27 erfgoedinstellingen vragen steun. Nieuwe campagne Erfgoeddoel van start

Aanvullende financiering en mecenaat staan binnen de culturele sector steeds hoger op de agenda. Daarom hebben 27 musea, archieven en erfgoedbibliotheken zich nu verenigd in Erfgoeddoel. Want in de huidige context – waarin de overheidsmiddelen schaarser worden – kan de financiële steun van de erfgoedliefhebber vele, vaak heel dringende noden lenigen.

Nieuw dit jaar is de publicatie ‘Schenk erfgoed een toekomst’, die zowel een overzicht geeft van de deelnemers, als een beeld van de verschillende mogelijkheden om als burger of bedrijf een engagement op te nemen. Deze brochure wordt ruim verspreid, via alle notarissen in Vlaanderen (i.s.m. de Koninklijke Federatie van het Notariaat), de 27 deelnemers, het culturele netwerk van Aeolus en een aantal deelnemers aan de komende Erfgoeddag. U kunt als erfgoedinstelling of geïnteresseerde deze brochure gratis bestellen bij FARO door een mail te sturen naar hallo@erfgoeddoel.be, met vermelding van uw volledige naam en adres.

Groeiend aantal deelnemers

Erfgoeddoel gaat nu haar tweede jaargang in. De campagne werd vorig jaar gelanceerd door FARO, het steunpunt voor cultureel erfgoed, naar aanleiding van Erfgoeddag 2015 en startte met 22 deelnemers. Toen stond het grootste evenement van de cultueel-erfgoedsector in het teken van ‘Erf!’ Vandaag is het aantal deelnemende cultureel-erfgoedinstellingen opgelopen tot 27, en sensibiliseren ze schouder aan schouder voor allerlei vormen van steun. Van giften, legaten, over vrijwilligerswerk tot en met (bedrijfs)mecenaat en het schenken van collecties.

Alle 27 deelnemers aan Erfgoeddoel vindt u op www.erfgoeddoel.be.

Geven voor erfgoed en cultuur in België

Sensibiliseren voor de noden van de erfgoedsector – wat deze campagne dus beoogt – is één ding. Veel hangt echter af van de randvoorwaarden, zoals de regeling van de fiscaliteit in ons land én de concrete aanpak door de betrokken instellingen. Om alle betrokkenen – erfgoedinstellingen, (kandidaat-)schenkers en mecenassen, de overheden en beleidsmakers enz. – te attenderen op uitdagingen en kansen, organiseert FARO i.s.m. de Koning Boudewijnstichting een driedelig colloquium.

  • Deel 1, op maandag 6 juni, BelVUE Museum, Brussel, ‘De overheid aan zet?  Geven in internationaal perspectief’, met Dominique Allard (directeur Koning Boudewijnstichting), Sven Gatz (Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel), Ian MacQuillin (Rogare, University of Plymouth), Jean-Paul Warmoes (executive director KBFUS)
  • Deel 2, op dinsdag 11 oktober, KBC Toren, Antwerpen, ‘Fondsenwerving: de investering waard?’ Dit tweede luik is een onderdeel van het Groot Onderhoud, het sectorevenement van FARO. Dat staat dit jaar in het teken van 'Ontwikkelaar, ondernemer of expert: de nieuwe 'erfgoedstiel'?
  • Deel 3, januari 2017, Brafa, Brussel, ‘De geheimen van de geefmotivatie. Hoe speelt u beter in op de verwachtingen van schenkers?’


Het volledige programma ontdekt u hier.

faro
erfgoeddoel
aanvullende financiering
mecenaat
Opening / lancering