Onze man in Newcastle - dag 3

Het trio Ruth Sheldon, Ben Jones en Sophie Mitchell is verbonden aan het Live Well-programma dat Tyne & Wear Archives & Museums (TWAM) samen met de National Museums Northern Ireland heeft opgezet. Het is hun taak om inspirerende activiteiten en ervaringen te organiseren voor kansarme en geïsoleerde ouderen en mantelzorgers. Door deze mensen in contact te brengen met het aanbod van het museum of een culturele activiteit in hun regio hopen ze hun welzijn te verbeteren. Ben werkt in de regio Gateshead and South Tyneside, Sophie neemt Newcastle and North Tyneside voor haar rekening en Ruth werkt specifiek voor de mantelzorgers.

Hun grootste uitdaging is het vinden van mensen en het leggen van duurzame contacten in de gemeenschappen. Hiervoor werken ze nauw samen met ouderen- en sociale organisaties, zoals Age UK en de Alzheimer's Society, die in deze wijken actief zijn. Daarnaast ontmoeten ze mensen in rusthuizen en tijdens lokale evenementen. Geen eenvoudige opdracht, want heel wat kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers bevinden zich onder de radar. Eenmaal er zich een groep gevormd heeft, gaan ze aan de slag met het methodologisch raamwerk Five Ways of Wellbeing. Elke groep werkt zes weken in TWAM of in een locatie in hun wijk. Door het invullen van antwoordformulieren voor en na die periode wordt geëvalueerd welke progressie de deelnemers hebben gemaakt en wat de impact is op hun leven.

Uiteindelijk dient een project zoals Live Well om goede relaties met gemeenschappen en kwetsbare mensen op te bouwen. Het project heeft daarnaast ook als doel om het aanbod en de dienstverlening van Tyne & Wear Archives & Museums te verbeteren en aan te passen aan de noden van de mensen, in de hoop dat ze blijvend contact houden en gebruikmaken van de diensten van TWAM. En daarmee kwam het gesprek op de duurzaamheid van een dergelijk aanbod. Want het mag geen 'poverty safari' worden. Dit kan alleen worden vermeden als de muren tussen TWAM en mensen die denken dat TWAM niets voor hen is worden afgebroken, door de boodschap over te brengen dat ‘this is their collection’ en door er een permanent en structureel aanbod van te maken. Een structurele oplossing is social prescription waarbij de zorgsector en huisartsen mensen doorverwijzen naar het aanbod van TWAM of andere culturele organisaties. Daarom wil het team van Live Well door evaluatie het bewijs verzamelen dat hun aanpak werkt. Evidence based, heet dat dan.

Mensen samenbrengen

Na de lunch nam Clara Shield mij mee om een sessie met een Historypin-groep te observeren. Dit project brengt ouderen samen om hun geschiedenis en persoonlijke verhalen te delen op Connections: Tine & Wear. De sessie die ik bijwoonde, was er een in een reeks van zes waarbij een groep ouderen wordt begeleid door Chain Reaction, een organisatie die alleenwonende ouderen ondersteunt. Ze kregen als opdracht om in kleine groepjes na te denken over welke momenten in hun leven ze zouden willen toevoegen aan Historypin. Ondertussen noteerden ze op een invulformulier hun verhalen.

Terwijl de groepjes onder begeleiding van de geweldig sympathieke Jude Deeks van Chain Reaction onder elkaar zaten te kletsen, nam Clara een van de deelnemers, Allan Robinson, mee naar een ander lokaal om er zijn verhaal op te nemen. Soms moet je geluk hebben. Allan is een atypische deelnemer die zich al een tijdje bezighoudt met het neerschrijven van Behind the smile, zijn levensverhaal. Want naast zijn carrière in de transportsector had Allan een tweede leven als clown Clogs. Zeer welbespraakt en intelligent vertelde hij aan de hand van mappen met foto’s, documenten en krantenknipsels hoe hij als kind gepassioneerd was geraakt door goocheltrucs. Clara peilde tijdens de opname naar specifieke momenten in Allans leven die voor hem iets hadden betekend. Later zal ze de audio-opname verknippen tot kleine verhalen die ze in samenspraak met Allan op Historypin zal zetten.

Ter afsluiting toonde Clara aan de groep de mogelijkheden en het doel van de website. Aan de hand van twee voorbeelden maakte ze duidelijk wat het kan betekenen om een levensverhaal te delen op Historypin. Voor een man die zijn verhalen had laten opnemen samen met zijn echtgenote die aan dementie lijdt, betekende zijn deelname een vorm van reminisceren met zijn echtgenote en een blijvende nalatenschap voor hun kinderen en kleinkinderen. Toen Sarah de pagina van een andere man toonde, sprong iemand in de groep verrast recht om op het scherm te tonen dat ook hij op de foto van de legereenheid staat waarin die man had gediend. Later dit jaar, wanneer alle Historypin-groepen in TWAM worden samengebracht, zal Clara hen zeker samenbrengen. En dat is het uiteindelijke doel: mensen met elkaar in contact brengen.

Van 12 tot en met 17 februari loopt Bart De Nil een week lang mee met het outreachteam van Tyne & Wear Archives and Museums in Newcastle. Het museum heeft een aantal community engagement programmes lopen die focussen op welzijn en herstelbegeleiding. Bedoeling is om tijdens zijn verblijf in Newcastle van dichtbij met deze programma's kennis te maken. Het verslag leest u elke dag op deze website en op Twitter.

Bart De Nil
ouderen
welzijn
gezondheid
outreach
Newcastle