Op jacht naar gouden museumobjecten

Treasured City is een origineel en knap uitgewerkt publieksproject dat ik u niet wil onthouden. Het is een creatieve schattenjacht naar gouden replica’s van museumobjecten in het Engelse stadje Scunthorpe. Luke Jerram, bedenker van het project, omschrijft zijn geesteskind als: “a playful fusion of history, craftsmanship, mathematics, codebreaking, poetry and painting.” Wie het gouden object vindt, mag het houden. Geen wonder dat Treasured City de bevolking van Scunthorpe en omgeving in beweging bracht.

In september 2016 bezocht Luke Jerram het North Lincolnshire Museum en selecteerde daar samen met de curator vijf kleine objecten die volgens hen de regio representeren. De objecten overspannen een periode van de oudheid tot de moderne tijden. In het filmpje hieronder kan u zien hoe ze van deze objecten gouden 3D-replica’s maakten. Die replica’s, met een waarde tussen 2.800 en 5.200 euro, werden verstopt in Scunthorpe en de omliggende regio. Aan het publiek om ze te vinden en ... te houden.

Aanwijzingen naar de vindplaatsen zitten verstopt in vijf gouden kunstwerken, elk op hun beurt verwerkt in vijf schilderijen die hangen in een tentoonstelling die loopt van 18 februari tot 29 april 2017. Voor deze aanwijzingen werkte Luke samen met een wiskundige die gespecialiseerd is in het maken van codes. De moeilijkheid van de puzzels varieert van gemakkelijk tot zeer moeilijk. De bedenkers vermoeden zelfs dat één puzzel nooit zal worden gekraakt. Er is al afgesproken dat dit schilderij in het North Lincolnshire Museum blijft hangen en dat het gouden artefact dat eraan verbonden is, voor het publiek verborgen blijft tot het gevonden wordt.

De nalatenschap van dit project is dat het heel wat mensen, letterlijk duizenden, naar de kunstgalerij en het museum heeft gelokt die anders nooit een voet in het museum zouden hebben gezet. Dankzij de internationale belangstelling wierp het een positief licht op Scunthorpe als plaats waar opwindende en creatieve dingen  gebeuren. Op de website van Luke Jerram kan u meer lezen over de gekozen objecten en hoe de puzzels in sommige schilderijen werden gevonden.

Bart De Nil