Inspiratie uit Nederland: de Tweede Wereldoorlog herdacht

De Tweede Wereldoorlog blijft een ankerpunt in de West-Europese geschiedenis en herinnering. De volgende jaren zal ongetwijfeld veel aandacht uitgaan naar de herdenkingen van 75 jaar bevrijding (2019) en het einde van de Tweede Wereldoorlog (2020). Het is in dit opzicht zeker interessant om te kijken naar Nederland. Al in 2016 hebben daar diverse WOII-spelers de krachten gebundeld in het Platform WOII.

In april 2016 sloegen vijf gerenommeerde Nederlandse WOII-organisaties de handen in elkaar voor de oprichting van Platform WOII. "We willen de krachten bundelen en de vele prachtige initiatieven en activiteiten die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden elkaar laten versterken", zo klonk het toen. Door samenwerking wil het Platform belangrijke thema’s in de kijker zetten, zoals ideologie, bezetting, vervolging, verzet en vrijheid. En dit alles op veel plekken, verspreid over heel Nederland. Hierbij wordt ook samengewerkt met andere, lokale organisaties en partners in media, entertainment, toerisme en theater. Het doel van dit alles? “Het is voor alle Nederlanders belangrijk om te weten en te beseffen wat deze oorlog zó ingrijpend maakte, dat deze periode ook nu nog een referentiepunt is in onze samenleving en voor de vrijheid die wij ervaren."

Het uithangbord van het Platform is www.tweedewereldoorlog.nl. Met deze website wil het platform zoveel mogelijk thema’s, activiteiten, organisaties, maar ook foto’s, verhalen en collecties met elkaar verbinden. De website is inmiddels flink aangevuld en goed op weg om het Nederlands referentiepunt te worden voor al wie interesse heeft in WOII of plannen heeft voor een WOII-project. Voor erfgoedwerkers uit Vlaanderen biedt de website eveneens heel wat informatie en inspiratie.

In Vlaanderen?

Ook in Vlaanderen is het moment aangebroken om na te denken over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. (Hoe) wilt u met dit thema aan de slag? En wat zijn de blinde vlekken in de kennis over de Tweede Wereldoorlog in uw gemeente, stad of regio? Om u op weg te helpen, organiseren wij drie thematische cursusdagen onder de titel: 'Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?' Wij, dat zijn: FARO, CegeSoma (Rijksarchief), het Instituut voor Publieksgeschiedenis en Heemkunde Vlaanderen.

Op elke cursusdag zal een gerenommeerd historicus het thema en de recentste historische inzichten toelichten. Daarna gaan we in op de bronnen die u kan gebruiken en enkele mogelijke onderzoeksvragen. Wilt u meer weten over deze cursusreeks? Klik dan hier.
 

Op de foto: vreugde in Hilversum bij de Bevrijding (Nationaal Archief/fotocollectie Anefo, licentie CC-BY).

Gregory Vercauteren