van dit evenement werd een nieuwe vereniging opgericht: De Reuzen vzw. Zo gaf het districtsbestuur het signaal dat de stoet niet ‘van de overheid’ is, maar een traditie die gedragen wordt door de Borgerhoutse gemeenschap. Hoewel de organisatie van de stoet nog steeds in nauw overleg gebeurt met het districtsbestuur, is de vereniging nu de drijvende motor.

Nieuwe elementen en slimme samenwerkingen

Sinds 2012 kent de reuzenstoet een nieuw elan. Vorig jaar renoveerden de initiatiefnemers nog een reuzenschip. Dit jaar kreeg dat schip een kapitein, de Kapertein. De makers van deze nieuwe reus hebben zich duidelijk laten inspireren door de reuzen van Royal de Luxe. Kapertein kan bewegen, met de ogen knipperen en naar omstanders zwaaien. Bij de bouw van deze nieuwe reus waren opnieuw tal van lokale kunstenaars en creatievelingen betrokken. Juist zulke nieuwe elementen en slimme samenwerkingen maken deze traditie opnieuw springlevend en relevant voor een bredere lokale gemeenschap. En dat is een mooie presentatie, zeker in een district dat zo superdivers is samengesteld.

Een reportage van de voorbije editie vindt u hier.

Immaterieel erfgoed in uw buurt?
Bent u benieuwd naar wat immaterieel erfgoed kan betekenen voor uw stad of gemeente? Begin 2016 publiceerden FARO en het ICE-trekkersnetwerk de brochure ‘Erfgoed voor doeners’. Met vele tips en praktijkvoorbeelden toont deze publicatie wat immaterieel erfgoed is en waar het in uw buurt schuilgaat.

Gregory Vercauteren