'1917: Totale oorlog in Vlaanderen'

1917

In 2017 staat de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’ vooral in het teken van de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper. Zeven gemeenten uit de Westhoek slaan de handen in elkaar om het verhaal van '1917' te vertellen. Dat jaar escaleert de Groote Oorlog tot een Totale Oorlog. Vandaag resten ons de littekens in het landschap en de plaatsen van herinnering en herdenking. Het project ‘1917. Totale Oorlog in Vlaanderen’ verbindt deze verschillende locaties tot een parcours van tentoonstellingen en infomodules.

Anno 1917 tart de omvang en de hevigheid van het frontgeweld alle verbeelding. Een ongezien aantal troepen, moderne wapens en nieuwe technieken vormen het radarwerk van legers die niet meer mogen verliezen. De enorme vernietigingskracht van de artillerie richt ware ravages aan in het landschap. Achter het front wordt de hele samenleving gemobiliseerd om de oorlogsindustrie draaiende te houden. Het dagelijks leven verschraalt en het beeld van de tegenstander vernauwt tot dat van ‘de vijand’.

Vandaag resten ons de littekens in het landschap en de plaatsen van herinnering en herdenking. In 2017 slaan zeven gemeenten, waarvan het grondgebied het strijdtoneel vormde van de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper, de handen in elkaar om i.s.m. Westtoer en de provincie West-Vlaanderen het verhaal van ‘1917’ te vertellen. Dit aan de hand van tentoonstellingen en diverse infomodules bij de belangrijkste WO I-sites in de Zuidelijke Westhoek. Vanuit deze tentoonstellingen en infomodules worden bezoekers het landschap ingestuurd om de sites van 1917 te ontdekken, ervaren en begrijpen

Meer informatie vindt u hier.

Gregory Vercauteren