Reveil 2016. Een nieuwe traditie op Allerheiligen

Vele mensen willen op Allerheiligen meer doen dan enkel een chrysant neerleggen. Aan deze behoefte wil Reveil tegemoetkomen. Reveil is een non-profitproject dat mensen op 1 november dichter bij elkaar wil brengen, met muziek, levensverhalen én respect voor de traditie. Deze editie zijn er ook een aantal activiteiten met een mooie erfgoedlink.

Dag van vergeten verhalen

Het is de derde maal dat Reveil plaatsvindt, al in zo’n vijftig gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Vaak spelen fanfares of artiesten een serene, akoestische sessie.

Bijzonder aan deze editie is de samenwerking met een aantal erfgoedpartners. In Koksijde bijvoorbeeld werkt het Abdijmuseum Ter Duinen mee. Bezoekers krijgen verhalen van vier overledenen die begraven lagen op de site van de Duinenabdij. Elders zijn het dan weer de heemkundige kringen die zich engageren. In Deerlijk, Dessel, Nevele en Ninove vertellen de heemkringen telkens enkele levensverhalen van opmerkelijke overleden dorpsfiguren. Soms treurige vertellingen, maar ook grappige anekdotes. Een eerbetoon aan de helden van alledag.

Bij sommige activiteiten is de link met erfgoed wat losser, maar daarom niet minder relevant. Heel wat muzikanten en vertellers brengen nummers of verhalen over funerair erfgoed, de Allerheiligentraditie of een ingrijpende gebeurtenis uit het collectieve geheugen van een lokale gemeenschap. In Mortsel bijvoorbeeld brengt een van de bands een nummer over het bombardement dat deze stad trof tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Blogpost

REVEIL heeft inmiddels een blogpost gelanceerd, die ook na Allerheiligen online blijft. Iedereen kan daar een herinnering neerschrijven aan een dierbare overledene. U vindt er al een hele collectie van aangrijpende en intieme verhalen.

Allerheiligen en Allerzielen

REVEIL16 sluit aan bij een tendens in België om eerder op Allerheiligen de overledenen te herdenken. In de rooms-katholieke traditie is 2 november - Allerzielen - hiervoor bedoeld. Omdat 2 november in België geen officiële feestdag is en 1 november wel, gaan veel mensen al een dag vroeger naar het kerkhof. Zo worden de doden dus eigenlijk herdacht op Allerheiligen, het feest ter ere van de heiligen. Meer informatie over beide tradities vindt u op de website van LECA.

Het volledige programma vindt u hier.

Gregory Vercauteren