Een nieuw Cultureel-erfgoeddecreet in opmaak!

De Vlaamse Regering heeft op 23 december 2011 haar principiële goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van decreet over het Vlaams cultureel-erfgoedbeleid. Op de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed staat nu een toelichting bij dit voorontwerp van decreet en de verdere procedure.

Het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet moet het bestaande decreet van 2008 vervangen. De aanleiding daartoe is het Planlastendecreet, dat de Vlaamse Regering op 8 april 2011 heeft goedgekeurd. Het Planlastendecreet legt nieuwe algemene regels op over de wijze waarop gemeenten en provincies subsidies aanvragen en verantwoorden bij de Vlaamse overheid. Als gevolg van dit Planlastendecreet moeten een aantal sectorale decreten en uitvoeringsbesluiten worden aangepast. Dit is ook zo voor het huidige Cultureel-erfgoeddecreet. De wijzigingen zullen hier vooral betrekking hebben op de manier waarop de Vlaamse Gemeenschap het provinciale en het lokale cultureel-erfgoedbeleid zal ondersteunen. In het bijzonder staat er heel wat te veranderen voor de cultureel-erfgoedconvenants met provincies, de gemeenten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet zal ook nog andere wijzigingen met zich meebrengen. Zo zijn er een aantal technische aanpassingen gepland. Enerzijds moeten die resulteren in een eenvoudigere regelgeving, anderzijds worden een aantal tekortkomingen weggewerkt die het Rekenhof vaststelde in het huidige decreet. Ten slotte worden nog enkele beperkte inhoudelijke aanpassingen doorgevoerd. De voornaamste is dat het instrument van de projectsubsidies wordt uitgebreid naar structureel gesubsidieerde cultureel-erfgoedorganisaties.

Gregory Vercauteren
erfgoedcellen
provincies
lokaal cultureel-erfgoedbeleid
planlastvermindering