ErfgoedApp gaat internationaal. Enorm (toeristisch) potentieel voor erfgoedsector

Midden januari lanceerde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de ErfgoedApp. Die verbindt de (fysieke) wereld van allerlei erfgoedcollecties op een publieksvriendelijke én succesvolle manier met de virtuele wereld, dankzij iBeacons en augmented reality-technologie. Vijf maanden later kan ook de Frans-, Engels- en Duitstalige bezoeker er gebruik van maken.

Een sfeervolle promotievideo onderstreept de internationale ambities die FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid met de ErfgoedApp hebben.

Sterke cijfers, internationaal groeipotentieel

De cijfers over de eerste vijf maanden (zie afbeelding) spreken alvast boekdelen: er zijn in Vlaanderen heel wat enthousiaste ErfgoedApp-gebruikers. Ook toeristen kunnen er nu volop gebruik van maken.

Internationaal is er de trend dat audiogidsen in musea vervangen worden door apps die werken op de smartphone van de bezoeker. Dankzij de ErfgoedApp hebben zo’n 2.000 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel de mogelijkheid om zelf multimediale informatie aan te bieden via de app. 

Het internet of things

Objecten in onze musea, historische plekken en archiefstukken zijn ongemeen rijke bronnen van kennis. Maar dankzij de opkomst van het zogenaamde internet of things – waarbij allerlei voorwerpen met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen – kan dat erfgoed nog meer inhoud en betekenis krijgen.

De ErfgoedApp is ontwikkeld door FARO en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid, en met de technologie van het aan de Université de Lausanne verbonden Zwitserse bedrijf Vidinoti. De ErfgoedApp is niet alleen gratis (in zowel Google Play als de App Store), maar ook erg handig in gebruik. Dankzij een simpele scan met het camera-oog van een smartphone of tablet, ontvangt de bezoeker geluids- en tekstfragmenten, filmpjes, enzovoort. Bovendien gebeurt dit à la carte, volgens de keuze van de bezoeker zelf, die niet verplicht wordt om ‘alles’ te bekijken, te lezen en te beluisteren.

Ontdek de ErfgoedApp op www.erfgoedapp.be.

faro